Slovenija
26416 ogledov

Razkrili pogodbe, Janković globoko vpleten, ni pa želel pojasniti svoje plati

Vlada v rebalansu proračuna ni našla 20 milijonov evrov za Športni park Stožice. Žurnal24 main
Sporne pogodbe pri gradnji športnega parka Stožice. V zvezi s projektom sta spisani dve obtožnici, ena je že pravnomočna. Izvirnost iskanja denarja za projekt po ugotovitvah tožilcev ni poznala meja.

Novinarji TV Slovenija in portala Pod črto so v oddaji Tarča podrobneje predstavili sporne pogodbe pri gradnji športnega parka Stožice. V zvezi s projektom sta spisani dve obtožnici, ena je že pravnomočna. Izvirnost iskanja denarja za projekt po ugotovitvah tožilcev ni poznala meja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je julija in avgusta prejelo več pritožb na obtožnico, ki jo je zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in soobtožene v primeru nepravilnosti glede hladilne strojnice v kompleksu Stožice vložilo tožilstvo. Janković sicer ni želel sodelovati v oddaji, kjer bi lahko pojasnil svojo plat zgodbe.

Kaj so razkrile pogodbe?

V zvezi s hladilno strojnico je oddaja Tarča, izhajajoč iz pridobljene obtožnice, razkrila več podrobnosti. Energetika Ljubljana naj bi po posredovanju župana kupila prostor za hladilno strojnico v Stožicah od graditelja omenjenega kompleksa, družbe Grep, čeprav ta sploh ni bil lastnik prostora, ampak je imel le stavbno pravico. Ob tem naj bi bilo v že prej podpisani pogodbi določeno, da bo Energetika prostore dobila brezplačno.

Cena za prostor - njegova vrednost je primerljiva z vrednostjo primerljivih parkirišč in bi morala znašati 200.000 evrov - je sprva znašala 1,2 milijona evrov (brez davka). Nato je padla odločitev, da Energetiki dodatno zaračunajo že plačani prostor za strojnico, tokrat so prostor zaračunali v kubičnih metrih. Pripravljen je bil aneks k prvotni kupoprodajni pogodbi, vrednost pa je narasla na več kot tri milijone evrov.

Za izpolnitev pogojev za stomilijonsko bančno posojilo so se, tako tožilci, sklepale pogodbe o najemu parkirišč, za katera se še sploh ni vedelo, čigava so.

V zapletenem krogu finančnih transakcij so se znašla podjetja, povezana z družino Janković, nekaj denarja naj bi se steklo neposredno na županov račun.

Zoran Janković, Damijan Janković 29 milijonov evrov Slovenija Zaradi odpisa dolgov nad družino Janković tudi policija

Damijan Janković: Pranje denarja je širok pojem

Po besedah Damijana Jankovića bodo te stvari pojasnjevali na sodišču. Pranje denarja je namreč po njegovem mnenju tako širok pojem, da lahko z njim povežeš marsikaj. Prepričan je, da ima tako močne argumente, da do glavne obravnave v zadevi hladilne strojnice sploh ne bo prišlo.

Eden izmed razočaranih neplačanih podizvajalcev, ki so mu ostali dolžni četrt milijona evrov, pa pravi: "Kar se tiče tistega denarja, ki je prišel na njihov račun in ni prišel do nas podizvajalcev, je pa kriminal."

V Športni park Stožice je vloženih le 40 milijonov evrov, zato Grep nujno potreb | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zavedli tudi ministrstvo za šolstvo?

Medtem pa je podjetje Grep denar trošilo tudi za več kot tisoč evrov vredna kosila in draga potovanja. Za dobrih devet milijonov evrov, v tem znesku je bila večina evropskih sredstev, naj bi zavedli tudi ministrstvo za šolstvo.

Občina je ob izplačilu sredstev z ministrstva po ugotovitvah tožilstva lažno prikazala stanje, da so dela na stadionu končana in oprema dobavljena, stroški pa zabeleženi v poslovnih knjigah. Prav tako občina stadiona takrat sploh še ni prevzela. Ministrstvo zdaj terja sredstva nazaj, kriminalisti pa tudi pri njih preiskujejo sum kaznivega dejanja.

V zadevi domnevne goljufije pri pridobivanju evropskih sredstev je obtožnica že pravnomočna, devetim fizičnim osebam pa očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin. Sojenje v tej zadevi na ljubljanskem okrožnem sodišču je sicer prekinjeno, za zdaj ni znano, kdaj se bo nadaljevalo.

Zoran Janković odziv Slovenija Šarec o odpisu dolga Jankoviću: "Za tak zakon ste glasovali skoraj vsi"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 32
  • ludvik96 19:03 04.oktober 2019.

    ..Damjana Jankoviča, ki je v osebnem stečaju v sodnih postopkih zastopa odvetnik Krstič "pro bono"....če pa pomagaš sosedu prekriti streho "pro bono" te pa Furs oglobi za 1000 eur...

  • maresem 18:57 04.oktober 2019.

    Kje pa ti ćarapani niso vpleteni? To so legalni mafijski lopovi, ki jih krije in ščiti sama država - sodstvo.

  • darja1963 18:46 04.oktober 2019.

    Ljubljančani ljubijo barabe.

Sorodne novice