Slovenija
5988 ogledov

Jankoviću se v dosedanjih mandatih to še ni zgodilo

Zoran Janković
1/17
Anže Petkovšek Štab Zorana Jankovića na Dvornem trgu
Ljubljanski župan Zoran Janković je z 61,84 odstotka glasov zmagal v prvem krogu lokalnih volitev. Kanček pelina pa prepričljivi zmagi priliva stanje v mestnem svetu.

Zoran Janković v županski tekmi v glavnem mestu ni imel resnega protikandidata. Dobil je podporo več kot 61 odstotkov volivcev, ki so se odpravili na volišča, oz. če to pretvorimo v glasove, 54.397 glasov. Volilna udeležba je bila tokrat slabih 40 odstotkov (39,84 %). Kandidatka z drugim najvišjim številom glasov je bila Nataša Sukič (Levica), ki je prejela 9,63 odstotka glasov. 

Kljub zmagi pa se je najslabše do zdaj odrezala Lista Zorana Jankovića. V preteklem mandatu so imeli 24 svetnikov, tokrat pa šest manj. Janković je sicer v izjavah za medije dejal, da ga to ne skrbi, saj da je bil že pred tem dogovorjen za sodelovanje z Gibanjem Svoboda, ki je na tokratnih volitvah v ljubljanski mestni svet dobilo osem svetnikov. Na tretjem mestu po številu svetnikov je stranka SDS s šestimi, sledijo Levica s štirimi, NSi in SD z dvema, Glas za otroke in družine, Lista šport za zdravje, Piratska stranka Slovenije, SLS in Vesna - zelena stranka s po enim. 

Janković je napovedal, da bo podžupan Aleš Čerin prihodnji teden začel koalicijska pogajanja z Gibanjem Svoboda in SD. 

Zoran Janković | Avtor: Anže Petkovšek Štab Zorana Jankovića na Dvornem trgu Anže Petkovšek

Lista Zorana Jankovića je od leta 2006, ko se je Janković zavihtel v mestno hišo, užival večino v mestnem svetu v vseh mandatih, razen leta 2014. Takrat so imeli 21 svetnikov, kar je bil dotlej najslabši rezultat. 

Na tokratnih volitvah je Jankovića presenetila precej nizka volilna udeležba, za kar sam vidi dva razloga

Če je bil Janković pričakovano zmagovalec tokratnih volitev, pa so ponekod nekateri znani kandidati potegnili kratko

"To je pod mojimi pričakovanji"

Kandidatka Levice za ljubljansko županjo Nataša Sukič je razočarana nad štirimi sedeži v mestnem svetu, ki jih stranki pripisujejo delni neuradni izidi volitev. "To je pod mojimi pričakovanji, ki sem jih morda preveč vezala na javnomnenjske ankete," je dejala Sukičeva. Te so stranki napovedovale sedem do osem sedežev v ljubljanskem mestnem svetu. V prejšnjem mandatu jih je Levica imela tri. 

Na splošno je Sukičeva ocenila, da bo treba "premisliti, kako in kaj", saj delni izidi Levici napovedujejo slabši rezultat na lokalnih volitvah kot pred štirimi leti. "Če bo tako ostalo, potem sem seveda razočarana nad tem rezultatom," je ponovila.

Tretje mesto na županskih volitvah je zasedel Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine, zanj je glasovalo 6,96 odstotka volivcev. "3. mesto na županskih volitvah sprejemam z veliko odgovornostjo. Kot mestni svetnik bom delal za realizacijo programa. Bom glas otrok, družin, delavcev, starejših, invalidov, oseb s posebnimi potrebami, nerojenih otrok ter mater in očetov v stiski," je v odzivu na Twitterju zapisal Primc.

Volivcem se je za glasove zahvalila tudi zdravnica Tina Bregant, ki je s 5,8 odstotka glasov zasedla peto mesto. V odzivu za STA je zapisala, da sta kampanja in glasovanje potrdili, da si moramo vsi skupaj prizadevati za bolj zdravo Ljubljano. "Še naprej bom svoj glas posojala tistim, ki niso dovolj slišani v javnosti," je zapisala. Stranka SLS je v mestnem svetu osvojila en mandat. "V primeru izvolitve v mestni svet obljubljam, da si bom prizadevala za ureditev zdravstvene problematike," je obljubila Bregantova.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Stane Adamič 09:39 21.november 2022.

    Kako moreš volit nekoga, kateri je praktično ukradel 30 miljonov našega denarja (odpisali so mu jih), praktično posilil mlado mamico (tožilka pozabila , dokaze so morali zbrisat). Kaj ti pove o morali človeka, kateri voli takega človeka???? Je, pa NAŠ, ...prikaži več to pa je glavno a ne levičarji?

  • lojs 08:56 21.november 2022.

    pazite žabarji na zokija, da se mu kaj ne zgodi, da ne zbolel ... ko on premine, bo lj propadla, kaj boste potem

  • Avatar SS666
    SS666 08:34 21.november 2022.

    BRAVOOOOO JANKOVIĆ VELIKI GOSPOD!!!!!! JANKOVIĆ JE NAŠŠŠ!!!!! JANKOVIĆ MA NAS LJUBLJANČAN(K)E RAD!!!! Youtube : "DRUŽE ZOKI MI TI SE KUNEMO".