Slovenija
38 ogledov

"Jankoviću verjetno ne bo uspelo"

Karel Erjavec in Gregor Virant Boštjan Tacol
Trojček – DeSUS, Državljanska lista Gregorja Viranta (DLGV) in Slovenska ljudska stranka (SLS) – je razkril načrt. Vlado ustavne večine bi vodil mandatar, ki ni predsednik nobene parlamentarne stranke, ministri pa bi bili strokovnjaki. SD predloga ne podpira.


V DeSUS-u, DLGV in SLS so prepričani, da "relativnemu zmagovalcu volitev verjetno ne bo uspelo oblikovati koalicije" s široko podporo, prav tako pa po njihovem mnenju "verjetno ne bi uspelo takšne široke koalicije oblikovati predsedniku druge najmočnejše parlamentarne stranke".

Kar soglasna podpora vseh

Zato predlagajo, da bi morala politika stopiti korak nazaj. Oblikovati bi morali vlado narodne enotnosti ali vsaj vladne ustavne večine: "Takšna vlada bi morala ob imenovanju imeti najmanj ustavno večino (to je podporo 60 poslank in poslancev), po možnosti pa kar soglasno podporo parlamentarnih političnih strank."

Pot do take vlade se jim zdi enostavna, do nje vodijo le štirje koraki. V zadnjem koraku bi "moral novi mandatar izbrati najsposobnejše sodelavce izmed ljudi, ki bi mu jih po merilih kompetentnosti predlagale stranke, ki bi podprle njegovo izvolitev, ali pa bi jih po svoji presoji k sodelovanju povabil sam".

Prioritetne naloge

Trojček strank je že v pobudi, ki so jo poslali strankam, navedel prioritetne naloge oziroma osnutek vsebinskega mandata vlade narodne enotnosti.

Na seznam so uvrstili zagon gospodarstva, zaposlovanje, finančno stabilnost, pravno državo, odpravo sodnih zaostankov, boj proti korupciji, poenostavitev trga dela, izboljšave zdravstvenega sistema, spremembe pokojninskega sistema, spremembe pravil glede referenduma, zmanjšanje ministrstev na največ 12 in intenzivno debirokratizacijo države.

SD: Podpiramo relativnega zmagovalca

Podporo predlogu vlade narodne enotnosti so že odrekli v SD. Kot je dejal podpredsednik stranke Patrick Vlačič, ki v imenu predsednika SD Boruta Pahorja vodi pogajanja, želijo, da se vlada oblikuje čim prej, saj vse od nezaupnice nimamo vlade s polnimi pooblastili.

"Izražamo podporo relativnemu zmagovalcu, vse druge zgodbe nepomembne, čeprav smo dobili pobudo," je dejal Vlačič. Pobudo nameravajo preučiti, a "vrstni red je jasen, volivci so odločili".

Od relativnega zmagovalca, predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, pa pričakujejo več aktivnosti, večjo intenzivnost koalicijskih pogajanj. Jankovićevo koalicijsko pogodbo so že preučili, njihove pripombe so bile upoštevane, preučiti morajo še pripombe Virantove liste.

 

Komentarjev 11
  • Žurnalček 19:19 30.december 2011.

    Jaz ztem trem peseka ne bi dal , da ga pošpancirajo en krog okol bloka. Ja pa saj to ni res kaj si oni predstavljajo. Erjavec je dobil glasove , ki so pravno neveljavni ( pomoč in navzočnost druge osebe ...prikaži več pri zaokroževanju) iz domov za ostarele občane. Žerjav je dobil glasove samo od Prekmurske žlahte in to na način , prejšnjič jim je dokončal AC, sedaj nam bo dal pa še odstavni pas, sam so se Prekmurčki zajebal , Dobil je volilce na podkupnino. Virant pa združuje pametne ljudi , ki se enostavno ne dajo manipulirati mitraljescu , ki jim v pameti gologlavko ni niti do kolen. In kaj ima sedaj Virant z drugo dvojico? NIČ! Tista dva sta običajna luzerja, nekaj takega kot Jelinčič. Zastopajo sloj volilcev , katere navadna demokracija ne pozna.

  • Žurnalček 19:08 30.december 2011.

    Tud jaz kot SD-ejevec o Vlačiču samo najslabše oz.navaden pozer, pa ne taradi dogovarjanja ampak dela na Prometnem ministrstvu. Zanima me kolk je dobil od Gabrijelčiča& Co.

  • Dongjang 13:28 30.december 2011.

    Že njegoba prekrstitev iz Primoža v Patricka pove vse o njem. Naj gre raje naprej kitaro brenkat, ker je to edino sposoben, ne pa da kot prometni minister z nevarno vožnjo po odstavnem pasu ogrože državljane. FUJ