Slovenija
61987 ogledov

Janša besen zaradi odločitve ustavnega sodišča

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Profimedia
Zaradi sklepa ustavnega sodišča bodo ob polnoči državne meje za slovenske državljane in prebivalce znova odprte.

Kot smo že poročali, je Ustavno sodišče RS sprejelo pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 11. člena vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi obvladovanja epidemije covida-19 ter do končne odločitve zadržalo izvrševanje tega člena, ki omejuje potovanja v države na rdečem seznamu.

Ustavno sodišče NOVO Slovenija Preobrat: Pri potovanjih vsaj začasno ni omejitev

Od 29. marca so tako bila za slovenske državljane in osebe s prebivališčem v Sloveniji prepovedana potovanja v države na rdečem seznamu. Pri tem je bilo navedenih nekaj izjem, med drugimi drugimi za osebe, ki so prebolele covid-19 ali že cepljene.

Pobudo je med drugimi vložil tudi nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar, ki je delil tragično družinsko situacijo, zaradi katere bi bil primoran kršiti predpis in tudi plačati globo, če bi želel priti na Hrvaško.

Aleš Zalar (Foto: Boštjan Tacol) covid-19 Slovenija Aleš Zalar: Ker je partnerki umrla mama, bom moral plačati globo

Aleš Hojs je že ob izdaji odloka pojasnil, da je pripravljen v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih, ki omogoča tudi možnost omejitve gibanja in ga ocenil kot ustreznega.

Veliko omejitev, ozke izjeme

Ustavno sodišče je pobude več državljanov sprejelo in ugotovilo, da so škodljive posledice večje od škodljivih posledic za varstvo javnega zdravstva. Presojalo je omejitev možnosti izstopa iz države, s čimer se omeje več človekovih pravic, kot so pravica do svobode gibanja, pravica do zasebnega in družinskega življenja ter pravica do svobodne gospodarske pobude. V sklepu je zapisano med drugim tudi, da je možnost nastanka škodljivih posledic zaradi vnosa in širjenja nalezljive bolezni že omejena z omejitvami pri vstopu v državo.

Sodišče je zadržalo izvrševanje 11. člena odloka do svoje končne odločitve.

Odzivi premierja

Janez Janša, predsednik vlade Slovenija Vlada: To so res skrajni ukrepi

Vlada že od začetka ocenjuje omenjene omejitve kot ustrezne in potrebne. Na Twitterju se je po objavi sklepa ustavnega sodišča odzval tudi premier Janez Janša, ki se je obregnil tako v ustavno sodišče kot opozicijo in jim že v naprej pripisal odgovornost za morebitne posledice zaradi vnosov okužb. V bran mu je stopil tudi notranji minister Hojs.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 84
  • 68d16723448041e4b43ad6e19eb9e6520d304711 17:01 09.april 2021.

    Temu Zalarjevemu primatu škilavcu bo samo en dan pritisk nabilo na 500/290... .Mu bo počila gnojna bula,katero nosi na ramenih.

  • mirror 13:32 09.april 2021.

    Dajte malo umirite konje. Prepoved potovanja v tujino je bila izdana izključno zaradi omejitve in prenosa novih okužb, ne pa zato ker je to hotel Janša. US je lahko sram. US si prilašča preveč pravic, sploh pa nad stroko. Lahko ...prikaži večo bi počakali teden dni, pa bi se ob zmanjšanju števila okuženih spet odprle meje.

  • Avatar drecos
    drecos 12:58 09.april 2021.

    pa je dobu drek v glavo ha ha