Slovenija
11831 ogledov

Janša: Čaka nas prevetritev davčnega in socialnega sistema

Janez Janša Saša Despot
Vlada dela vse, da bodo posledice krize zaradi koronavirusa čim manjše. V teh razmerah zagotavljajo pogoje, da bodo vsa tista podjetja, ki imajo trg, lahko najprej proizvajala ter ohranjala in ustvarjala delovna mesta, je v izjavi ob prazniku dela poudaril premier Janez Janša. Prav tako pomagajo tudi vsem, ki so zaradi epidemije ostali brez dela.

Koronavirus je v veliki meri ustavil svet. Zelo upočasnila se je skoraj vsa svetovna gospodarska aktivnost. Zaostrujejo se tudi razmere na trgu dela in v tem trenutku ni države na svetu, ki ne bi iskala odgovorov na vprašanja, kako naprej, je v izjavi ob mednarodnem prazniku dela zapisal Janša.

Po omejitvi epidemije so zdaj napori vlade prvenstveno usmerjeni v obvladovanje posledic, ki jih ima koronavirus na gospodarstvo in življenje nasploh. "Vlada se zaveda težav, v katerih so se znašla podjetja in zaposleni. Skrbi nas drastičen upad proizvodnje, izgubljanje trgov, veliko znižanje bruto domačega proizvoda in naraščanje števila izgubljenih delovnih mest," je pojasnil predsednik vlade.

Ob tem je poudaril, da delajo vse, da bodo posledice krize zaradi koronavirusa čim manjše. "V teh težkih razmerah, ki niso primerljive z ničemer doslej, zagotavljamo pogoje, da bodo vsa tista podjetja, ki imajo trg, lahko naprej proizvajala ter ohranjala in ustvarjala delovna mesta. Pomagamo zaposlenim v podjetjih, katerih obstoj je pod vprašajem, in vsem, ki so zaradi epidemije ostali brez dela," je zapisal premier

Vlada je v dveh paketih sprejela protikoronske ukrepe v skupni vrednosti šest milijard evrov, ki so namenjeni ohranjanju delovnih mest in vitalnih zmožnosti družbe nasploh. Pri tem po Janševih zagotovilih niso pozabili na družine z več otroki, starejše in druge najbolj ranljive skupine.

Premier je sicer opozoril, da brez korenitih sprememb v našem razmišljanju in odzivanju na izzive časa ne bo šlo ter da bodo v boju s posledicami epidemije najuspešnejše tiste države, ki bodo znale razmišljati izven doslej znanih načinov in okvirov. "V tem smislu nas čaka prevetritev in posodobitev naših davčnih in socialnih sistemov, vključno s preučitvijo koncepta univerzalnega temeljnega dohodka," je napovedal.

Sveta, ki smo ga poznali včeraj, ni več

Janša je posvaril, da svet potem, ko bomo premagali koronavirus, ne bo več svet, ki smo ga poznali včeraj. "Vse, kar se že in se bo v prihodnjih mesecih dogajalo po svetu, v Evropi in Sloveniji, bo preizkušnja naše zrelosti, da skupaj, pravično in solidarno delimo breme posledic epidemije ter iščemo razumne in učinkovite odgovore na poti nazaj v normalno življenje," je ocenil.

Predsednik vlade ob tem pregovorno podjetnost, gibčnost in sposobnost prilagajanja Slovencev vidi kot prednost. "Zaradi sprejemanja pravih ukrepov je Slovenija v tem trenutku med najuspešnejšimi državami pri obvladovanju virusa. Ni razlogov, razen pomanjkanja samozavesti in prevelikega dvoma v lastne sposobnosti, da ne bi bili uspešni tudi povsod drugod," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 50
 • Avatar ovca
  ovca 22:18 23.maj 2020.

  Shit,ko sem prebraka,da nikoli vec ne bo tako,kot je bilo vceraj, sem ze bila vesela, ker sem mislila, da je jajcek odstopil 😲😎

 • johan12 08:50 02.maj 2020.

  Skratka Generalisimo je hotel povedat da je treba zapitek od trgovine z maskami obesit nekomu da ga plača. Primite se za denarnice.

 • Avatar Leon
  Leon 07:41 02.maj 2020.

  Janez to glede davkov pusti za tiste ,ki pridejo za teboj jeseni ! Ti imaš prevelik nabiralnik.

Sorodne novice