Slovenija
8041 ogledov

Janša: "Čim slabše, tem boljše za nas. To je zavržno!"

Janez Janša Flickr
Novela zakona o nalezljivih boleznih, ki bi odpravila neustavnost glede sprejemanja ukrepov v zdravstveni krizi, večja pooblasila daje državnemu zboru. "To je zavržno," pravi Janša.

Poslanci in poslanke so začeli obravnavo novele zakona o nalezljivih boleznih, ki, kot je v predstavitvi povedala nepovezana poslanka Janja Sluga, "sledi odločitvam ustavnega sodišča, odpravlja neustavnost, ki jo je ustavno sodišče ugotovilo in pomeni konec vladanja s protiustavnimi odloki".

Preprečevanje prevelikega posega v druge pravice

Predlog novele so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v parlamentarno proceduro pa so jo vložili nepovezani poslanci. "Z novelo želi civilna družba in mi se z njo strinjamo, ustvariti pravno podlago za izpolnjevanje obveznosti države, da varuje pravico do življenja ter pravico do zdravstvenega varstva ob hkratnimi vzpostavitvami varoval, s katerimi se preprečuje prekomeren poseg v druge pravice, zlasti svobodo gibanja, pravico do zbiranja in združevanja, svobodo dela in svobodno gospodarsko pobudo," je poudarila Sluga.

Večja vloga državnega zbora

Novela predvideva stopnjevitost ukrepov in pogoje za sprejemanje. Državnemu zboru daje bistveno večjo vlogo in omogoča strožji  parlamentarni nadzor nad ukrepi, ki jih sprejema vlada v izjemnih situacijah zdravstvenih kriz. Minister za zdravje tako mora predlagane ukrepe državnemu zboru poslati v seznanitev. Prav tako se pristojno delovno telo v roku petih dni seznani z uredbami, ki jih sprejme vlada. Ko se odloča o podaljševanju določenih ukrepov, mora pristojno delovno telo podati soglasje. Za to bi bila potrebna dvotretjinaska večina.   

"Torej večja kot bo intenzivnost ukrepa po vsebini in trajanju, večjo vlogo ima pri tem državni zbor," pravi Sluga. Predlagatelji so prepričani, da bo parlamentarni nadzor povečal legitimnosti ukrepov in predstavljali varovalko pred arbitrarnimi odločitvami vlade. 

Novela ohranja pomembna vloga strokovne skupine in v primeru, ko vlada ne sledi priporočilom strokovne skupine, mora razloge za to v uredbi razložiti.

Janša: Tako se ni mogoče spopadati z epidemijo

"Na podlagi tega predloga se ne da spopadati z nobeno epidemijo, ker bi trajalo tedne in tedne, preden bi se vsa stroka uskladila okoli določenih vprašanj," glede novele meni predsednik vlade Janez Janša. Predlog po mnenju Janše ni zakon o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, ampak zakon, ki nalezljivim boleznim pomaga širjenje saj preprečuje pravočasno ukrepanje. Janša poudarja, da  niti ena država članica EU nima takšnih rešitev, kot jih vsebuje ta predlog.

 "Čim slabše, tem boljše za nas in to ne glede na to, kako težje bo ukrepanje vlade in pristojnih institucij v spopadu z epidemijo covida-19, koliko bo bolnih in mrtvih. To je zelo zavržno," predlog ocenjuje Janša. 

Covid-19 v Ljubljani Slovenija Ustavno sodišče presodilo: Odlok je v neskladju z ustavo! zapora Beethovnove pogoj PC Slovenija Seja Ustavnega sodišča končana, kakšna je odločitev?

Vladni zakon zminirala koalicija

Rok, ki ga je ustavno sodišče predvidelo za noveliranje zakona, je medtem že potekel. Vlada namreč s svojim predlogom spremembe zakona ni uspela. Radikalnim rešitvam, ki so jih predvideli na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar, so namreč svetniki izglasovali veto, v ponovnem glasovanju pa je zakon zminirala koalicija sama. 

Noveli se v prvem branju obeta podpora

Naklonjenost predlogu so izrazili v opozicijskih SD, LMŠ, Levica in SAB. V prvem branju bodo novelo zakona podprli tudi poslanci NSi, saj želijo, da ji omogočijo nadaljevanje zakonodajnega postopka, v nadalje pa se zavzemajo, da se predlagane rešitve ponovno pretehtajo. "Nekatere rešitve o parlamentarnem nadzoru se lepo berejo na papirju, a ko jih je treba izvajati, se lahko izkažejo za oviro pri hitri zajezitvi okužb," je dejala poslanka Iva Dimic. 

Prav tako bodo novelo zakona v prvem branju podprli poslanci stranke Konkretno. Stališča poslancev DeSUS so glede predlagane novela zakona o nalezljivih boleznih različna in skladno s tem bodo tudi glasovali.

Poslanec SDS Jožef Lenart je ponovil besede svojega predsednika, v SDS novele zakona že v prvem branju ne bodo podprli. 

Komentarjev 40
  • Dusan12 16:47 03.februar 2022.

    A da je Frenk Trčk Belokranjec, nemogoče, taki vročeglavci pa ne živijo, na Krupi, pa pebezev tudi ne poznajo, pritepel se je do Maribora, pa misli, da drži boga za jajca in upa, na klošarje, da ga bodo volili za ...prikaži več delegata na terenu krajevne skupnosti Polžji hrib

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 15:09 03.februar 2022.

    Jansa meni, da ce so zakoni jasni in postopki transparentni ter predstavniki ljudstva opolnomoceni za odlocanje, je to zavrzno. Jasna stvar, v urejenem sistemu ne more krast - lopov!

  • bljitva 14:56 03.februar 2022.

    Slovenija glede na trenutne razmere in okoliščine dosega odlične in zavidljive rezultate na vseh področjih in to so dejstva, ki jih priznavajo najbolj ugledne in veredostojne svetovne inštitucije od OECD do bonitetnih hiš itd...tko da levakarji te vaše nebuloze in ...prikaži več naltovcevanja ne pijejo vode, še otroci v vrtcu so vas pogruntal da ste navaden pičkin dim....ptrebno se je znebit teh ki nas nazaj na Balkan vlečejo, namesto v razviti svet.