Slovenija
36 ogledov

Janša: Goranu Klemenčiču se je dokončno utrgalo

patria Anže Petkovšek
"Kršilcu človekovih pravic Goranu Klemenčiču se je dokončno utrgalo. Nazadnje je SZDL zborovanje preprečila leta 1989," je na Twitterju zapisal prvak SDS Janez Janša.

Vzrok za ostre besede šefa opozicije je dopis, ki so ga Odboru 2014 poslali policisti. V njem so zapisali, da je ministrstvo za pravosodje (MP) policijsko postajo Center obvestilo, da je zemljišče glavnim vhodom na sodišče v lasti Republike Slovenije in da ga ima v uporabi MP.

Klemenčič shoda ne dovoli

"Ministrstvo za pravosodje ne soglaša z uporabo zemljišča pred vhodom v sodno stavbo na Tavčarjevi ulici 9 v Ljubljani za izvedbo shodov in zahteva, da od organizatorjev zahtevamo soglasje za uporabo površine, saj ne gre za površino, ki je namenjena zbiranju ljudi in njeni prosti uporabi," pojasnjujejo Odboru 2014 na policiji.

Organizatorji morajo dobiti dovoljenje, sicer bodo shod prepovedali

Ker so v prijavi shodov (prvi naj bi bil pojutrišnjem, zadnji, osmi, pa konec oktobra) navedli, da bodo shode izvedli tudi pred glavnim vhodom na sodišče, policija organizatorje poziva, naj vlogo dopolnijo in navedejo točen podatek, kje bodo shodi potekali.

"Če bo iz dopolnitev razvidno, da boste shod izvedli pred sodiščem brez soglasja upravljalca, bomo na Upravno enoto Ljubljana podali predlog za prepoved izvedbe vaših javnih shodov, saj bi z izvedbo prišlo do motenja javnega reda, saj upravljalec ni izdal soglasja," so še zapisali na policiji.

Klemenčič: Trditve niso resnične!

"Trditve, da je MP zborovanje Odbora 2014 pred poslopjem Okrožnega sodišča v Ljubljani, niso resnične. Ministrstvo sploh ni odločalo o dovoljenju za zborovanje Odbora 2014, saj to niti ni njegova pristojnost," poudarja pravosodni minister Goran Klemenčič.

Okrožno sodišče jih je po navedbah MP konec avgusta obvestilo, da več protestnih zborovanj neposredno pred vhodom sodišča na Tavčarjevi pripravlja tudi Skupina kazenska ovadba.

"Ker ne gre za javno površino, pač pa za funkcionalno zemljišče sodišča, ministrstvo kot upravljalec omenjenih zemljišč, na osnovi zakona ni izdalo soglasja. Vsi prejšnji shodi in zaprosila za dovoljenja so se namreč nanašali na javne in ne funkcionalne površine, zato ne gre za nobeno spremembo prakse, pač pa za spoštovanje zakona in ustave," so še zapisali na MP. 

Dodajajo še, da ne gre za vprašanje prepovedi protestnih zborovanj. Je pa po njihovem treba upoštevati zakon, ki predvideva, da takšna zborovanja lahko potekajo le na javnih površinah in ne na funkcionalnih zemljiščih, ki so namenjena neoviranemu dostopu in dovozu do sodišča in s tem njegovemu nemotenemu delovanju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • encijan 21:11 09.september 2015.

    Idijota boš videl v špeglu, navečjega!

  • dragec 12:45 09.september 2015.

    Samo vi brišite, niste pa brisali ksenofobske in rasne izjave nestrpnosti janševistov. saj, mogoče je tudi vaš Žurnal24 v rokah tega idiota

  • Dixon 12:25 09.september 2015.

    JJ je sedaj borec za ČP, ko pa je premier pa je SLovenija največja policijska država. Bolano.