Slovenija
4380 ogledov

Janša in Tonin udarila po Sovi, pozivi Šarcu, da ukrepa

Matej Tonin Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Odnosi med Knovs in Sovo vse bolj zaostreni.

Predsednik komisije za nadzor varnostno obveščevalnih služb Knovs Matej Tonin, je po tem, ko je včeraj v javnosti zaokrožila neuradna informacija, da ga je varnostno-obveščevalna služba ovadila zaradi suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podakov, danes objavil tole pojasnilo Sove: 

Na Sovi so danes potrdili, da so v ponedeljek policijo in okrožno državno tožilstvo obvestili, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov. Na novico se je odzval tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS in prav tako član komisije Knovs Janez Janša. 

Na Sovi so danes potrdili, da so v ponedeljek policijo in okrožno državno tožilstvo obvestili, da je pri objavi javnega dela poročila Knovsa o zapletih v arbitražnem postopku prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov. 

"Agencija je ob izvajanju aktivnosti uresničevanja nacionalnih interesov države v zvezi z uveljavljanjem arbitražne odločitve na podlagi primerjalne analize relevantnih dejstev nesporno ugotovila, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je pri objavi javnega dela poročila Komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) o obveščevalni in protiobveščevalni dejavnosti v povezavi z dogodki med Slovenijo in Hrvaško med arbitražnim postopkom pred arbitražnim razsodiščem v Haagu prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov," so pojasnili za STA.

Predsednik republike Borut Pahor je medtem premiera Marjana Šarca v pismu pozval, da zaradi zelo zaskrbljujočih zaostritvev odnosa med Sovo in Knovsom, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov, skliče sejo sveta za nacionalno varnost.

Ob tem je Pahor predlagal tudi, da na sejo Šarec povabi tako njega kot predsednika državnega zbora, pa tudi predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

Premier Šarec je predlog "že iz spoštovanja do institucije predsednika republike vreden razmisleka". Odzval se je tudi na zapis Mateja Tonina in dejal, da je to, kar je zapisal, "lahko do neke mere žaljivo" in "popolnoma deplasirano", njegovo izjavo povzema STA.

Komentarjev 23
  • sam50 11:21 27.november 2019.

    Sova,varda,knovs- v ozadju pa eni in isti avtorji.....

  • Avatar Leon
    Leon 19:51 26.november 2019.

    Ivan press je baterijo pokuril,da je obvestil vse na Hrvaškem .

  • Lavdan 18:53 26.november 2019.

    Izdajalec je bil, je in bo, ker je pač tip izdajalca.