Slovenija
1162 ogledov

Neuradno: Sova ovadila Tonina

Matej Tonin Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Slovenska obveščevalna služba (Sova) je po neuradnih informacijah zaradi izdaje tajnih podatkov ovadila Mateja Tonina.

TV Slovenija poroča, da naj bi Sova ovadila predsednika parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mateja Tonina (NSi) zaradi izdaje tajnih podatkov. Šlo naj bi za javno objavo poročila Knovs, ki je preučeval delo Sove v pripravah na arbitražo glede meje s Hrvaško, je poročala TVS.

Sova je Tonina ovadila, ker je Knovs v svojem poročilu glede prisluškovalne afere v času arbitražnega postopka objavil tajne podatke, ki jih je Sova poslala na Knovs in so postali del poročila. O tem je Sova obvestila tudi predsednika države, predsednika vlade in predsednika državnega zbora, je poročala TVS.

Tonin je, kot poroča televizija, dejal, da v poročilu ni nobenega tajnega podatka. Tonin se je na kratko že odzval na družbenem omrežju Twitter, kjer je med drugim zapisal, da poročilo Knovs dokazuje, da slovenska stran ni goljufala pri arbitraži: "Sova naj bi ovadila Knovs, ker je njeno poročilo Sovo opralo krivde. Bizarno! Poročilo Knovs dokazuje, da slovenska vlada in Sova nista goljufali pri arbitraži. Dokaže, da slovenska zarota zoper Hrvate ne obstaja. Poročilo krepi slovensko pozicijo." Pri tem je še zapisal, da gre očitno za novo akcijo državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca.

Matej Tonin Informacije ušle iz Sove Slovenija Tonin: Če je vse ok, zakaj so na Sovi dve uri sestankovali?

Korče: To je pod nivojem državotovornega ravnanja

Po odzivih, ki jih na Hrvaškem sprožila vsebina poročila Knovsa glede arbitraže, je danes članica komisije iz vrst LMŠ Jerca Korče ocenila, da je to, kar dela Knovs, pod nivojem vsakega državotvornega ravnanja. "Še enkrat več sem žalostna, kako malo državotvornosti premoremo Slovenci, predvsem pa slovenska politika, ko v ospredje stopijo neki zasebni interesi, želja po osebni izpostavljenosti pred mediji ter notranjepolitični oz. mogoče celo strankarski boji, ki so povezani tudi s tem, kateri stranki pripadajo določeni tudi na evropskem nivoju," pa je danes dejala Korčetova. Upa sicer, da to ni tako. "Ampak to, kar dela Knovs, je pod nivojem vsakega državotvornega ravnanja," je ocenila.

Na vprašanje, ali je Tonin še primeren za vodenje komisije, je odgovorila, da ni na njej, da o tem sodi. Lahko pa da predsedniku komisije "prijazen nasvet", da se morda odloči bolj aktivno sodelovati v kakšnem odboru, v katerem lahko več razpravljajo. "Knovs pa je specifika, pri kateri mora biti komunikacija na nivoju visoke pazljivosti," je dejala.

Dodala je še, da je sama že junija na plenarnem zasedanju javno opozorila, da se s tem, "da se neke stvari mešajo za nazaj", samo daje Hrvatom razlog za posmeh naši državi.

Matjaž Nemec je pojasnil, da je sam glasoval proti javni objavi poročila, glede tega ima veliko pomislekov, ne pa toliko glede same vsebine. Dogajanje na Hrvaškem je opisal kot tipičen politični spin. Na vprašanje, ali Knovs in njeni člani delujejo državotvorno ali bolj v domeni dnevnopolitičnih zadev, pa je dogovoril, da "odvisno od teme in odvisno od posameznikov". Kot je dodal, bi si želel, da bi velika večina delovala v prid države, velikokrat se pa izkaže, da žal ni tako. 

S predsednikom Knovsa Toninom se sam sicer vselej ne strinja, je pa po njegovem mnenju do sedaj v tem primeru poskušal odigrati vlogo zmernega povezovalca. Za presojo o tem, ali je še primeren za predsednika Knvosa ali ne, je po njegovi oceni mesto na komisiji. Da bi kdo to zahteval njegovo zamenjavo v tem primeru, mu ni znano, so pa bile v preteklosti nekatere želje po tem.

Nemec odgovarja Mahniču

Sicer pa se je Nemec odzval tudi na zapis podpredsednika Knovsa Žana Mahniča (SDS), ki je na Twitterju zapisal, da je predlog za aktivnosti komisije, ki so pripeljale do takšnega poročila, podal Nemec. Pojasnil je, da se je njegov predlog nanašal na razkritje hrvaškega poskusa vplivanja na POP TV, ta tema pa je "potem pri nekaterih generirala željo, da bi se pripravilo to poročilo v zvezi z dogajanjem okrog arbitraže".

Mahnič je sicer na Twitterju tudi zapisal, da sta bila poročilo in njegov javni del izglasovana soglasno. Pri tem je ocenil, da je napad na Tonina tudi del obveščevalne operacije iz kabineta premierja Marjana Šarca zaradi strahu pred oblikovanjem nove koalicije.

Hrvati: Slovenci so priznali

Konec tedna so se hrvaški mediji razpisali o poročilu Knovs, v katerem je po mnenju hrvaških medijev potrjeno, "da je bila slovenska stran tista, ki je s ciljem arbitražne prevare vpregla državni aparat in svoje tajne službe". Oglasila se je tudi hrvaška predsednica Kolinda Gradar-Kitarović, ki je prepričana, da je "arbitraža že dolgo mrtva in spor se lahko reši le bilateralno"

Tonin se je na pisanje hrvaških medijev odzval z besedami, da gre za "lažno novico v službi hrvaških interesov". V njem je po njegovih navedbah veliko netočnosti, največja laž pa da je ta, da sta bila Slovenija in Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) vpleteni v prikrivanje nezakonite komunikacije med slovensko agentko Drenikovo in arbitrom Sekolcem. "Če bi to držalo, potem Hrvati te komunikacije zagotovo ne bi prestregli," je zapisal.

Kolinda Grabar Kitarović Tonin odgovarja Svet Hrvaška predsednica: "Slovenija je končno priznala"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 06:53 26.november 2019.

    Janša je izkoristil Tonina za svoje načrte.........vsi vemo, da Hrvati držijo Janšo za jajca in imajo dokaze za njegovo preprodajanje orožja njim in Bosancem in zato Janša podpira Hrvate, ker se boji, da bodo dokumenti prišli v javnost.......

  • Skira 05:51 26.november 2019.

    Sova naj ovadi Natašo Šarec

  • puelasedulaest 23:48 25.november 2019.

    Zakaj še ni poročila o zaposlitvi Šarčeve ženske na Sovi?????? Zdaj pa ovadba komisije. Torej nova udba že deluje, če ji postaviš normalno vprašanje o zaposlitvi?????? Smo res take ovce, da bi to svinjarijo požrli????

Sorodne novice