Slovenija
6556 ogledov

Janša: "Jasno je, da iz tega ne bo nič"

Janez Janša Vlada RS
Predsednik vlade Janez Janša poudarja, da bo Slovenija tudi po glasovanju o konstruktivni nezaupnici imela iste probleme in da je čas, da s skupnimi močmi pripravijo izhodno strategijo.

Koalicija je v sredo imela plenarni sestanek, na katerem je ocenila delo v preteklem letu. Po besedah predsednika vlade Janeza Janše bodo zdaj organi vseh treh koalicijskih stran do 15. februarja situacijo analizirali, nato pa sledi nadaljevanje sestanka in morebitna izostritev prioritet v prihodnje.

"Tako imenovana konstruktivna oz. destruktivna nezaupnica, ki se napoveduje že od aprila lanskega leta in ki naj bi bila zdaj končno vložena, po našem mnenju ne sme zavirati dela vlade in koalicije, ker bi bilo to neodgovorno. Razumemo, da tisti, ki so se tukaj zaplezali, morajo na nek način ta postopek končati. V situaciji, kakršna je nastala, je na nek način tudi prav, da se preštejemo. Je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič," je dejal Janša. Tudi po glasovanju bo Slovenija imela še vedno iste probleme, saj bomo še vedno sredi epidemije in v situaciji, ko bilo treba združiti moči.

Podpredsednik vlade in predsednik NSi Matej Tonin je na vprašanje o morebitni rekonstrukciji vlade in tem, ali bi NSi pripadel zdravstveni resor, dejal, da so rekonstrukcije priložnost za osvežitev vladne ekipe. "Gre za normalni del nekega vladnega življenja, da dosežemo čim boljše cilje in rezultate za državljane. 

Janez Janša Ukrepi Slovenija Odločitev je padla: V torek v šolo učenci prve triade po vsej državi

"Ponujamo dobronamerno roko"

Janša meni, da bi bilo treba s skupnimi močmi pripraviti izhodno strategijo iz tega obdobja. "S tega vidika se je koalicija odločila, da predlog, ki smo ga dali konec maja, s katerim smo k sodelovanju povabili vse parlamentarne stranke, vključno z možnostjo, da z vsemi parlamentarnimi strankami usklajujemo ključne sistemske in zakonske rešitve, brez tega, da bi opozicijske stranke prevzemale kakršnekoli obveznosti v naprej – odločili smo se, da poziv ponovimo," je napovedal Janša. Predlog bodo stranke najkasneje v začetku prihodnjega tedna prejele.

Janez Janša Matej Tonin Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju. Anže Petkovšek
Janša je poudaril, da je njihova ponujena roka dobronamerna. "Koalicija, ki ima večino, ponuja dobronamerno roko sodelovanja tistim, ki večine nimajo." Besedilo ponudbe bo tudi tokrat javno objavljeno. Predlog bo podoben lanskemu, zelo verjetno pa bo dodana vsebina, vezana na izhodno strategijo iz epidemije. Spomnil je, da je podobno sodelovanje leta 2008 sprejela stranka SD pod vodstvom Boruta Pahorja in, "kot vemo, se jim je to zelo obrestovalo na volitvah. Mislim, da bi veljalo ta dober zgled posnemati. Ko smo bili mi v opoziciji, smo mi predlagali vladnim koalicijam, da bi prakso iz 2008 ponovili, pa nismo bili nikoli deležni takšne ponujene roke sodelovanje, pa smo bili vedno pripravljeni konstruktivno sodelovati, ko smo bili v opoziciji". 

Na vprašanje, kakšen je položaj stranke Desus in kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, je Janša odgovoril, da so odgovor prejeli z glasovanjem za osmi protikoronski zakon: "Za nas ni pomembno, kaj se dogaja na kmečkih turizmih ali v ozadjih. Za nas je pomembno glasovanje v državnem zboru, to je pomembno za državljanke in državljane." Spomnimo, poslanci Desus so zakon podprli. 

OMV bencin Slovenija OMV se umika iz Slovenije

Odgovor na prvi poziv k sodelovanju maja lani je bil večinoma zavrnjen. Za takšno sodelovanje sta se odločila predstavnika obeh narodnostnih manjšin in strank SNS. od maja lani v glavnem zavrnjen za podpisa sporazuma o sodelovanjeu sta e odločila predstavniak nadornosti in poslanska skupina SNS. "Če njih vprašate, so njihove izkušnje iz tega sodelovanja dobre in mogoče bo to dejstvo napeljalo k ponovnemu premisleku še koga iz opozicije."

Podpredsednik vlade in predsednik SMC Zdravko Počivalšek je dejal, da so s trenutno izjemno zadovoljni s koalicijo in da v KUL nimajo zaupanja. "Čas je, da se preseka to ustvarjanje umetne krize, zato je prav, da se preštejemo," je dejal Počivalšek, ki je pozval k enotnosti.  

Slovenijo v drugi polovici leta čaka vodenje sveta EU. Kakršna koli nestabilnost v času priprav in izvajanja projekta, bi predstavljalo neodgovorno početje, je dejal predsednik vlade. "Glede na to, da smo prvič nalogo zelo uspešno izpeljali, bi bilo zelo čudno in bi vzbudilo veliko vprašanj, če bi nam, drugič to umanjkalo," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • softundsicher 21:18 04.februar 2021.

    JJ dobronamerno ponuja roko. Kdor jo bo prijel, bo zgrmel v prepad. Sumim, da brez njega.

  • dusan11 19:25 04.februar 2021.

    Kulovci se pa dan orng penijo po novem bodo kul penina

  • Mesija_se_vraca 18:12 04.februar 2021.

    V bistvu ima prav, ker ta zalega, ki trenutno zasmraja parlament, je samo za na Goli otok. Potem pa nove volitve in sprememba ustave in vrniti nazaj voljo ljudstva.