Slovenija
25009 ogledov

Janša javno pohvalil Kučana, tako odgovarja Kučan

Janez Janša Vlada RS
Janez Janša je na tviterju pohvalil nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki je sicer za mnoge na slovenski desnici poosebitev vsega slabega.

Gre za sago o neuradnem predlogu (non paper), ki naj bi ga naša vlada posredovala v Bruselj in naj bi se nanašal na možnost mirnega razpada Bosne in Hercegovine. Obstoj tega dokumenta so v Bruslju po dolgem zanikanju potrdili. Zdaj je vlada umaknila oznako zaupno s poročila, ki ga je za takratnega predsednika vlade Pahorja leta 2011 pripravil nekdanji predsednik Milan Kučan. Iz njega so poobjavili del, ki prav tako govori o možnosti mirnega razpada države.

"Boljša je pot mirnega razhoda pod nadzorstvom in z intervencijo mednarodne skupnosti kot zaostrovanje medsebojnih blokad, konfliktov ter zaostajanja v gospodarskem in družbenem razvoju," je zapisal Kučan.

"Ta zaključek je povsem zdravo razumski in nobenih razlogov ni za stigmatiziranje avtorja na tej podlagi. Kot to posredno počne Tanja Fajon. Tudi sicer je Kučanova ocena razmer v BiH še vedno precej aktualna. Žal. 10 let je minilo brez resnega napredka proti EU," je tvitnil Janša.

Kučan: To je preusmerjanje pozornosti

Bivši slovenski predsednik Milan Kučan je v izjavi za STA danes potezo vlade, da z njegovega poročila o možnem nadaljnjem razvoju dogodkov v BiH iz leta 2011 umakne oznako zaupnosti, označil za potezo preusmerjanja pozornosti z očitkov, da je premier Janez Janša širil non-paper o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu.

"Sklep vlade, s katerim je z dokumenta umaknila oznako zaupnosti, razumem kot preusmerjanje pozornosti z očitkov predsedniku vlade, da je razširjal nek non-paper o spreminjanju meja v Jugovzhodni Evropi," je dejal Kučan.

"Dokument je že bil objavljen v knjigi Boža Repeta, se pravi ni nobena tajnost," je za STA še poudaril bivši slovenski predsednik. Prepis dokumenta z datumom 2. februar 2011 je objavljen v Kučanovi biografiji Prvi predsednik, ki jo je napisal Repe in je izšla leta 2015, in sicer na straneh od 560 do 574.

Po drugi strani je vlada na četrtkovi seji umaknila oznako zaupnosti z dokumenta s številko Z-103-34/2010 z datumom 26. januar 2011, za katerega na vladi pravijo, da gre za dokument, ki ga je Kučan takrat v vlogi posebnega poročevalca za BiH pripravil za tedanjega predsednika vlade Boruta Pahorja.

Nekdanji predsednik Slovenije Milan Kučan. | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič

Kučan ni avtor non-paperja, gre za različna dokumenta

Vlada je kasneje tudi objavila dokument ob sporočilu za javnost po četrtkovi redni seji, ki ga je glede na podatke spletne strani nazadnje posodobila danes. Pri objavljenemu dokumentu gre očitno za isto poročilo, ki je bilo že objavljeno v Kučanovi biografiji iz leta 2015. Razvidno je tudi, da ne gre za non-paper, ki ga je aprila objavil portal Necenzurirano, ki med rešitvami za razmere na Zahodnem Balkanu navaja spremembe meja.

Kot je danes za STA še pojasnil Kučan, je to poročilo tedaj pripravil za Pahorja, ki naj bi o problemu BiH govoril na zasedanju Evropskega sveta. "Pripravljeno je bilo z mojimi pogledi na probleme, s katerimi živi BiH. Staro je deset let. V njem govorim predvsem o tem, da bi se morala EU v veliko večji meri zavzeti za BiH, ki je, kot sem jaz napisal, nefunkcionalna država, jo najprej usposobiti, da bi potem lahko bila sposobna za pogajanja o izpolnjevanju pogojev za vstop v EU," je povedal Kučan.

Menil je tudi, da njegovega poročila nikakor ni mogoče primerjati s spornim non-paperjem, ki naj bi govoril o spreminjanju meja na Zahodnem Balkanu in se ga je prijel naziv slovenski, ker naj bi ga glede na poročanja določenih medijev pomagal širiti slovenski premier Janša. Ta sicer to zanika.

"V tem mojem dokumentu ni niti besede o spreminjanju meja," je poudaril. "Kolikor sem jaz razumel, sporni non-paper govori o spreminjanju meja. Moje poročilo o tem ne govori," je pojasnil.

"In ne mislim, da gre za poskus poistovetiti moje poročilo s tem non-paperjem. To preprosto ne gre in tega se tudi ne da narediti. Gre pa za preusmeritev pozornosti, v to sem trdno prepričan. In s tem razprava o obstoju tega non-paperja ne more biti končana," je dejal Kučan.

Kučan: Če predsednik vlade neke države to reče, je verjetno to treba verjeti

"Kdo ga je širil, kdo ga je napisal, seveda ne vem. Sem pa tudi sarajevski televiziji v intervjuju na vprašanje, kaj menim glede tega, da je predsednik naše vlade poslal ta non-paper, odgovoril, da 'predsednik moje vlade to zanika in če predsednik vlade neke države to reče, je verjetno treba to verjeti'," je dejal Kučan.

Izrazil je sicer razočaranje, da je škandal z non-paperjem škodoval ugledu Slovenije. "Vsekakor ta zaplet ugledu Slovenije ne koristi. In tudi ne vem, zakaj je treba manipulirati s takšnimi stvarmi, ki zadevajo ugled države in ki pravzaprav s samo vlogo države nimajo nobene zveze," je še dodal prvi demokratično izvoljeni predsednik Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 18
 • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 08:27 12.junij 2021.

  Kučan je toliko inteligenten človek,da je pomislil na to,da bi lahko njegov golf variant bil narejen za angleško tržišče.

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 03:00 12.junij 2021.

  Milan ima v mezincu več pameti kot jo Janez lahko kljub napenjanju kadarkoli skupaj natvita.....

 • Mehičanka76 01:16 12.junij 2021.

  Ko pa Janez javno pohvali Kučana, potem pa veš, da je nekaj hudo narobe z Janezom in z državo, ki jo "vodi".