Slovenija
44 ogledov

Delova anketa: Janša močno v premoči

Janez Janša Boštjan Tacol
Delova anketa: Na vrhu SDS, sledi Pozitivna Slovenija in nato SD ter Lista Gregorja Viranta.

Če bi bile volitve to nedeljo, bi z veliko prednostjo zmagala SDS Janeza Janše. Razmerja med strankami so se močno premešala, piše Delo.

SDS bi tako prejela 35,5 odstotkov glasov in je svojo vrednost še povečala, sledi ji še evedno Pozitivna Slovenija z 22,7 odstotka. Na tretjem mestu   je še vedno SD s skoraj polovico volivcev manj. Če bi bile volitve to nedeljo bi jih volilo 10,6 odstotkov volivcev in je prehitela Listo Gregorja Viranta, ki je dobila 9,2 odstotka. Enak vrsti red je pokazala tudi včerajšnja raziskava Episcentra.

Preostale stranke, ki bi se po tej napovedi uvrstile v parlament, so Desus (5,4 odstotka), SNS (4,4 odstotka) in morda še SLS in NSi. Zadnji sta v napovedi dobili vsaka po 3,2 odstotka glasov, vendar je interval zaupanja zanju med 2 in 4,4 odstotka, kar pomeni, da bi vendarle lahko dosegli štiri odstotke, kolikor znaša parlamentarni prag. Vse druge stranke v vsakem primeru ostanejo zunaj parlamenta, piše Delo.

Janković skoraj ves čas isto

Po treh tednih in treh anketah, ki so jih opravili na Delu so najbolj očitne spremembe naslednje: hitra rast Janševe SDS, globok padec Liste Virant in vzpon Pahorjeve SD. Delelž volivcev, ki bi volili Jankovićevo listo se skoraj ne spreminja.

Od manjših strank pa sta tokrat najopaznejša povečanje deleža za SNS in padec deležev TRS in SMS – Zelenih Evrope. Omenimo še, da je anketa tokrat zaznala glasove za Demokratično stranko dela (0,4 odstotka) in Naprej Slovenijo (0,1 odstotka), ki jih  v prvih dveh anketah ni omenil niti en anketiranec, se piše Delo.

Komentarjev 12
  • Stolp 12:25 27.november 2011.

    Pri Virantu so očitno volivci začeli spoznavati da je projekt levice, da spet pride na oblast. Verjetna koalicija: SD, Janković, Virant, DESUS(Korl gre itak z vsakim).Če ste sredinsko orientirani, nočete pa levice NE NASEDAJTE!

  • Tomislava Ule 21:30 26.november 2011.

    Skregani pa smo že in to zato, ker so prej bili komunisti, zdaj pa so na drugi strani. To me pa zelo moti, Bodi človek in bodi kar si.

  • Tomislava Ule 21:29 26.november 2011.

    Janša, ki še v življenu kot komunist in kot osamosvojitelj še nikoli ni nič delal, se smeje kot počen. Žal ga ne maram, ker je komunist.domobranec, dvojno lice. Hinavci pa niso zame. Bodi, kar si.