Slovenija
11175 ogledov

Janša odgovarja Fajonovi: "Zberite denar in plačajte!"

seja DZ Janez Janša Saša Despot
Predsednica SD Tanja Fajon je pozvala prvake koalicijskih strank, naj poskrbijo za uveljavitev amnestije za dijake, ki so zaradi udeležbe na shodu za odprtje šol prejeli pozive k sodniku za prekrške.

"Verjamem, da lahko razumete, da ni in ne more biti prav, da se v suvereni in samostojni Republiki Sloveniji 30 let po razglasitvi njene državnosti dijakom pišejo kazni in vročajo sodni pozivi, ker so se zbrali na trgih in ulicah slovenskih mest, da bi zahtevali svojo pravico do izobraževanja in znanja. To preprosto ni pravično," je Tanja Fajon zapisala v pismu predsedniku vlade in SDS Janezu Janši, predsedniku SMC Zdravku Počivalšku in predsedniku NSi Mateju Toninu.

Predlagala jim je, naj kot predsedniki koalicijskih strank poskrbijo za sprejem in uveljavitev amnestije za dijakinje in dijake, ki se jim očita, da so z organiziranim zbiranjem kršili zakon o nalezljivih boleznih in ogrožali zdravje ljudi. Prepričana je, da je represija nad dijaki, ki želijo v šolo, napačen pristop. Kazni in pozivi na sodišče so v nasprotju s temeljnimi vrednotami, na katerih temelji ustava. Stiske dijakov so izjemne, je navedla.

Odgovor Janše 

Na njeno pismo se je na Twitterju že odzval premier Janša. Kot je navedel, je prav, da v SD prevzamejo odgovornost za ravnanja, ki so jih povzročili s svojim javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe. "Dijakom ste izjemno slab vzor. Zberite denar in plačajte globe," je zapisal.

Nekateri mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu na Trgu svobode za vrnitev v šolske klopi, so v minulih dneh prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih. V iniciativi Zahtevamo šolo zato napovedujejo skupinski upor proti takšnemu "ustrahovanju".

Na mariborski policijski upravi so v ponedeljek pojasnili, da so policisti v zvezi s protestnim shodom, ki je potekal 9. februarja na Trgu svobode, poslali po pošti petim osebam plačilne naloge z globo 400 evrov, zoper štiri mladoletne osebe pa so podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

Seja vlade vlada janševa vlada Slovenija O kurbah s plesa in pomanjkanju vsebine

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 69
  • jastreb13 10:22 03.marec 2021.

    Tej rdeči baburi se je popolnoma sfuzlalo v betici. Kaj sploh njej ni jasno?? Babura sploh nima pojma kako deluje resna država, zmešana in pokvarjena je do konca tako, kot vsi njeni ritolizniki. Prvo hujska neuko mladino proti vladi potem ...prikaži več pa na to isto vlado pritiska, da bi tej mladini odplačala kazni. Kdo je zdaj tuki nor?? Pokvarjena Babura je grdo zlorabila neuko mladino za svoje politične cilje, kar ji pa ponovno ni uspelo, kot tudi nič druzga do sedaj.

  • rd2dmk2 09:33 03.marec 2021.

    v ikei se lahko sprehaja 700 kupcev, so dobili kazen zaradi zbiranja tako kot otroci ? zakaj so dobili ti otroci že kazni ? zaradi demonstracij in ogrožanja javnega reda ? mislim da ne ? so nosili maske in se ...prikaži večse držali razdalje. menda so.dobili kazni zaradi ukrepov varovanja zdravja. no pa gremo spet v ikeo.

  • Pepe007 09:22 03.marec 2021.

    Gospa Fajonova je zgubila kompas. Po mojem imamo že sedaj daleč preveč poskusov vmešavanja politike v delo pravosodja in policije. Rabimo nov primer? Je pozabila prebrati, kako so veje oblasti v Sloveniji ločene? In ne, cilj ne opravičuje (napačnega) sredstva.