Slovenija
25 ogledov

Janša padel, prihaja Bratuškova

Alenka Bratušek
1/18
Anže Petkovšek
Bratuškova: "Ne obljubljam velikih rezultatov, obljubljam pa trdo delo." Po maratonski seji so poslanci izglasovali nezaupnico vladi Janeza Janše.

Za konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše je glasovalo 55 poslancev, proti jih je bilo 33. Dosedanji predsednik vlade je s tem razrešen, skupaj s svojimi ministri mora opravljati tekoče posle do prisege nove vlade, ki jo bo sestavljala Alenka Bratušek.

Po glasovnico je prišlo 89 poslancev, nekdanji poslanec DL Ivan Vogrin glasovnice ni oddal. Nanjo je napisal: "Protestiram proti podganji dirki Gregorja Viranta, ki pelje Slovenijo v bankrot. Gremo na predčasne volitve."

Poleg SDS in NSi proti še trije

Poleg SDS in NSi (30) so proti glasovali še trije poslanci, med njimi je gotovo Franc Pukšič, ki je že pred tem napovedal: "Bog ne daj, da bi jim uspelo sestaviti vlado, ne pristajam na nič drugega kot na predčasne volitve. To, kar se dogaja, je za Slovenijo katastrofa," je dejal. Kdo sta preostala dva, ki sta glasovala proti, ni znano. Samostojni poslanec Ivan Simčič je dejal, da je glasoval po svoji vesti, medtem ko se je poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli glasovanja vzdržal.

Janša je po razglasitvi rezultatov na vprašanje novinarjev, ali je razočaran, dejal "zelo, zelo",  Ljudmila Novak pa je pripomnila: "Zmagati je vedno sladko, delati pa grenko." Po oceni nekdanjega ministra v Pahorjevi vladi Dejana Židana je skrajni čas, da pride Slovenija v ženske roke.

Pogovore o oblikovanju vlade bodo začeli jutri.

Prioriteta Bratuškove bodo volitve

"Danes je pred Slovenijo prelomen dan," je ob predstavitvi nezaupnice uvodoma dejala tedaj še kandidatka za premierko Alenka Bratušek. Napovedala je, da bo njena prva prioriteta, da državo varno pripelje do volitev.

Ker bodo potrebovali zaupanje, bo njena druga prioriteta predanost za skupno dobro. "Ljudje ne pričakujejo, da se bomo vedli po starem, se šli koalicijska prerivanja, ampak pričakujejo jasne poglede in oprijemljive besede o tem, da bomo zbrali najboljše, kar potrebujemo, da gre Slovenija naprej."

Obregnila se je tudi ob izjavo SDS na Twitterju, ki je trajanje njenega mandata primerjala z dolžino njenega krila in dejala: "Želim si, da nas ženske ne bi presojali po dolžini njenih kril, ampak po naših dosežkih."

Krč zaradi "iracionalnega strahu"

Slovenija se je po njenih besedah znašla v krču "iracionalnega strahu, ki je bil umetno povzročen zaradi notranje-političnih potreb". Strah, je dejala, davi Slovenijo, zaradi njega so v krču banke, ki si ne upajo sklepati poslov, podjetniki, ki si ne upajo začenjati novih poslov in potrošniki, ki iz strahu pred brezposelnostjo ali zmanjšanjem plače ne upajo trošiti.

Konec ostre politike varčevanja

Napovedala je, da bo obnovila oz. ustanovila novo ministrstvo za kulturo in civilno družbo, tožilstvo pa prenesla nazaj v pravosodni resor. Med prioritetami nove vlade je naštela konsolidacijo javnih financ, s socialnimi partnerji usklajeno znižanje mase za plače, dvig DDV ter dostopno stanovanjsko politiko.

Kot je dejala, bo storila vse, da se prepreči politično kadrovanje in korupcija. "Kdor bo v tej zgodbi iskal osebne koristi ali kratkoročni prestiž, nima v njej kaj iskati," je izpostavila. Napovedala je, da bo pozvala vse imenovane v zadnjem času, da "odidejo s svojih položajev, ki so jih zasedli nečastno". V nasprotnem primeru bodo sprejeli potrebne ukrepe.

Ob zaključku svojega govora je dejala: "Ne obljubljam velikih rezultatov, obljubljam pa trdo delo."

Odgovor "Klemenčič-Praprotnikovim"

Po Bratuškovi je besedo prevzel aktualni predsednik Janez Janša. Ocenil je, da se je letošnje leto za Slovenijo začelo zmerno optimistično, saj se je pocenilo zadolževanje in povečalo zanimanje tujih vlagateljev za Slovenijo.

Politična kriza oz. "virantovanje" in z njim poslabšanje gospodarskih ocen iz tujine se je po njegovih besedah začelo po objavi poročila KPK.

Polovico govora (pol ure) je Janša namenil za odgovarjanje na očitke komisije, ki jo je poimenoval kar "Klemenčič-Praprotnikova komisija". S seboj je prinesel dva fascikla. "V tem fasciklu je 627 člankov, ki jih je g. Praprotnik napisal proti meni, ko je bil novinar."

Zavrnil je očitke, da je njegova vlada premalo naredila za gospodarski razvoj in zmanjšanje brezposelnosti in kritiziral napoved Bratuškove, da namerava dvigniti davke, obnoviti kulturno ministrstvo in prenesti tožilstvo. "Preberite si odločbo ustavnega sodišča, ki meni, da je popolnoma vseeno, kje je," je dejal. "To je bil boj za oslovsko senco. Tožilstvo deluje tako kot prej, torej slabo. Lahko ga prenesete tudi na ministrstvo za okolje, pa ne bo nič drugače."

Drugi del Janševega zagovora

V drugem delu svojega govora med predstavitvijo stališč posameznih poslanev, je pozornost posvetil napovedi Bratuškove, da bo ukrepala proti političnemu kadrovanju v zadnjem času. Poudaril je, da večina ljudi, ki so bili imenovani v njegovem mandatu, ne pripada njihovi stranki. Zvonko Černač je napoved Bratuškove opisal kot rasistično, ker da "gre v konketnem primeru za stigmatizacijo ljudi na podlagi njihove politične opredelitve".

Virantu je namenil vprašanje, kdaj bo vrnil nadomestilo po koncu mandata, če se tako drži etičnih pravil, kot trdi. "Ob dobri plači je vlekel nadomestilo državnega zbora in sedaj ravno ta kaliber moralizira, kaj je prav in kaj ni."

Zavrnil je očitke, da je bila njegova vlada neoliberalna. "Moja vlada ni imela neoliberalnega koncepta, temveč protikriznega, kakšnega pa ima morebitna nova vlada?"

Zaključil je z besedami: "Glede na dogajanje v zadnjih tednih ni več nobenega dvoma, da bo Gregorju Golobiču in Milanu Kučanu uspelo v vlado uvrstiti tudi strokovnjake, ki bodo preprečili ugotavljanje odgovornosti za rop slovenskih bank in ponovno vzpostaviti kanale, ki so bili v našem mandatu prekinjeni in preko katerih se je denar iz bank in podjetij pretakal določenim ljudem." Ljudem bodo po njegovih besedah servirali virtualno resničnost, v kateri milijardna bančna luknja ne obstaja, je pa v njem polno virtualnih sovražnikov, predvsem iz vrst SDS in cerkve.

Bratuškovo je vprašal, ali lahko garantira, da Slovenija ne bo zaprosila za mednarodno pomoč.

In odgovor kandidatke

"Politično krizo je sprožila vaša vlada," je na odgovorila  Bratuškova. Glede očitkov, da je bila šest let direktorica direktorata za proračun, je dejala, da je bila odgovorna tudi pri ministru njihove vlade, Andreju Bajuku, ki jo je ocenil z besedo odlično. "Noben javni uslužbenec ni odgovoren za odločitve, ki jih sprejme vlada."

Ocenila je, da je nadzorni svet NKBM, v času, ko je bila njegova članica, deloval učinkovito, o magistrski nalogi pa je dejala: "Če je plagiatorstvo to, da pišeš o nečem, pri čemer si sam sodeloval ... Sama sem pozvala fakulteto, da preverijo očitke in temu naredimo konec."

Novinarjem je Janša pred vrati državnozborske dvorane proti koncu razprave dejal: "Upanje umira zadnje, morda se zgodi presenečenje in bo kandidatka za predsednico predstavila kakšno konkretno alternativo."

"Danes se odločamo o konstruktivni nezaupnici vaši vladi, g. Janša," je v dvorani dejala Bratuškova. "Ko sem poslušala vaše kritike, sem imea občutek, da sva mesti zamenjala. Povedala sem, da bom program predstavila, ko bom predstavila novo vlado. Ko se bomo o njem dogovorili."

Komentarjev 117
  • privat 09:18 06.marec 2013.

    Spet podaljški današnje politike...Haloooo kaj ne razumete debili da tako ne gre!! Da ne znate ,ne upate ,ne razumete.....in posledično ne vodite države ampak jo razbijate in uničujete!! Kot prvo osvobodite sužnje in omogočite malim ljudem da dihajo ,da ustvarjajo ...prikaži več ,da živijo....in posledično se bojo pojavile uspešne banke ,uspešni gospodarstveniki,uspešni politiki,uspešni novinarji...! Država bo zacvetela!! Kapital so ljudje!!

  • westal 08:10 02.marec 2013.

    Spet bodo "mačke" čuvale klobase, (beri; lopovi finance) se je že začelo.

  • Žurnalček 01:18 02.marec 2013.

    Važen je samo to , da niso bolniki !