Slovenija
25 ogledov

Janša ponudil odstop, stranka ga je zavrnila

Janez Janša in volitve 2011 Saša Despot
Predsednik SDS Janez Janša je v ponedeljek izvršilnemu odboru stranke ponudil svoj odstop. V stranki se strinjajo, da rezultat na volitvah ni bil uspeh, a vseeno njegovega odstopa niso sprejeli.

"Izvršilni odbor (IO) SDS je ocenil rezultat in položaj po predčasnih volitvah ter soglasno zavrnil ponujeni odstop predsednika. IO SDS se je v ponedeljek zvečer sestal na svoji redni 28. seji in obravnaval položaj, ki je nastal po nedeljskih predčasnih volitvah, ter oblikoval politične usmeritve stranke za prihodnost. Na seji so sodelovali tudi novoizvoljeni poslanci in poslanke SDS," so sporočili iz stranke.

Obljubljajo sodelovanje in podporo

Ocenjujejo, da predčasne volitve Sloveniji niso prinesle potrebnega obeta stabilnosti in da rezultat volitev ne omogoča sestave programsko dovolj trdne koalicije in vlade. Vendar pa poudarjajo: "Kljub temu bo SDS v prihodnje naredila vse, da Slovenija ne bi izgubljala dragocenega časa s proceduralnimi postopki, in je pripravljena podpreti spremembo ustave za čimprejšnjo sestavo vlade. Prav tako SDS poziva vse parlamentarne politične stranke, socialne partnerje ter predstavnike mlade in upokojenske generacije k čimprejšnjem nadaljevanju socialnega in medgeneracijskega dialoga."
Resnega povabila k sestavi koalicije z Zoranom Jankovićem ne pričakujejo, sami pa so se, kot pravijo, v nasprotju s tem stališčem pripravljeni pogovarjati z vsemi parlamentarnimi strankami.

Zavračajo "licemerske pozive"

IO SDS je soglasno ocenil tudi, "da ni nobene potrebe po sklicu izrednega kongresa SDS". V sporočilu so zapisali, da IO poleg tega "zavrača licemerske pozive nekaterih samooklicanih dušebrižnikov izven stranke po menjavi vodstva in jim sporoča, da SDS spoštuje voljo volivcev tako na volitvah kot na referendumih ter da se za razliko od nekaterih popolnih poražencev ne razglaša za moralnega zmagovalca predčasnih volitev. Hkrati pa jim IO sporoča, da SDS ne sprejema ukazov niti iz Foruma 21 niti iz Foruma 571. Kdor želi odločati o vodstvu avtonomne in suverene stranke, kar je SDS vse od svoje ustanovitve leta 1989, naj sprejme program in statut stranke, se pridruži obstoječim 30 tisoč članicam in članom ter glasuje in odloča tudi o vodstvu v skladu s tako pridobljenimi članskimi pravicami."

"Rezultat je marsikoga pretresel"

Menijo, da je rezultat nedeljskih predčasnih volitev pretresel velik del Slovenije ter da je marsikdo v nedeljo zvečer začutil, da so ogrožene nekatere temeljne vrednote, ki so Slovenijo osamosvojile. Rezultat tega šoka vidijo v številnih izrazih podpore iz domovine in tujine, ki jih stranka dobiva v teh dneh. "Samo v ponedeljek smo prejeli več kot sto pristopnih izjav," so se pohvalili.

Komentarjev 7
  • Normativ 18:22 14.december 2011.

    Zakaj bi JJ moral oditi?Do sedaj je delal dobro - pošteno in korektno. Njegovi odstotki pomenijo, da se s poštenostjo in korektnostjo strinja toliko volivcev. Ostali bi pa po balkansko in to so pokazali z rezultatom. Sedaj smo izvolili ...prikaži več Balkan in nihče, ki je volil Zokija nima pravice jamrat, da je slabo. To pravico je izgubil na volitvah. Če bi Janez (po balkansko Ivan) Janša poskusil par trikov in prevar, bi mu morda uspelo na kratek rok, bi pa za vedno izgubil to, kar se pri ljudeh ceni. Hrbtenico.Navajena sem živeti v Jugi, smilijo se mi generacije otrok, ki bodo odplačevale to izvoljeno zmoto!

  • gec 21:43 09.december 2011.

    PODRL JE ON SAM SEBE,ZDAJ PA NAJ SE POBERE...

  • 1111 16:03 06.december 2011.

    ...lepo je povedal, da bo na vsak način poskušal tudi to vlado podret...njegove ovčke, pa pisnit ne smejo...da se ne bo usral!!! Ne maramo te, ti se pa lahko vsiljuješ kolikor hočeš...luzer!