Slovenija
11267 ogledov

Janša se norčuje iz koalicijske partnerice: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava"

Janez Janša Vlada RS
SMC je vložila dopolnilo k sedmemu protikoronskemu zakonu.

V SMC so vložili dopolnilo k predlogu sedmega protikoronskega zakona, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplača vse zaostale obveznosti do STA in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba s STA, financira upravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta, je pojasnila vodja poslancev SMC Janja Sluga.

Kot je vodja poslanske skupine SMC pojasnila v izjavi za medije ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo tudi predlog sedmega protikoronskega zakona, so se za dopolnilo odločili glede na vse dogajanje v zvezi z nefinanciranjem STA za evidentno opravljanje javne službe.

"Ukom nima pravice vsega zahtevati od STA"

"Seveda se pri polni zavesti zavedam, da to nima veze z epidemijo," je dejala Sluga. So se pa za dopolnilo odločili "glede na ravnanje Ukoma in vsa pravna mnenja, ki so bila podana, in glede na to, da smo mnenja, da bi se javna služba morala financirati in da Ukom nima pravice zahtevati od STA vsega, kar pač zahteva".

Janez Janša Slovenija Janša brezkompromisno proti Počivalšku: Kdo bo popustil? Janez Janša Slovenija Nov, doslej najbolj brutalen udarec Janše po slovenskih medijih

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je namreč po tem, ko je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe STA za oktober, 24. decembra z dopisoma sporočil, da zavrača tudi zahtevek za izplačilo nadomestila za javno službo za november in plačilo računov za opravljene storitve STA za potrebe vladne administracije za oktober in november, so v ponedeljkovem sporočilu za javnost navedli v vodstvu STA. Ob tem so izpostavili, da je Ukom do oktobra redno poravnaval obveznosti do STA, normativna ureditev pa se ni v ničemer spremenila.

Vodstvo STA je v ponedeljek pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo ter vse ministre, da podprejo zahtevo kolektiva in nadzornega sveta STA za plačilo nadomestila za javno službo za opravljeno delo agencije v zadnjih mesecih tega leta. Od vlade pričakujejo, da bo znova vzpostavila financiranje STA za leto 2020 in podpisala letno pogodbo o financiranju javne službe STA v letu 2021.

"Ni kaj, vrhunci vladavine prava"

Premier Janez Janša se je na vloženo dopolnilo SMC k predlogu sedmega protikoronskega zakona, ki bi zagotovilo financiranje STA, odzval na Twitterju. Med drugim je dogajanje pospremil z besedami: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava" in dodal ključnik Zimbabve.

Novico o vložitvi dopolnila je po Janševih navedbah treba brati kot: "Vložili smo zakon, na podlagi katerega se lahko kršijo vsi ostali zakoni. Ko gre za prvorazredne, ki si izplačajo po 100.000 evrov na leto, ne sme biti ovir."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 36
  • david7 09:24 30.december 2020.

    Dobr kje ste slivenčki da počistite to Prištinsko nesnago. A boste dovolili da vas dr. JJ vse spravi na psihiatrijo?

  • jakec1575 22:29 29.december 2020.

    Vidm, da sds pajaci se kar vedrite tle gor. Ko slovenski desetinski mugabe, ker zanj je mugabe gospod, uporabi lastno analogijo, da bi oznaceval druge. skoraj satira. taka cinicna. sds troli so se zadnje case razpistoljili, ker se pocutijo pogumne. ...prikaži več fantje. prihaja pocasi ura resnice in takrat vem, da boste samo navadne pic*ice.

  • astibo8020 22:07 29.december 2020.

    Ni kaj, Zimbabve ima boljšo epidemiološko sliko, še tam bi bil navaden jajc.