Slovenija
8420 ogledov

Janša: "Šlo je za eklatantno kršitev povsem jasne strategije cepljenja"

cepljenje Epa
Na novico, da so bili zaposleni pri Časniku Večer konec prejšnjega tedna kot del kritične infrastrukture cepljeni, se je odzval predsednik vlade.

Pri časniku Večer so pojasnili, da so se na cepljenje prijavili že v začetku januarja, v petek, 19. marca pa so jih iz mariborskega zdravstvenega doma klicali, naj se v skladu s prijavo, ki so jo kot del kritične infrastrukture oddali, udeležijo cepljenja. Cepljeni so bili s cepibvom AstraZenece, so pojasnili. 

Poudarili so, da niso prehitevali vrste, ampak so sledili predlogom in pobudam ministrstva ter počakali na poziv in povabilo zdravstvenega doma.  

Janša: "To ne drži"

Na novico, da so bili omenjeni novinarji cepljeni, se je odzval predsednik vlade Janez Janša. "To seveda ne drži. Šlo je za eklatantno kršitev povsem jasne strategije cepljenja. Za klientelizem. O kritični infrastrukturi ne odloča ZD Maribor. Drži pa, da imajo nekateri novinarji zaradi narave dela veliko kritičnih stikov in bodo vključeni v eno od prednostnih skupin," je zapisal na Twitterju. 

Cepljenje cepivo covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Društvo novinarjev Slovenije je svoje člane pred časom obvestilo, da je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje potrdila, da so novinarji del kritične infrastrukture, ki bo imela prednost pri cepljenju. V društvu so zato Center za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaprosili za dodatne informacije o logističnem poteku. Od njih so dobili odgovor, da bo vrstni red znotraj nujnih služb oz. kritične infrastrukture določilo ministrstvo za zdravje ali vlada. 

V kritično infrastrukturo sicer sodijo zaposleni v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, udeleženci Olimpijskih iger, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam.

"Interes za cepljenje je"

Zdravstveni dom Maribor je sicer eden bolj uspešnih v Sloveniji. Kot so pojasnili za STA, so doslej uspeli s cepivom AstraZenece precepiti vse kronične bolnike, stare do 65 let, osebe stare med 60 in 65 let in zaposlene v izobraževanju.

"V našem zdravstvenem domu smo do danes cepili 29.538 ljudi. Cepili smo vse kategorije, torej kronične bolnike med 19 in 65 letom in tudi osebe, stare med 60 in 65 let, in zdaj gremo po tej listi navzdol," je pojasnil direktor Jernej Završnik. Zdravstveni dom Maribor pokriva 142.000 ljudi, ki so starejši od 19 let, trenutno se približujejo 21 odstotkom precepljenih. Tako jih imajo trenutno na listi za cepljenje še 18.700, želijo si, da bi jih čim prej čim več cepili.

"Mi imamo fenomen, da nas kličejo ljudje, ki bi se želeli cepiti z AstraZeneco, pa enostavno še niso v tej skupini, predvsem mlajši. Torej je interes za cepljenje," so dodali. Zdaj nadaljujejo s cepljenjem skupin, ki so posebej pomembne za delovanje države, med katerimi je tudi informacijsko-komunikacijska tehnologija. Pri tem je Završnik dejal, da od ministrstva za zdravje kakšne natančnejše usmeritve, kdo sodi med zaposlene v sektorjih, ki so v prednostni skupini, niso prejeli. Delajo torej na podlagi tega, kar je navedeno v strategiji.

Vlada Janez Janša Covid-19 Slovenija Janša: "Cepiva, ki so učinkovita danes, jeseni mogoče ne bodo več"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • mph 07:56 23.marec 2021.

    Največji klientelist na svetu verjetno se pritožuje čez klientelizem ....

  • Avatar Leon
    Leon 06:12 23.marec 2021.

    Klientalizem predstavlja slovenska vlada .

  • jakec1575 22:43 22.marec 2021.

    aklientelizem pa ni, da v manjsih krajih cepijo ze 40 letnike, v ljubljani pa se vsi 75letniki niso prisli na vrsto. Klosar od PV spet ne zdrzi tedna brez cinizma.