Slovenija
4712 ogledov

Janša ne bo prepustil izbire drugim: "Vlada ni poštar!"

Vlada Janeza Janše na Brdu pri Kranju Vlada RS
Janši se zakon, ki ureja imenovanje evropskih tožilcev, zdi nenavaden, saj da "vlada ni poštar", zato se z imenovanjem še ne bo seznanila.

Poslanka LMŠ Tina Heferle je predsedniku vlade Janezu Janši zastavila poslansko vprašanje, zakaj se vlada vse do danes še ni seznanila z dvema kandidatoma, ki sta bila izbrana za zasedbo mest evropskih delegiranih tožilcev. Postopek bi trajal dve minuti, vlada pa po zakonu tako ali drugače nima možnosti izbire ali vpliva na odločitev evropskega javnega tožilstva.

Kot smo že pisali, je ministrica za pravosodje iz vrst SMC Lilijana Kozlovič na vladi sicer že večkrat predlagala imenovanje tožilcev, vendar vlada oziroma premier njenega predloga ni uvrstil na dnevni red. Podobno je s slovenskimi člani evropskega javnega tožilstva, zato je evropski komisar za pravosodje Didier Reynders v pismu pozval ministrico Kozlovič, naj pohiti in potrdi slovenska člana evropskega javnega tožilstva.

Janša je v odgovoru poslanki Heferle odvrnil, da je vlada v letu 2020 imenovala že 15 državnih tožilcev, kar je po njegovih besedah največ v zadnjem desetletju, glede imenovanja dveh tožilcev za zasedbo mesta evropskega delegiranega tožilca pa je dejal, da "vlada RS po ustavi RS ni poštar". Zakon je po njegovih besedah "nenaveden, po ustavi RS državo navzven predstavlja vlada, ne tožilski svet, ne ministrstvo, ampak vlada".

Na svojem bo torej vztrajal. "V prejšnjem mandatu ste sprejeli zakon, po katerem naj bi bila vlada zgolj poštar, ki se z imenovanjem evropskega tožilca zgolj seznani, tožilski svet pa je tisti, ki sprejema odločitve. Ta postopek preverjamo in dokler odgovori na ta formalna vprašanja ne bodo jasni, se vlada s tem ne bo seznanila," je zatrdil Janša. Zakon namreč ne določa roka, v katerem bi se vlada morala seznaniti z imenovanjem evropskega tožilca, Janša je dodal še, da je v tem trenutku postopek imenovanja zaključilo le 8 držav, 19 pa še ne.

Ni izključil niti možnosti spremembe zakona, v katerem bi glavno besedo pri imenovanju tožilcev imela vlada. 

dezurni@zurnal24.si

interpelacija Zdravko Počivalšek Slovenija Razklanost znotraj SMC, po Slugi pa danes brutalno udaril še Janša

 

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 06:57 23.marec 2021.

    Slovenski pacient na odprtem oddelku Brdo !

  • bogdan76 06:22 23.marec 2021.

    Sepravi damora poleg Srbohrvaščine obvladati tudi Angleščino so to Bavconovi kadri rdeči kadri.

  • PaPajapopi 20:10 22.marec 2021.

    Kalimero spet serje, kot običajno. Tako delajo vsi morilci.