Slovenija
1814 ogledov

Janša: "Šlo je za prvo merjenje realne moči med Slovenijo in Beogradom"

Janez Janša Epa
Ob 30. obletnici pekrskih dogodkov je zbrane na slovesnosti nagovoril predsednik vlade.

"V Pekrah je šlo za prvo merjenje realne moči med Slovenijo in Beogradom, med slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo ter JLA na drugi strani. Šlo je za merjenje moči med enotami, ki smo jih ustanavljali za to, da bi lahko zgodovinsko odločitev slovenskega naroda na plebiscitu zavarovali z realno silo in med enotami, ki so to hotele preprečiti," je na državni slovesnosti ob 30. obletnici povedal premier Janez Janša. Zbrane pred mariborsko Kadetnico je nagovoril pred koncertom Big Band Orkestra Slovenske vojske.

"V JLA oziroma Beogradu so ocenjevali, da bodo ljudje podprli, da se s silo zatre osamosvojitvene težnje Slovencev, ker je Maribor imel del industrije, ki je bil povezan z vojaško oborožitveno industrijo in ker so smatrali, da je Maribor eden od centrov jugoslovanskega delavstva," je nadaljeval Janša, "a namesto tega se je Maribor junaško uprl".

"Danes se spominjamo velikanskega poguma slabo oboroženih branilcev in samih nabornikov v Pekrah, ki so noč in dan, praktično 24 ur, poslušali hrumenje oklepnikov, tankov, grozeče napovedi, pozive o predaji in spominjamo se tudi tistih, ki so se potem pogajali na mariborski občini, pa so jih s prevaro zajeli," je dodal in poudaril, da so zaradi dogajanja v Mariboru nato vedeli, "da je treba biti previden, ko gre za varnostne ukrepe, ki smo jih potem znatno poostrili".

Janez Janša Cepljenje Slovenija Janez Janša tudi o tem, kakšno poletje in jesen nas čakata

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • jozicamurn 21:11 24.maj 2021.

    V JLA so bile tudi druge države vmes in ne samo Beograd. Pod pretvezo, da Avstrija napada Jugoslavijo, so poslali enote tja tisti komunistični generali, ki so mislili, da še lahko obdržijo Jugoslavijo kot celoto, čeprav se je rušila kot ...prikaži več domine. Slovenci smo lepo blokirali jugo vojsko in postavili protitankovske barikade in bile so prav všečne. Lahko se pa zamislimo nad tem, da smo dejansko tudi mi umorili pripadnike jugo vojske, ki so plapolali z belo zastavo in se želeli predati.

  • marko345 16:12 23.maj 2021.

    Jugo vojska se je umaknila, ker so v Sloveniji bile blokirane prav vse zveze, jugo armada ni mogla komunicitat, tudi z družinskimi člani ne, in za to nima Janez Janša prav nobenih zaslug. Brez tega, bi nas juhoo vojska zdrobila. ...prikaži več Ksmßa pa kar naprej naklada,naklada.....

  • Janez 08:16 23.maj 2021.

    Kaj bluzi. Če ne bi bilo pripravljenosti velikih sil in Beograda, da nas pusti iti ne bi bilo nobene osamosvojitve. To hvalisanje t. im. osamosvojiteljev mi gre že na bruhanje. Osvobodili so nas partizani in Tito!!