Slovenija
9625 ogledov

Janez Janša tudi o tem, kakšno poletje in jesen nas čakata

Janez Janša Vlada RS
Do poletja bi morali precepiti 60 do 70 odstotkov prebivalcev, do jeseni tudi srednješolce.

"Prihaja nova normalnost, sproščanje, ki ga imamo sedaj, je pogojno, glede na to, da je potreben pogoj cepljenosti, prebolelosti ali testiranja," je v intervjuju na tretjem programu TV SLO povedal predsednik vlade Janez Janša. "Hvala bogu imamo preko 600 tisoč državljanov, ki so cepljeni vsaj z enim odmerkom cepiva. Skoraj 250 tisoč jih je prebolelo covid-19 v zadnjih šestih mesecih in še ne potrebujejo cepljenja. Do magične številke 1.200.000, kar predstavlja potrebni delež cepljenega odraslega prebivalstva, jih je potrebno cepiti še 350 tisoč, kar bomo zmogli do poletja. Do takrat bomo imeli novo normalnost, potem pa upamo tudi pravo normalnost, ko ne bo več potrebnega pogoja PCT."

Meja s Hrvaško Covid-19 Slovenija To je glede potrdil o cepljenju sklenila vlada

A previdnost bo po besedah Janše potrebna še naprej, tisti, ki so bili cepljeni v prvi polovici leta bodo konec leta potrebovali poživitveni odmerek za obnovitev imunosti. "To bo potrebno, da zavarujemo sebe in druge, če nas preseneti nov val," je dejal Janša. "Računamo, da bo precepljenost v Sloveniji in Evropi ter tudi drugod po svetu epidemijo ustavila. Virus bo še prisoten, posamični primeri bodo. Računa se, da bo v začetku leta na voljo tudi učinkovito zdravilo za tiste, ki bodo zboleli." 

Srednješolce naj bi cepili že poleti

Povedal je, da je še vedno na cepljenje prijavljenih več ljudi, kot je dobav cepiva. "Kampanja bo začela dajati prave rezultate takrat, ko bo to obrnjeno," je dejal Janša in dodal, da računajo na precepljenost 60 do 70 odstotkov odraslega prebivalstva. "Kasneje bomo cepili tudi mlajše, srednješolci bi skoraj zagotovo morali biti cepljeni poleti, da bodo lahko šli jeseni normalno v šolo."

Hrvaška plaža Covid-19 Popotnik Hrvaška pripravlja to spremembo za vstop v državo!

Govoril je tudi o aktualni politični situaciji ter blokadi parlamenta v začetku tedna. Na vprašanje novinarja, ali je oblast izkoristila epidemijo za teptanje človekovih pravic pa je odgovoril: "Ukrepe je diktirala zdravstvena stroka, vlada je v redkih primerih sprejela ukrepe nekoliko pozneje, zaradi določene uravnoteženosti. Borili se nismo le z epidemijo, ampak z razmerami, ki jih ni bilo nikjer v Evropi. Slovenija je edina država, kjer ji je ustavno sodišče naložilo, da tedensko podaljšuje ukrepe."

Glede priprave aplikacije za cepljenje in sledenje okužbam je s prstom pokazal na informacijsko pooblaščenko. "Imeli smo težave z IP," je dejal. "Vse je bilo problem. Pri aplikaciji za sledenje okužbam in aplikaciji za cepljenje, kjer smo bili v neupravičeni zamudi, se, ko je cela Evropa uvedla določene rešitve, pri nas nič ni dalo, ker se vsi bojijo informacijske pooblaščenke."

"V interesu nekaterih je, da se nič ne spremeni"

Situacijo v državnem zboru pa je komentiral z besedami: "Volilno telo v Sloveniji se je razpršilo. Imamo na deset poslancev eno stranko, ta nestabilnost nas stane. Predlagali smo spremembe volilnega sistem, a interes nekaterih je, da so vlada in uradne institucije šibke. Stvari se diktirajo iz ozadja, preko parainstitucij. To, kar se dogaja v parlamentu je le del dogajanja, velik del je v ozadju, ko se grozi poslancem, se jih kupuje, predvsem pa gre za strašen medijski pritisk. Dela se na tem, da bi bila zadeva nestabilna, da bi se nekateri privilegiji ohranili nedotaknjeni, četudi je cena za to, da trpi ugled države, da so plače in pokojnine nižje."

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod Covid-19 Svet Potovanja po EU že po prvem odmerku cepiva

Da ima opozicija za cilj zrušiti vlado po besedah Janše ni slovenska posebnost. "S tem ni nič narobe, problem, je, da se gre preko tega, se ustvarja nova normalnost tudi tukaj," je dejal Janša. "Štirje nepovezani poslanci imajo v rokah funkcijo predsednika DZ in celotno proceduro. Žalostno je, da se je s tem treba ukvarjati na tak način. Do sedaj se je razumelo, da je Slovenija dozorela demokracija in se ve, kdo kam spada. Ko se je sestavila nova koalicija, je predsednik DZ Matej Tonin odstopil. Enako za njim Židan ... Prej nikoli to ni bilo vprašanje."

Posvaril je pred predčasnimi volitvami med predsedovanjem Svetu EU ter apeliral na vse, da nekaj dajo na državotvornost in ugled države. "Nekoliko več zdrave pameti v tem času ne bi škodilo," je dejal. "Padec vlade bi pomenil to, da bi bila prvi del predsedovanja Svetu EU Slovenija v volilni kampanji in bi se ukvarjali sami s sabo, namesto da bi pomagali reševati težave drugih. Po volitvah bi še dva ali tri mesece sestavljali vlado."

dezurni@zrunal24.si

 

Komentarjev 23
  • Kirka 10:27 22.maj 2021.

    Saj človek ne more verjeti! Starček bi z nepreverjenim, pogojno odobrenim cepivom pocepil otroke, sicer jih ne bo pustil v šole? In on drugim svetuje zdravo pamet, ko je sam nima niti za ščep? Govori o nizkih pokojninah, ki jih ...prikaži več je sam povzročil v svojem 1. mandatu, ko se je l.2005 začela zniževati osnova za pokojnine? Stari pokvarjenec, upam, da te doleti karma!

  • ziptxlnyod 10:20 22.maj 2021.

    Zabitim lenuharski clanom SDS sekte, ki ne znajo drugega kot krast iz zepov postenih in domoljubnih Slovencev sporocamo: Banda, caka vas vroce poletje in se bolj vroca jesen. Komaj cakamo komedijo vodenja sveta EU s strani Pacienta.

  • Avatar drecos
    drecos 08:29 22.maj 2021.

    hitler zgin na dob kamor spadas