Slovenija
28 ogledov

Janša: Slovenija je naslednja

Janez Janša Anže Petkovšek
SDS ima pripravljene predloge protikriznih in razvojnih ukrepov. Pri njihovem oblikovanju bodo lahko sodelovali državljani.

Vodja največje opozicijske stranke Janez Janša je na tiskovni konferenci naštel grehe koalicije in opozoril, da je slovenski primanjkljaj višji od grškega. Po njegovih besedah trenutno manjšinsko vlado na oblasti drži strah pred volivci in ideologija.

SDS je vladajoči stranki že pred časom ponudil roko tudi s partnerstvom za razvoj. Že pred tremi leti so za rešitev bank predlagali ustanovitev slabe banke, ki bi prevzela slabe terjatve.

Upoštevali bodo glas ljudstva

V SDS so pripravili predloge protikriznih in razvojnih ukrepov, ki jih bodo predstavili prihodnji teden. Na svoji spletni strani bodo do razpisa volitev zbirali kritike in predloge na program. Program bodo tako lahko dopolnjevali državljani, saj se Janša zaveda, da ima "barva Slovenije več kot dva milijona različnih odtenkov".

Janša je ob tem dodal, da je po njegovih besedah to vse, kar lahko v tem trenutku naredi SDS. So pa v stranki še vedno mnenja, da bi bile predčasne volitve najboljša rešitev.

Janša je potrdil, da se je v zadnjem času dvakrat sestal s Pahorjem. Po njegovem se premier zaveda, da so predčasne volitve potrebne, a za to nima podpore v lastni stranki.

Janša, ki se ne nagiba k predlogu konstruktivne nezaupnice, meni, da je treba splošno politično odločitev sprejeti pred 15. julijem. Del te odločitve bi morala biti tudi določitev poti do predčasnih volitev.

V SDS pozorno spremljajo podatke o primanjkljaju. Glede na trenutno situacijo davkoplačevalce vsak dan stane deset milijonov evrov, poudarja Janša. Po njegovi oceni je Slovenija "na zelo hitri poti do razmer, ki jih spremljate v Grčiji". Kot pravi, je sodeloval pri pripravah na zadnje zasedanje evropskega sveta, kjer je slišal stavek: "Slovenija je naslednja." V koaliciji se ne ve, "kdo pije in kdo plača", meni Janša, ki situacijo primerja z grško.

Kumer proti dogovorom z Janšo

Dušan Kumer, vodja poslanske skupine SD, je ocenil, da trenutno parlament nima dvotretinjske večine. Ne zdi pa se mu niti primerno, da zdaj opozicija zahteva spremembe volilne zakonodaje, po tem ko so zlorabili možnosti za referendum.

Kumer se ne strinja s tem, da se premier zdaj dogovarja z Janšo in se sprašuje, kaj še nastaviti po udarcu po levem in desnem licu. Meni, da smo sedaj priča "krizi vrednot kulturnega dialoga med strankami".

Poslanka Majda Potrata ocenjuje, da je najbolj priročno, da se opozicija skrije za odločitve, za katere je potrebna dvotretjinska večina, "za katero veš, da je ne moreš dobiti".

Komentarjev 19
  • Zoran D Raketka 11:02 02.julij 2011.

    Očitno posluša posnetke alternativcev na youtube. Pametno. Morda bo tudi ravnal po nasvetih istih, kako potegniti državo iz krize.Sicer bolj malo verjetno, ampak upanje umira zadnje.http://www.youtube.com/watch?v=onlCW9mav3whttp://www.youtube.com/watch?v=3Rc0vic1AJI

  • max 09:13 02.julij 2011.

    Levi, desni, sredinski, vse to je pri nas isti šmorn. Vsak od njih le skrbi za svojo rit. Čas bi bil, da jim njihovi delodajalci ( to ste vi dragi državljani ), jasno in glasno povemo, da je dost te zajebancije.

  • Marko Rossi 20:55 01.julij 2011.

    se ne strinjam, desno ni nič boljše od leve, oboje je podn