Slovenija
7357 ogledov

Janša vztraja in napoveduje nove poteze

Janez Janša Profimedia Janez Janša.
SDS bo uporabila vsa parlamentarna sredstva, ki jih ima na voljo, da se "zlovešče napovedi aktualne vlade" ne bodo uresničile, napoveduje prvak stranke Janez Janša.

Ministrstvo za pravosodje je na okrožno državno tožilstvo naznanilo sume kaznivih dejanj, in sicer za različna kazniva dejanja, med drugim javno spodbujanje nasilja ter pozivanje k oboroženemu uporu in rušenju ustavne ureditve, je danes pojasnila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Sporni naj bi bili zlasti zapisi na družbenih omrežjih nekaterih posameznikov s pozivi k nasilju in oboroževanju, pri čemer so se nekateri pojavljali tudi kot odziv po zapisu predsednika SDS Janeza Janše, da je vlada z ukinitvijo dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja "napovedala novo državljansko vojno".

Janša: "Zavržno dejanje ministrice"

Janša je v današnjem odzivu poudaril, da sam pozivov k oboroževanju ni dajal. "Verjamem pa, da se je marsikdo te zlovešče poteze aktualne vlade, ki zelo spominja na čase, za katere smo mislili, da so za vedno minili, ustrašil," je dejal. Ministrica vlade, ki je storila "zavržno dejanje", pa je tako po njegovem prepričanju torej ovadila samo sebe.

Tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je izjave, ki so bile po vladni odločitvi o ukinitvi dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja objavljene na družbenih omrežjih, ocenila kot zelo nevarne, je po Janševem mnenju očitke naslovila na napačen naslov. "Mora ga nasloviti na drugi vogal stavbe, v katerem domuje," meni Janša.

Pojasnilo zapisa 

Glede svojega zapisa na Twitterju pa je prvak SDS dejal, da je ob osamosvajanju takratni predsednik skupščine Republike Slovenije France Bučar dotedanje obdobje razglasil za konec državljanske vojne. 

Aktualna vlada pa po njegovih besedah torej ukinja dan spomina na žrtve časa, ki ga je Bučar označil za državljansko vojno. "Kaj lahko torej rečemo drugega kot to, da ta vlada v Slovenijo vrača duh državljanske vojne. In to obsojamo," je še navedel Janša.

Dominika Švarc Pipan Sporen zapis None Ministrstvo naznanilo Janšo zaradi suma kaznivega dejanja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 47
  • astibo8020 14:18 20.maj 2023.

    Dokler bo ta gnida v politiki bo sranje.

  • HayekF 18:52 19.maj 2023.

    Predlagam gospe Dominiki, ki je očitno izgubila moralni kompas saj ji ni težko objeti balkanskega mafijozota, ne mora pa se rokovati z političnim nasprotnikom da tale 17. maj preimenuje v Dan čistke nasprotnikov. Namesto, da bi pustili tale praznik, ki ...prikaži veči bi šel mimo večine kot, da ga sploh ni, so s tem dejanjem spodpudili popolen razkol med ljudmi, da zgleda kot, da državljanska vojna ni bila nikoli zaključena. Tako, da je ta vlada tako kot prejšnja soodgovorna za ves ta gnev.

  • Friderik1950 17:57 19.maj 2023.

    Če povzamemo, da sta radikalizirani svoboda in levica popolnoma ukradli pozornost SDju, ki se zanima samo še za visokopolitiko in še ni dojel , da niti na Balkanu ne pomenimo več nič, NSI izgleda tudi ne verjame več trdno v ...prikaži več v boga, levica vabi kavnobarvne ilegalce in razglaša (vsaj po zadnji tarči) ob jokajočih ob spominu na pobite dvom, da so se zločini res zgodili in tako je Janša pač moral reagirati. Verjetno je samo želel spomniti, da bi sedaj rabili domobrance pa jih nimamo. Vsaj mislim.