Slovenija
66584 ogledov

Janša: Žal, takšna je realnost

Janez Janša Daniel Novakovič/STA
Janša meni, da lahko govorimo o tretjem valu, napovedal je možnost, da bi ukrepe lahko sproščali ali zaostrovali po občinah.

"V Evropi spremljamo drastičen ples tega virusa, trenutno je najbolj na udaru Portugalska, ki ima resno krizo, nekatere druge države poročajo o hitrem širjenju predvsem angleške verzije virusa. Sami lahko spremljate zaostrovanja omejitvenih ukrepov in režimov za prestop meje, žal, to je trenutna realnost, v prihodnjih tednih kakšnega velikega izboljšanja ne moremo pričakovati, lahko pa prispevamo, da bo trend padanja okužb kljub prisotnosti angleške verzije virusa takšen, da bodo krivulje šle navzgor in da zmogljivosti našega zdravstvenega sistema ne bodo presežene," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša. 

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Covid-19 v SLO Slovenija Stanje z okužbami zelo nestabilno

Možnost sproščanja ukrepov tudi po občinah

"S tega mesta ponoven poziv k sodelovanju, najprej županom, tudi na lokalni ravni se da veliko narediti, da se ukrepi spoštujejo, civilna zaščita ima določene pristojnosti," je dejal Janša in napovedal, da bi lahko v prihodnosti ukrepe sproščali ali zaostrovali tudi po posameznih občinah.

"Zdaj sproščanje poteka glede na regijski zemljevid, morda ga nekoč dodelamo tudi na nivo občin, sproščanje pa bo nekoč v prihodnosti odvisno tudi od tega, kako se bo lokalna skupnost organizirala," je napovedal.

Janša: Lahko govorimo o tretjem valu

K sodelovanju je pozval vse medije in namignil, da se bliža tretji val. "Zaradi teh ukrepov smo tako ali drugače smo vsi prizadeti, če vsi sodelujemo, se bo virus širil počasneje in ga bomo zaustavili. Če kdaj, potem v tem času, ko vemo, da bodo prihodnji tedni izjemno zahtevni, ko lahko govorimo o tretjem valu zaradi angleške verzije virusa. Večje bo sodelovanje in zavedanje soodgovornosti, večja bo potrpežljivost, bolj bomo lahko veljavnost ukrepov, ki jih nihče ne mara, skrajšali," je dejal Janša.

Poziv k razumevanju

Janez Janša: "Še enkrat poudarjam, da tukaj ni nekih skrivnosti že nekaj tednov, ker imamo načrt sproščanja, imamo sproti objavljene podatke po regijah in tisti, ki to dvoje primerja, lahko sam vnaprej vidi, kakšni so trendi in kaj bo sledilo naslednji teden. Ni mu treba čakati na sejo vlade."

Na novinarsko vprašanje, kako smiselno je, da se šole malo odpirajo, malo zapirajo in kako gleda na spreminjanje ukrepov od danes na jutri, je premier odgovoril, da ob tehtanju stanja ne gledajo samo številk, ampak tudi trende, ter da kakšnih skrivnosti ni. "Če bi bili trendi drugačni šli v smer padanja okužb in bi lahko računali, da bo neka regija, ki je v sredo črna, v ponedeljek zagotovo redeča in da se bo situacija tudi v celi državi spreminjala, potem bi lahko bil faktor tolerance večji. Če pa dobimo podatke, da se je število okužb v zadnjih treh dneh povečalo, če dobimo podatke, da je v Sloveniji angleška verzija virusa prisotna že od decembra, potem ta tolerančni faktor pač ne more it v smer sproščanja, ampak kvečjemu v smer zaostrovanja."

"Še enkrat apeliram na razumevanje, na to, da se pripravimo na takšno situacijo. Apeliram tudi na to, da je vlada po odločitvi Ustavnega sodišča dolžna vsak teden glede na situacijo, kakšna je in ki se spreminja, spreminjati svoje odločitve in jih temu prilagajat. Še enkrat poudarjam, da tukaj ni nekih skrivnosti že nekaj tednov, ker imamo načrt sproščanja, imamo sproti objavljene podatke po regijah in tisti, ki to dvoje primerja, lahko sam vnaprej vidi, kakšni so trendi in kaj bo sledilo naslednji teden. Ni mu treba čakati na sejo vlade," je dejal. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 30
  • Avatar Leon
    Leon 11:12 31.januar 2021.

    Tranzicija: »V Yugi je bilo potrebno čakati v vrsti za kavo, danes v SLO pa za gate« https://insajder.com/slovenija/tranzicija-v-yugi-je-bilo-potrebno-cakati-v-vrsti-za-kavo-danes-v-slo-pa-za-gate

  • igor669 08:28 31.januar 2021.

    Dvomim, da bi bile bolnice dosti bolj napolnjene brez ukrepov, ker ogrožene skupine noničev so že vse zbolele! V tem času in z zmetanim denarjem v smeti pa bi lahko zgradili bolnico!

  • brsnko 22:12 30.januar 2021.

    Bogi otroci....deformirani kot jansha !!!