Slovenija
1115 ogledov

Janšev tvit ponovno na prvostopenjsko sodišče

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Saša Despot
Sodišče je ugodilo Janševi pritožbi.

Višje sodišče v Celju je ugodilo pritožbi predsednika SDS Janeza Janše na zamudno sodbo.

Velenjsko sodišče je oktobra leta 2016 razsodilo, da mora Janša novinarki Eugeniji Carl plačati odškodnino v višini 6000 evrov zaradi žaljivega tvita, v kateri je njo ter novinarko in urednico RTV Mojco Pašek označil za odsluženi prostitutki. Šlo je za t. i. zamudno sodbo, saj Janša na očitke v tožbi ni odgovoril.

Janša je pozneje trdil, da je rok za odgovor na očitke v tožbi zamudil, ker mu ni bila vročena, saj je bil v času vročanja odsoten. Posledično je 11. novembra vložil predlog za vrnitev odločitve sodišča v stanje pred sodbo.

Sodišče: Vročitev ni bila pravilna

Velenjsko sodišče je julija 2017 razsodilo, da je bil Janša sam kriv za zamujeni rok za odgovor na očitke v tožbi. Janši je bilo poleg 6000 evrov odškodnine prisojenih še 654 evrov pravnih stroškov zaradi predloga za vrnitev v prejšnje stanje.

Janša se je pritožil tudi na to odločitev, a je višje sodišče v Celju njegovo pritožbo zavrnilo. Postopek je tekel enako tudi v primeru Paškove.

Se je pa Janša pritožil tudi na samo zamudno sodbo. In v tem primeru je, kot je razvidno iz sodbe, Višje sodišče v Celju Janši ugodilo in tožbo Carlove vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Z odločitvijo je pridržalo tudi odločitev o stroških pritožbenega postopka.

Kot je v obrazložitvi zapisalo sodišče, je prvi od pogojev, ki morajo biti kumulativno podani za izdajo zamudne sodbe, pravilno vročena tožba toženi strani, pri čemer je ugotovilo, da ugotovljena dejstva ne zadoščajo za zaključek, da je bila tožba s prilogami in pozivom za odgovor vročena tožencu pravilno.

"Vedno bom zagovarjala, da se morajo kateri koli toženi stranki v katerem koli postopku zagotoviti vse pravice, ki ji gredo. Sodišče naj brez sence dvoma ugotovi, ali je bilo vročanje pravilno izpeljano. V sodbi višjega sodišča gre za vprašanje postopka, ne vsebine. Mislim, da ni sodišča, ki bi razsodilo, da vsebina tvita ni bila žaljiva," je odločitev sodišča za Dnevnik komentirala Eugenija Carl.

Obe novinarki Janšo zaradi tvita tožita tudi kazensko. Na predobravnavnih narokih v kazenskih zadevah na celjskem okrožnem sodišču Janša ni priznal krivde.

Janez Janša Pred obravnavo spet tvitnil Slovenija Janša ni priznal krivde zaradi tvita Janez Janša Slovenija Poštarja zaradi Janše na sodišče

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • dragec 16:25 06.november 2018.

    TUDI URŠKA B. JE ODSLUŽENA PROSTITUTKA, KI SE JE...BE S STARIMI POLITIKI

  • Jožef Koprivnikar 15:31 06.november 2018.

    Tako on kot Jelinčič bi morala bolj paziti kaj govorita, saj smo zdaj na stopnji ko vsak lahko reče kar hoče, da žali pošilja ljudi tja nekam itd Je to demokracija ali sramokracija naj odločajo sodišča, kazen pa bi morala ...prikaži več biti poučna in vzgojna.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 15:29 06.november 2018.

    nikol ne bo pravilne vročitve, ker se baraba skriva pred poštarji......spomnimo se Patriije in zavlačevanja ......na koncu Patrije se je pa posipal z pepelom, da zahteva razsodbo, ko je vedel, da bo zastaralo.......ovce ga pa še vedno volijo