Slovenija
26 ogledov

Janševa koalicija potrjena na svetih strank

Izvršni odbor DeSUS-a
1/15
Boštjan Tacol
Vseh pet strank, DeSUS, Lista Virant, SLS, NSi in SDS je danes dalo zeleno luč za podpis koalicijske pogodbe. Janezu Janši se v parlamentu tako obeta podpora 50 poslancev in še dveh poslancev manjšin.

DeSUS bo vstopil v desnosredinsko koalicijo, ki jo prvak DeSUS Karl Erjavec imenuje koalicija za izhod iz krize. Za tak sklep je danes od 48 prisotnih glasovalo 37 članov sveta stranke, je pojasnil Erjavec. S tem so se odprla vrata vladi s strankami SDS, Listo Virant, SLS, DeSUS in NSi, katere mandatar bo verjetno Janez Janša.

Poudaril je, da je to odločitev za vstop v koalicijo za izhod iz krize in o desnosredinski vladi tako ne moremo govoriti, saj da je DeSUS bolj levosredinska stranka.

Za podpis koalicijske pogodbe je Gregorja Viranta danes potrdil tudi svet Liste Virant. Pogodba jim po njihovem mnenju omogoča, da uresničijo program na področjih izhoda iz krize, uravnoteženja javnih financ in pravosodja. Kot zadnja je danes pogodbo potrdila SDS, ki ji bo po dogovoru pripadlo mesto predsednika vlade. 146572

SLS in NSi soglasno

Da bo stranka vstopila v desnosredinsko koalicijo je danes soglasno sklenila tudi SLS in NSi. Predsednik SLS Radovan Žerjav ob tem ugotavlja, da je glede na to, da gre za krizno koalicijo, vstop vsake stranko vanjo tveganje. "Ampak nekdo mora prevzeti odgovornost," dodaja.

Odločitev morajo danes sprejeti in sporočiti še NSi, Lista Virant in SDS.

V primeru, da bo koalicijska pogodba sklenjena, bo najverjetneje mandatar predsednik SDS Janez Janša, ki pa je že pred časom pojasnil, da je pripravljen kandidirati le v primeru, da bo podpisana koalicijska pogodba zagotavljala večinsko podporo v parlamentu.

Kdo bo predlagal Janšo?

Kdaj natančno naj bi omenjene stranke podpisale koalicijsko pogodbo, še ni znano, naj pa bi Slovenija dobila vlado do 12. februarja. Zadnji rok za vložitev kandidature za mandatarja, o katerem bodo poslanci glasovali na sobotni seji DZ, je v sredo. Poleg poslanske skupine in skupine desetih poslancev lahko v drugem krogu mandatarja vnovič predlaga predsednik republike Danilo Türk. Ta bo svojo odločitev sporočil jutri na novinarski konferenci.

Komentarjev 16
  • privat 14:00 25.januar 2012.

    kako da si edina ki zagovarja sigurni bankrot slovenije??

  • punca05 07:26 25.januar 2012.

    Bravo Janša.....močno voljo, in živce pred šakali, ki so v ozadju Vam želim. Z dobro ekipo Vam bo uspelo! Z Vami smo!

  • Gigii 07:02 25.januar 2012.

    mislim glupo. in mi se imamo za demokratično državo? ljudstvo izvoli nekega mandatarja. zakaj? da 50 neki cepcov spravi na oblast nekega hepana ki bo delal v škodo državi samo da pride na oblast. sicer po žurnalovi anketi sklepam da ...prikaži več je na tej strani ogromno ljudi ki hvalijo Janšo.Zakaj jebentiš? mislite da se je v pahorjevem času začelo krast? ne! samo poglejte kako se lepo sklada. v njaševih časih se je začelo krast, on je to skrival. pride pahor na oblast in to je treba ven vrečt kao sej pahor je nesposobn in nima pojma. v resnici je pahor še najboljši! samo ti hepani so naredili vse samo da bi ga očrnili in prišli na oblast. takšno državo vi hočete? in evo, škofi in ostali se bodo spet lahko vozili z marcedesi.BANDA!