Slovenija
29691 ogledov

Janševa poteza je bila ogabna, Golobova je samo neprimerna

vlada janez janša Vlada RS
Predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc je povedala, kaj si misli o določitvi najvišjih plačnih razredov za ministre Golobove vlade. SD pa molči o tem, ali je solidarnost še vedno to, da najprej poskrbiš za druge, potem pa zase.

"V času, ko večino ljudi skrbi splošna draginja in kako se bodo preživljali iz meseca v mesec, ni primerno, da imajo ministri in državni sekretarji najvišje plače. Namesto, da najprej urejajo svoj položaj, bi se morali ukvarjati z draginjo in rastjo življenjskih stroškov, ki jih občutijo vse delavke in delavci. Zajezitev povišanja stroškov bencina, elektrike, hrane in splošna inflacija bi morala biti prioriteta te vlade. Ta poteza je toliko bolj neprimerna ob dejstvu, da so pogajanja vlade z javnim sektorjem neuspešna in niso uspeli uskladiti dogovora o plačnih razredih in regresu v javnem sektorju. Če si torej kdo zasluži višje plače, so to vse delavke in delavci, ne pa vlada, ki je šele začela s svojim delom."

To je komentar predsednice sindikate Mladi plus Tee Jarc na novico, da je Robert Golob ministrom določil najvišje možne plače, vlada pa je najvišje možne plače določila državnim sekretarjem. Ko smo prvič poročali o tem, je bila Tea Jarc na dopustu in ni mogla podati komentarja. Za komentar smo jo prosili, ker je pred dobrima dvema letoma takole komentirala enako potezo Janševe vlade: "Vlada je očitno presodila, da si tisti, ki imajo že tako ali tako nadpovprečne plače, zaslužijo še več. To ni le sramotno, nespodobno, nesolidarno in popolnoma neprimerno, ampak je preprosto – ogabno!" 

SD o solidarnosti nima nič več za povedati

SD pa na prošnjo za komentar preprosto ni odgovorila. Pred dobrima dvema letoma so kot odziv ne odločitev Janeza Janše, da ministre uvrsti v najvišji plačni razred, med drugim tvitnili, da "solidarnost pomeni, da v času krize vlada najprej poskrbi za najšibkejše, ne zase!"

Ker so zdaj njihovi ministri najprej poskrbeli zase, nas je zanimalo, ali solidarnost ne pomeni več isto, kot je v času Janševe vlade, torej da vlada najprej za najšibkejše, potem pa zase, a odgovora nismo pričakali.

Plače ministrov določi predsednik vlade in so lahko od 62 do 64 plačnega razreda, plače državnih sekretarjev določi vlada in so lahko od 59 do 61 razreda. Višja plača ministrom prinese 393 evrov bruto, državnim sekretarjem pa 350 evrov bruto. Plača za 64. razred je 5211 evrov, za 62. razred pa 4818 evrov bruto, za 61. razred 4633 in za 59. plačni razred 4283 evrov.

Marjan Šarec je v najvišji razred uvrstil samo finančnega ministra, Janša pa vse, enako prakso je ohranil Golob. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • janko86 13:04 19.julij 2022.

    Niti ena vlada ne dela v dobrobit ljudem, ki živijo v revščini, ker vse žene samo pohlep....in vsi samo, pred volitvami, obljubljajo meglo....Ker pa smo Slovenci nasplošno ovce, pa dopuščamo vse to. Je pa res, da na volitvah nimaš izbire, ...prikaži več, ker so vsi isti...pohlep, pohlep, pohlep...

  • bobubob 20:01 17.julij 2022.

    Miza se šibi pod grmado ustreljenih že gnilih kozlov, politih z omako Laži, kuharji, ki so nam to pripravili, pa nas še vedno poučujejo, na kak način in s kakšnim zanosom to prebaviti. Ogabno. Gostje pa še vedno zahajajo v ...prikaži večo v to 'gostilno'. Sprašujem se, ali so ti gostje sploh še opravilno sposobni? Le retorično, kajti po desetletjih podobno slabih izkušenj bi ukrepal še paramecij...

  • Plavi-mil 13:30 16.julij 2022.

    OGABNA je ona, ne samo ogabna, neprebavljiva na pogled in poslušanje, naj se spoka na Triglav in se tam dere in se vrže iz severne stene, da bo mir pred njo.

Sorodne novice