Slovenija
108015 ogledov

Milan Krek izlil dušo: "Kučan mi je ob neki priliki rekel ..."

Milan Krek Saša Despot
Bivši šef NIJZ je podrobno pojasnil ozadje svoje nedavne odločitve, da odstopi s položaja.

Konec junija je Milan Krek odstopil s položaja generalnega direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). V odstopni izjavi je zapisal, da je to storil zaradi "neznosnih političnih pritiskov" po menjavi vlade.

Nadomestil ga je zaenkrat še vršilec dolžnosti Branko Gabrovec. Predsednik sveta zavoda NIJZ Mitja Blaganje je dejal, se bo Krek vrnil na delovno mesto vodje koprske območne enote NIJZ.

Krek je v obsežnem komentarju za Portal Plus razkril svoj pogled na zadnje tedne pred odstopom. Opisal je pritiske, ki jim je bil izpostavljen in močno okrcal politično kadrovanje.

Novice: Zdaj je uradno: To je naslednik Milana Kreka - Milan Krek Slovenija Zdaj je uradno: To je naslednik Milana Kreka

"Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je prav, potem moraš oditi. Če ne odstopiš sam, te odstopijo oni. In to brutalno, brez milosti," je zapisal Krek.

"Odstopil sem, ker bi se politika sicer spravila na NIJZ, na moje sodelavce ... Napisal sem torej odstopno izjavo, v kateri sem jasno poudaril, da ne odstopam prostovoljno, ampak zaradi nedopustnih pritiskov, ki se vršijo name, ter zaradi tega, ker nočem škoditi kolektivu, katerega sem uspešno vodil dve leti. Pomembno je, da nisem odstopil sam, ampak pod nezakonitimi pritiski," je pojasnil in poudaril, da sta bili pred njim še dve leti mandata.

"Seveda se je tudi znotraj NIJZ našel kdo, ki je temu pridodal svoj delež in se pridružil zunanji skupini, ki me je na vsak način hotela odstraniti s tega mesta (žal sem spoznal, da so me izdali ravno tisti sodelavci, za katere sem se ves čas trudil in jim zaupal). Večina aktivnosti, ki so se dogajale, je nelegalnih in protizakonitih. Nihče se ni oglasil, niti varuh človekovih pravic ne, kajti kršene so mi bile tudi človekove pravice in pravice iz delovnega razmerja. Tiho je bila tudi civilna družba. Da ne govorim o kršenju osnovne etike in kulture naše politike, ki se spravi na 66 let starega človeka in ga diskreditira brez usmiljenja. Politiki so brez pomisleka sledili linču ulice, ker očitno niso sposobni zrele presoje, da bi takšen linč ustavili," je navedel bivši šef NIJZ.

Pohvalil je sodelovanje z Ivanom Erženom, ki je bil po menjavi vlade imenovan za vršilca dolžnosti strokovnega direktorja NIJZ. Pozdravil je dvotirno vodenje zavoda in razkril, da so se pritiski zatem za nekaj časa umirili.

Milan Krek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Na dan svojega odstopa je bil povabljen na sestenek s predsednikom sveta zavoda. "Na zelo lep način mi je sporočil, da so zahteve ustanovitelja zavoda še vedno iste in da moram žal oditi s tega delovnega mesta. Ni pa imel pravne utemeljitve, kar me ni presenetilo. Zame je bilo to novo presenečenje, a spomnil sem se groženj, ki so mi bile predhodno izrečene. Ugotovil sem, da sem bil spet preveč naiven in da se zgodba še ni končala, da se nadaljuje, kot so mi predhodno napovedali tako minister Loredan kot drugi. Ponovno sem ugotovil, da ne bodo odnehali, dokler ne bom sam odstopil. Predsednik sveta mi je še povedal, da bo naslednji dan sklical izredno sejo sveta, na katerem bodo obravnavali moj status. Povedal mi je, da imam dejansko dve možnosti: ali odstopim sam ali pa bodo morali oni kot svet zavoda sprožiti postopek za moj odstop," je zapisal Krek.

"Od predsednika sveta sem tudi izvedel, da bom dobil pritisk od informacijske pooblaščenke, ker sem baje 'nekaj naredil narobe'. Tega dopisa še nisem dobil, on pa je že vedel zanj! Zanimivo, mar ne? Bili so skoordinirani v nulo," je dodal o omenjenem sestanku, ki se je zgodil na dan odstopa.

Na navajani članek na Portal Plus je bil že objavljen popravek, zahtevan s strani Varuha človekovih pravic. Pri slednjem so zatrdili, se Krek na to institucijo vse do 5. julija ni obrnil.

Novice: Janševe posle bo preiskovala poslanka, s katero imata pestro zgodovino - Janez Janša Slovenija Janševe posle bo preiskovala poslanka, s katero imata pestro zgodovino

Milan Krek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Na vrhu NIJZ mora biti naš človek - in nihče drug. Temu se reče po novem depolitizacija zdravstva, za katero stojita tudi minister Loredan in stranka SD, sicer si ne bi tako prizadevali postaviti svojega člana na vrh NIJZ. Iz koga se delate norca, pa saj znamo brati in vidimo, kaj delate? (...) Nenazadnje vsi vemo, da če bo po naslednjih volitvah prišla nova vlada, bo gospod Branko Gabrovec gotovo odstranjen s tega delovnega mesta. Ali bo to prav ali ne, naj si vsak sam odgovori," je svoje videnje kadrovanja podal Krek.

"Spomnil sem se tudi nekdanjega predsednika republike, mojega soimenjaka Milana Kučana, ki mi je ob priliki rekel, da je odvisnost od drog malenkost proti odvisnosti od politike. In imel je prekleto prav," je med drugim še zapisal bivši šef NIJZ.

Milan Krek je na čelo NIJZ prišel aprila 2020, potem ko je Marjana Šarca na mestu predsednika vlade zamenjal Janez Janša. Krek je bdel nad prvimi vali pandemije covida-19 in bil pogosto deležen kritik laične in strokovne javnosti.

 
Komentarjev 60
  • robert73 00:35 07.julij 2022.

    Vse dobro gospod Krek, nekdo je pač moral začeti z zdravstvenimi ukrepi. Da je COVID škodljiv, se je je iskazalo v številu mrtvih in zasedenih bolnišnicah, zaradi česar so umirali tudi nekateri drugi bolniki. Ker je COVID povsem spolitiziran (npr., ...prikaži več da je kapitalistična zarota), ste nehote stipilv politiko, to pa pomeni, da tudi v Kopru ne boste imeli miru...od Depale vasi je nekdo dosmrtno preganjan!

  • tomaz696 12:22 06.julij 2022.

    Končno,vsaka rit se vsede na svojo kahlo,le da bi ga morali razrešit z vseh pozicij ne pa da je sedaj šef koperske enote..to je napaka..spet...

  • jozef4 11:02 06.julij 2022.

    Ko te je pa Janša nastavil, nisi imel pa nobenih pripomb, Revše!