Slovenija
3254 ogledov

Premier Golob s sporočilom za RTVS

Novice: RTV Anže Petkovšek RTV Slovenija.
"Politika se s tem umika," je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

"RTV je javni zavod posebnega kulturnega in političnega pomena. Sedanji zakon iz leta 2005 omogoča vpliv in vmešavanje politike v uredniško delovanje in nad delovanjem zavoda. Predlagani zakon, kot smo ga danes sprejeli na vladi, depolitizira delovanje RTVS," je povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko. Sprememba je nujna, kar so v zadnjem času izrazili tako zaposleni na RTVS kot širša strokovna javnost.  

Novice: Tako bo izzive glede RTV naslovila kandidatka za kulturno ministrico - Asta Vrečko | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra Saša Despot
Predlagani zakon spreminja upravljanje in vodenje zavoda. Uvaja se svet zavoda RTV, v katerem bodo imeli odločilno vlogo civilna družba in zaposleni. Uvaja se štiričlanski upravni organ, v katerem bo delavski direktor. "Na ta način bomo uvedli soupravljanje zaposlenih na RTVS," je poudarila ministrica.  

"Politika se s tem umika. To je nujno, zato da lahko RTV kot javni zavod služi svojemu namenu, da lahko novinarji in novinarke, uredniki in urednice nemoteno in avtonomno opravljajo svoje delo. Ker je stanje na RTV Slovenija izjemno alarmantno, smo zakon vložili po nujnem postopku, kar pomeni, da bi lahko bil v državnem zboru obravnavan in sprejet do poletja," je še poudarila. 

Ministrica je dejala, da je zakon nadgradnja zakona, ki je bil vložen s strani poslancev. Upoštevali so predloge iniciative civilne družbe, pa tudi sindikatov. 

igor e bergant Slovenija Igor E. Bergant: "Upamo, da je to zadnji dan te vrste"

Predsednik vlade Robert Golob je dejal, da gre za širši problem. "Napredna družba, če hočete svobodna družba, v Sloveniji je zelo jasna. Agonija RTVS se mora presekati. Če bo v resnici prišlo do nelegitimnega zavlačevanja s strani opozicije in vlaganja referendumskih pobud, bomo morali razmisliti o drugih ukrepih v tem obdobju, s katerimi bi izšli iz te slepe ulice," je napovedal. 

Po njegovih besedah je koalicija enotna, da je treba začeti reševati situacijo na RTV takoj: "Ne bomo dopustili, da bi tisti, ki so imenovali sedanji programski svet, ki je v resnici zlorabil zaupanje ustanovitelja, to je državnega zbora in države, še naprej nemoteno uničevali javno televizijo. Zakon je sistemski korak v to smer."

"Sporočilo vsem zaposlenim na RTV in njihovim uporabnikom je, da je koalicija odločena, da celotno situacijo preseka še pred poletjem," je še povedal premier. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 35
  • sokol7 12:58 02.julij 2022.

    Depolitizacija - odstranitev drugače mislečih iz naših vrst je preprosta razlaga in preprost odgovor za ljudi, ki ne razumejo točno za kaj se gre v Sloveniji .

  • robert73 19:33 01.julij 2022.

    Kako lahko nekaj DEPOLITIZiRAŠ, kar je do grla v politiki, samo prej so bili VAŠI nadzorniki, zdaj pa niso več...tudi Janševa vlada bi lahko spreminjala zakon, pa je počakala, da se jim izteče mandat, saj so resni politiki, medtem ko ...prikaži več ste vi razvajeni mladiči tranzicijskega lobija.

  • Detel5ica 17:59 01.julij 2022.

    Soupravljanje zaposleni na RTV - razumejo kot samoupravljanje.

Sorodne novice