Slovenija
12664 ogledov

Grims: Podpisov imamo več kot dovolj, ljudje so stali v vrstah

Branko Grims Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
SDS z vsemi topovi nad Golobovo vlado. Sprožili referendumski postopek

V SDS so vložili podpise za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o spremembi zakona o vladi. Zmotilo jih je, da bi vlada Roberta Goloba rada preoblikovala ministrstva in ustanovila še tri dodatna.

Kot je prepričan poslanec SDS Branko Grims, ki je danes zastopal stališča stranke in predstavil razloge za to odločitev, bi se tako stroški za vzdrževanje državnega aparata še povečali, hkrati pa bi bila vlada manj operativna.

Aktualni vladi je očital tudi ustvarjanje zmede, povezane s pogonskimi gorivi, saj da je Golob podražitev napovedal že teden prej, s tem pa povzročil pomanjkanje derivatov zaradi špekulacij. "Vlada je bila ob tem popolnoma neoperativna," je dejal. S tem pa je, tako Grims, povzročila škodo ljudem, gospodarstvu in turizmu. 

"In tako neoperativno vlado hočejo še širiti, ljudje pa naj to plačajo. Temu je treba reči ne, zato smo začeli postopek," je pojasnil. Vladi je ob tem očital "poletno spanje", saj da ne počne ničesar, razen neumnosti.

Stranke koalicije menijo, da v SDS s tem vladi jemljejo dragocen čas. Tri nova ministrstva ustanavljajo, saj želijo poskrbeti za sožitje generacij in podnebne spremembe, pravijo v Svobodi.

Možnih tudi več referendumskih vprašanj

Glede na to, da tudi izvedba referenduma ni brezplačna, se poraja vprašanje, ali je smiselno domnevno potratnost vlade omejiti z nečim, kar je lahko za davkoplačevalce potencialno še dražje. A Grims verjame, da se bo v kratkem času nabralo še več tovrstnih "neumnosti", za katere bodo lahko referendum izvedli sočasno. 

Zdaj upajo, da bodo njihovo zahtevo po izvedbi referenduma podporli tudi v koaliciji, saj je, kot je dejal Grims, "ta koalicija ves čas vpila, da želijo, da se izrazi volja ljudi".

Ob tem je izpostavil tudi anketo raziskovalne agencije Parsifal, ki je pokazala, da 60 odstotkov vprašanih ne želi, da vlada ustanavlja nova ministrstva.

Podpisov pa imajo več kot dovolj, je zatrdil Grims. "Ljudje so stali v vrstah!" 

Na vprašanje, ali je podpise zanje zbiral aktivist Vili Kovačič, je Grims odgovoril: "Z Vilijem Kovačičem nimam nič."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 50
 • Pepe007 08:24 30.junij 2022.

  To ni tema za referendum ... Referendum o tej temi so bile volitve in rezultat je treba sprejeti.

 • Avatar Leon
  Leon 07:11 30.junij 2022.

  Ali se spomnite kako je SDS predlagala kazni https://www.rtvslo.si/slovenija/koalicija-je-umaknila-predlog-o-kaznih-za-zaljenje-politikov-nov-predlog-globe-za-zaljenje-vseh/593167

 • jezero 06:49 30.junij 2022.

  V Državni zbor se pa zna zriniti, debeluh. Da potem afne gunca.