Slovenija
7569 ogledov

Golob storil prvi korak

Novice: Golob storil prvi korak - Robert Golob Profimedia
V kratkem sledijo novi sestanki.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po srečanju z nevladnimi organizacijami izpostavil, da je današnje srečanje prvi korak k plodnemu sodelovanju s civilno družbo.

Poudaril je, da vladne strukture v resnici potrebujejo aktivno civilno družbo, saj nevladne organizacije delajo na terenu in med ljudmi, kar pomeni, da ne samo da se zavedajo izzivov in težav, ampak jih lahko zelo hitro, mimo dolgih procedur tudi naslavljajo in rešujejo.

Koalicijski partnerji so se v koalicijski pogodbi zavezali, da bodo posebno pozornost namenili trajnemu in vključujočemu dialogu z nevladnimi organizacijami in njihovi vključitvi v oblikovanje javnih politik. 

"Danes je bil narejen prvi korak k temu, da skupaj začnemo naslavljat konkretne probleme," je po srečanju povedal premier Golob in dodal, da so bili nekateri koraki preko dela v Državnem zboru že izpeljani, vzpostavitev dialoga s civilno družbo pa bo vodila k temu, da bomo vsi skupaj živeli v boljši družbi, kjer bomo bolj vključeni in bolje povezani.

Vloga nevladnih organizacij je na mnogih področjih neprecenljiva, predvsem v primerih, ko ljudje prihajajo v življenjske stiske zaradi neživljenjskih predpisov. Takih težav uradniki na ministrstvih ne morejo zaznati pravočasno, skupaj s civilno družbo pa bo to mogoče, je pojasnil predsednik vlade.

Povedal je še, da so se na srečanju dogovorili, da bo vlada s civilno družbo poskušala po področjih delovati tudi preventivno, dialog bo sprožen, preden bo zakon šel v proceduro, na ta način bodo lahko pripravljeni boljši predlogi tako zakonov kot vladnih uredb.  

Vlada se bo z nevladnimi organizacijami ponovno sestala še pred počitnicami, v nadaljevanju pa bo sodelovanje potekalo prek posebne platforme oziroma digitalnih orodij.

Komentarjev 3
  • Naklonsky 08:41 28.junij 2022.

    Hrana za idiote. Levica generira nevladnike, proteste. In nato se sama z njimi ‘dogovarja’ in jih finansira. Res da je sprevrženo in neodgovorno - drugo pa je, da nas ima za naivneže. Da, to je pa res ‘uspeh vlade’!

  • ico8 22:23 27.junij 2022.

    OK, po prvem koraku se stoji..., pri tretjem- tam nekje konec jeseni bo pa padel!!!

  • mina6 15:45 27.junij 2022.

    Bi rekla, da je izbor NVO strahotno pristranski. Dilerji in zadrogiranci.. Torej: IMENA NVO, PROSIM!!!