Slovenija
31007 ogledov

Janševe posle bo preiskovala poslanka, s katero imata pestro zgodovino

Novice: Janševe posle bo preiskovala poslanka, s katero imata pestro zgodovino - Janez Janša Profimedia
V SDS so prepričani, da gre za zastraševanje.

DZ je danes odredil parlamentarno preiskavo o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja kampanje strank za zadnje volitve v DZ preko delovanja izdajateljev medijev v lasti ali delni lasti oziroma z vplivom političnih strank, članov organov strank in izdajateljev medijev v lasti subjektov iz tujine.

Poleg tega bodo preiskovali sume nezakonitega vplivanja nosilcev javnih funkcij na objavljanje oglaševalskih vsebin državne uprave, javnih zavodov, javnih agencij in javnih skladov ter gospodarskih družb s kapitalsko naložbo države, ki jo upravlja Slovenski državni holding, v medijih, ki jih izdajajo omenjeni izdajatelji.

Komisijo bo vodila nekdanja novinarka, zdaj poslanka Gibanja Svoboda

Predlog o sestavi in imenovanju preiskovalne komisije bo pripravila mandatno-volilna komisija DZ. Preiskovalno komisijo bo, kot so načelom dogovorjeni predlagatelji, vodila poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, je dejala danes ob robu seje. Kot je poudarila, ima namreč nekaj izkušenj s področja medijev, 25 let je delala kot novinarka, pokrivala je tudi več preiskovalnih tem.

Sama upa, da bo komisija začela z delom že pred parlamentarnimi počitnicami, v nasprotnem primeru pa takoj z začetkom jeseni. Po njenih besedah imajo tudi že pripravljen nabor prvih prič, a jih danes še ni želela razkriti. Pričakuje pa, da bodo vse poslanske skupine imenovale svoje člane v komisijo, SDS pa "člana, ki ni obremenjen s kakršnim koli lastniškim deležem v teh medijih, ki jih bomo preiskovali".

Šetinc Pašek je bila sicer z Janezom Janšo več let zapletena v sodni spor, saj sta ga s sodelavko tožili zaradi razžalitve, ko ju je na twitterju označil za odsluženi prostitutki.

Novice: Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo - Janez Janša Slovenija Saga se bliža koncu: Janša vendarle odprl pismo

Pod drobnogledom tudi Telekom

Parlamentarna preiskava se bo osredotočila na vprašanje odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega vplivanja na člane uprav in nadzornike nekaterih večjih gospodarskih družb in podjetij v državni lasti ali z državnim deležem, in sicer Telekoma Slovenije, Pošte Slovenije in Petrola, je dejala Šetinc Pašek.

Mojca Šetinc Pašek | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek
Po njenih besedah pri podjetju Telekom obstajajo sumi nezakonitega vplivanja političnih funkcionarjev na člane uprave in nadzornike, da so sklenili pogodbo o določitvi višine nadomestila za razširjanje televizijskih programov paketa MS TV v omrežje Telekoma, na tej podlagi pa so bila potem izplačana nadomestila družbi Nova TV24. Gre za sum, da za to konkretno pogodbo ni bilo ustrezne pravne podlage, prav tako naj ne bi bila ekonomsko utemeljena in sklenjena v poslovnem interesu družbe Telekom, je pojasnila.

Poleg tega naj bi preiskava po njenih navedbah razjasnila vse sume in okoliščine glede morebitnega vmešavanja v slovenske volitve iz tujine. V zadnjih letih se je v Sloveniji namreč okrepila vloga medijskih lastnikov iz Madžarske, ki so povezani z vladajočo madžarsko stranko Fidesz.

Na udaru vsi mediji, povezani z SDS

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SD podprli sprožitev parlamentarne preiskave, ki bo sistematično zbirala dejstva, preučila odločitve in presodila o morebitni politični odgovornosti na omenjenem področju. Hkrati bo lahko tudi izpostavila pomanjkljivosti ureditve, ki omogoča izigravanje pravil, so poudarili.

Po navedbah Levice bodo preiskovalno komisijo med drugim zanimale okoliščine pri financiranja poslovanja družb NovaTV24.si, Nova hiša, Nova Obzorja Založništvo in TVAdria in ali je pri tem prišlo do nezakonitega financiranja stranke SDS iz tujine. Za nemoteno delovanje Nove24TV, Demokracije in drugih medijev, povezanih s SDS, morajo denimo madžarski poslovni subjekti iz kroga Viktorja Orbana vanje vsako leto vložiti na milijone evrov, so menili.

V poslanski skupini Svoboda pa so spomnili, da je bila v prejšnjem mandatu DZ odrejena parlamentarna preiskava o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v NKBM s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Preiskava naj bi ugotovila tudi politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS, vendar pa preiskovalna komisija ni sprejela končnega poročila.

SDS: Gre za zastraševanje

V SDS so po drugi strani menili, da gre pri odreditvi preiskovalne komisije za zastraševanje "nepravih" medijev in posameznih direktorjev državnih podjetij. Izrazili so bojazen, da gre za napoved vsem novim in neodvisnim medijem, da jih bodo uničili, če ne bodo delali po nareku levo usmerjene politike in gospodarstva. Zahteva koalicije je v smislu lova na čarovnice, so ocenili.

V NSi so medtem izrazili upanje, da bo parlamentarna preiskava dosegla svoj namen in da bodo njene ugotovitve poštene. Želijo, da ne bo zlorabljena za prazne politične boje in da bo na koncu pripravljeno tudi ustrezno končno poročilo, ki bo odražalo dejansko stanje preiskovanega področja.

Policisti seznanjeni z dogajanjem v oddaji Kdo vam laže?

Današnjo izredno sejo DZ so sicer ob obravnavi te točke prekinili po tistem, ko je Šetinc Paškova predvajala posnetek iz oddaje Kdo vam laže? na televiziji Nova24TV, na katerem je eden eden od klicateljev v studio pozval k oboroženemu uporu proti aktualni oblasti, voditelj Boris Tomašič pa je njegov klic pospremil z besedami: "Prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli." Več o tem v članku Noro, kaj si je privoščil voditelj.

Na policiji sicer zaradi varstva osebnih podatkov primera ne komentirajo, so pa v odzivu za STA zapisali, da so z izjavami že seznanjeni in preverjajo obstoj morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška. Pri tem bodo sodelovali tudi s pristojnim državnim tožilstvom.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 21
 • Avatar Leon
  Leon 11:08 01.julij 2022.

  NECENZURIRANO ...Prvi poštar in minister – partnerja v poslih slamnatega podjetja Kako sta generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot in nekdanji minister za pravosodje Marjan Dikaučič pred leti skupne posle skušala skriti za mariborskim brezdomcem in državljanko Ukrajine? Kdaj bodo ...prikaži več izrečene prve obsodilne sodbe ? Gospa pravosodna ministrica naj vas ne zavedejo rožice Dikančiča saj so bile plačane iz naših žepov .

 • Avatar Leon
  Leon 05:29 01.julij 2022.

  Na RTVS 3 si oglejte posnetek razmišljanja absolventa verouka 4 letnik Mahniča ? "Kdor pokaže kazalec na drugega ,ostali trije prsti kažejo na njega ??? Kako razlaga sredinec pa ni razložil ! In takšni poslanci sedijo v parlamentu RS ? OJOJ .

 • blayo 19:59 30.junij 2022.

  No, vsa v primeru Janše se bi morala, če premore vsaj malo integritete, iz postopkov izločiti.