Slovenija
6936 ogledov

Janšo pozvali, naj "preneha s podtikanji"

Šola in covid Epa
Sviz se zagovarja in s prstom uperja na premierja.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) državo pozivajo, naj s petim protikoronskim zakonom zagotovi zaščitne maske za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa, od vrtcev do univerz. 

V Svizu ob tem predsednika vlade Janeza Janšo pozivajo, naj "preneha s podtikanji, da sindikat nasprotuje nošenju mask v vrtcih in šolah". Kot so spomnili v sporočilu za javnost, Sviz nikoli ni nasprotoval zaščitnim maskam, je pa ob zadnji zaostritvi nošenja mask med pedagoškimi urami opozoril na težavnost doseganja izobraževalnih ciljev, denimo pri poučevanju tujih jezikov.

Opozorili na strošek za socialno šibke

Prav tako si je Sviz prek Konfederacije sindikatov javnega sektorja v pogajanjih o predlogu petega svežnja ukrepov za odpravo posledic covida-19 ob podpori vseh sindikalnih central in delodajalskih organizacij prizadeval, da se v predlog PKP5 zapiše določbo, da se iz proračuna zagotovi nakup zaščitnih mask za vse udeležence vzgojno-izobraževalnega procesa. 

V pogajanjih so izpostavili, da postaja strošek nakupa mask še zlasti za socialno šibke družine vse bolj zahteven in obremenjujoč izdatek.

Za dodatne zaposlitve

Državo še pozivajo, da zagotovi dodatne zaposlitve, vključno z razpisom za pripravniška mesta, s katerimi bo mogoče razbremeniti vse bolj utrujeno in preobremenjeno osebje v vrtcih in šolah. "Le z dodatnimi zaposlitvami lahko prehitimo ta trenutek največjo nevarnost, da bi se zaradi vse več bolniških odsotnosti in večanja števila odrejenih karanten začel vzgojno-izobraževalni proces prekinjati in zaustavljati," so prepričani v sindikatu.

Na pogajanjih o petem protikoronskem zakonu je sindikat zato vztrajal pri zahtevi, da mora država zaposlenim zagotoviti brezplačno cepljenje proti gripi, kar bo po njihovi oceni gotovo prispevalo k ohranjanju približno normalnega delovanja šol in vrtcev.

janez janša Covid-19 Slovenija Janša napovedal načrt nadaljnjega ukrepanja

Predlog še čaka

Vlada je predlog petega protikoronskega zakona potrdila v minulo sredo, a ga še ni poslala v DZ. Predlog zakona podaljšuje nekatere obstoječe protikrizne ukrepe ter uvaja nove. Med ključnimi so podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo vsaj do konca leta, mesečni temeljni dohodek za samozaposlene in ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Janez Janša Slovenija Janša: Pojasnimo lahko vsak potrošeni evro

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • Avatar stoychi
  stoychi 07:45 30.september 2020.

  svetovna zdravstvena organizacija obrača ploščo za 180% zdaj trdijo, da zdrav človek ne more prenašati virusa, torej so maske nepotrebne, JJ pa razmišlja o ponovnem uvajanju karantene. .

 • sam1 18:52 29.september 2020.

  Njemu je podtikanje položeno že v zibko.....

 • bogdan76 18:40 29.september 2020.

  česi levičar tije dano dase razumeš na vse,zato vedno bolj tonemo v socijalizem.