Slovenija
1168 ogledov

Javnost proti financiranju šol verskih skupnosti

Osnovna šola
Medtem ko bi se potrošniki lahko odpovedali nedeljskim nakupom, pa se s spremembo ustave, ki se nanaša na financiranje šolstva, javnost ne bi strinjala.

Rezultati ankete časnika Delo so pokazali, da morebitna sprememba 57. člena ustave nima javne podpore. Dobrih 31 odstotkov bi ta člen ustave - večinski delež poslancev želi s spremembo ustave dati poudarek javnemu šolstvu - spremenilo, dobrih 47 odstotkov pa ne bi podprlo spremembe ustave o financiranju zasebnega šolstva.

Čeprav večina ne bi podprla ustavnih sprememb, ki bi vodile h krepitvi javnega šolstva, je 70 odstotkov anketirancev ob naslednjem vprašanju odgovorilo, da jim je bližje javno kot zasebno šolstvo. Dobra petina jih zagovarja kombiniran sistem javnega in zasebnega šolstva, med njimi predvsem podporniki SDS in NSi. Javno šolstvo pa podpirajo zlasti podporniki Levice in SD, ženske, študentje in anketiranci, stari od 18 do 24 let.

Šola financiranje šolstva Slovenija Spet potrdili protiustavni zakon?

Proti financiranju šol, ki so jih ustanovile verske ustanove

Anketa je tudi preverila, ali se javnost strinja, da bi država z javnimi sredstvi financirala zasebne šole, ki bi jih ustanovile verske ustanove. Skoraj dve tretjini vprašanih se ne strinja s takšno možnostjo, dobra petina pa se strinja, da država financira tudi šole, ki jih ustanovijo verske skupnosti. S tem se strinjajo podporniki SDS in NSi, proti pa so podporniki SD, DeSUS in anketiranci s srednješolsko izobrazbo.

trgovina supermarket | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Množično za zaprtje trgovin ob nedeljah

Če bi se pred volivci pojavilo vprašanje, ali podpirajo pobudo za prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in praznikih, bi bila po rezultatih ankete izbira jasna - več kot 70 odstotkov vprašanih bi podprlo takšno prepoved, dobra petina pa ne. Prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah ne podpirajo podporniki SMC, samozaposleni, anketiranci z visokošolsko izobrazbo in moški.

Rezultati Delove ankete so prav tako pokazali, da je v zadnjih nekaj mesecih v nedeljo odšlo v trgovino vsaj 60 odstotkov vprašanih, dobrih 37 odstotkov pa ne. Ob tem je pomembno, da polovica vprašanih občasno nakupuje ob nedeljah, zgolj dobra dva odstotka pa zelo pogosto.

Trgovina Kaj prinaša dogovor? Slovenija Tako bodo po novem odprte trgovine

Za kompromis med družinskim življenjem in podjetniško pobudo

Anketirance so postavili pred dilemo ključnega argumenta, ki ga uporabljajo nasprotniki oz. podporniki ukinitve obratovanja trgovin ob nedeljah. Tudi v tem primeru je bil odgovor jasen: 45 odstotkov vprašanih daje prednost družinskemu življenju pred svobodno podjetniško pobudo, se pa skoraj 44 odstotkov vprašanih zavzema za kompromisno ureditev med družinskim življenjem in podjetniško pobudo.

Na podlagi tega je mogoče sklepati, da je dobršen del javnosti pripravljen popustiti ob dilemi, ali bi vztrajali pri ukinitvi nedeljskega obratovanja trgovin, če bi to povečalo brezposelnost - 45 odstotkov anketirancev v tem primeru ne bi podprlo prepovedi obratovanja trgovin, slabe štiri desetine pa bi vztrajalo pri prepovedi.

Spletno anketiranje je za uredništvo Dela od 29. novembra do 1. decembra na reprezentativnem vzorcu 521 odraslih državljanov opravil opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

trgovina supermarket Trgovine Slovenija Dogovor o nedeljskem delu trgovin Mercator Nedelje Slovenija Brez dela bi ostalo 2.500 trgovk in trgovcev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Lavdan 15:18 05.december 2017.

    Kakšne koristi ima država od vseh teh verskih skupnosti

  • Majazmaja 10:45 05.december 2017.

    In zakaj naj bi financirali privatne šole, če so javne zelo dobre? Financira se waldorfsko, pa vanjo ne spustijo neodvisnih pedagogov, da bi preverili nivo (itak je to šola z nižjim izobrazbenim standardom, kjer po koncu njihove gimnazije priporočijo maturitetni ...prikaži več tečaj!). Financira se montessori, zavod Lila, katoliško šolo. Zakaj se potem ne financira še francoske, QSI in British International School of Ljubljana?

  • Avatar Leon
    Leon 10:22 04.december 2017.

    29. člen (financiranje registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti) (1) Registrirane cerkve in druge verske skupnosti se financirajo predvsem iz donacij in drugih prispevkov fizičnih in pravnih oseb ter iz svojega drugega premoženja, kakor tudi iz prispevkov mednarodnih verskih organizacij, ...prikaži več, katerih članice so. (2) Registrirana cerkev ali druga verska skupnost sme zbirati prostovoljne prispevke v skladu s svojimi pravili in veljavno zakonodajo. (3) Država lahko gmotno podpira registrirane