Slovenija
143 ogledov

Je bila požarna straža pravilno izvedena?

po požaru zalog Saša Despot
Požar v skladiščih Mercatorja, ki je terjal človeško žilvljenje, naj bi se bliskovito razširil zaradi neustrezne protipožarne zaščite. Po neuradnih informacijah naj delavca na kraju, kjer sta varila, nista imela gasilnih aparatov. V Mercatorju to zanikajo.

Po naših neuradnih podatkih se je ogenj v skladiščih Mercatorja v Zalogu vnel med varjenjem na dotrajanem izolirnem materialu industrijskih vrat. Požar naj bi zanetil delavec podizvajalskega podjetja, ki je v požaru tudi umrl. Ekipa dveh delavcev v bližini kraja varjenja ni imela gasilnega aparata, zato se je ogenj bliskovito razširil.

Zaradi gostega dima delavec ni našel izhoda

Ker naj delavci pri kraju varjenja ne bi imeli gasilnega aparata, ga je drugi delavec začel iskati po hali. Medtem se je na kraju požara že razširil tako gost dim, da naj drugi delavec ne bi našel izhoda, zaradi česar je tudi umrl.

V Mercatorju so te informacije zanikali: "Ta informacija ne drži. Gasilni aparati so bili namesceni na lokaciji vzdrzevalnih del," je sporočila njihova tiskovna predstavnica Katja Kek. Direktor podjetja, ki je izvajalo poizvajalska dela, Ceko IN d. o. o., pa je v telefonskem pogovoru povedal le: "O tem se ne bomo pogovarjali pred prihodnjim tednom."

Kdo je bil odgovoren za požarno stražo?

"Sredstva za gašenje požara bi morala biti ob kraju, kjer se opravljajo vroča dela," opozarja glavni inšpektor za naravne in druge nesreče Milivoj Dolščak.

Vprašanje je torej, kdo je bil odgovoren za organiziranje požarne straže, skladišč: Mercator ali izvajalec podizvajalskih del Ceko. "Zagotavljanje varnosti na delovišču je del pogodbene dokumentacije z zunanjim pogodbenim izvajalcem vzdrževalnih del. Podrobnosti pogodb so del zaupne narave in so predmet poslovnega odnosa med poslovnimi partnerji," pravijo na Mercatorju.

"Kdo je zadolžen za organiziranje požarne straže, je odvisno od dogovora med lastnikom podjetja, kjer se izvajajo dela in med podizvajalcem," razlaga inšpektor. "Lastnik pa je moral postaviti določene pogoje glede izvajanja požarne varnosti in jih opredeliti v dokumentu glede požarnega reda. Tam je tudi določeno, kdo je odgovoren za požarno stražo. S pravili so morali seznaniti ljudi, ki so delali na tem mestu," dodaja Dolščak.

Požarno stražo lahko izvajajo tudi gasilci

"Pravila, kako natančno se izvaja požarna straža, niso natančno predpisana, ker je to odvisno tako od številnih dejavnikov," razlaga inšpektor. Požarno stražo lahko izvaja delavec, ki je za to usposobljen, v primeru, ko gre za objekt z večjo požarno ogroženost in večjim številom delavcev, pa gasilci.

Kako bo izvedena požarna straža, je tako po besedah inšpektorja, stvar presoje. Pripravljena morajo biti ustrezna gasilna sredstva, kar je lahko gasilni aparat ali voda iz hidranta. Če gre za lesene površine, mora biti objekt dodatno protipožarno zaščiten.

Preberite še: VROČA DELA ŽE VEČKRAT VZROK POŽARA

                   AKTIVNE PROTIPOŽARNE ZAŠČITE NAJVERJETNEJE NI BILO

                   O POŽARU JIH JE OBVESTIL SPREHAJALEC - GASILEC

                   POŽAR TERJAL SMRTNO ŽRTEV

sergeja.hadner@zurnal24.si

Vsebine s področja sociale, dela in prava tudi na forumih med.over.net.

Komentarjev 3
  • dragec 12:41 14.maj 2015.

    Dogodek je zrel za policijo, to so "mutna" posla, zavarovalnica deluje?????

  • Dixon 12:08 14.maj 2015.

    Torej mercator kot lastnik ni imel niti gasilnega aparata v objektu?!?

  • zdrej 11:37 14.maj 2015.

    Zanima me tudi podatek, kako je bil objekt protipožarno zaščiten z avtomatskimi ali suhimi sitemi? Glede na škodo imam občutek da ni bilo ne enega ne drugega v objektu.