Slovenija
3243 ogledov

Je Hrvaška še varna? To odgovarja naš NIJZ.

Potovanja in covid-19 Profimedia
Ali Slovencem zaradi naraščajočih okužb na Hrvaškem NIJZ odsvetuje potovanja v to državo?

Hrvaška je kljub porastu novih okužb še varna država, ker so žarišča izven turističnih krajev. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zato potovanj v to sosednjo državo ne odsvetuje, je danes v izjavi za javnost povedala Eva Grilc z NIJZ.

Pojasnila je, da so danes kontaktirali zagrebški inštitut za javno zdravje, kjer so potrdili, da število obolelih narašča, vendar Hrvaška ostaja še naprej varna država. "Večina obolelih je v znanih žariščih, ki med seboj niso povezana, in jih ni v turističnih krajih. Hrvaška je tako še na zemljevidu varnih držav. 14-dnevna kumulativna incidenca znaša okoli 5,7 na 100.000 in zaenkrat potovanj na Hrvaško ne odsvetujemo," je dejala.

Pozivi k previdnosti

Na NIJZ-ju sicer pozivajo tiste, ki potujejo na Hrvaško, k previdnosti in spremljanju stanja v sosednji državi. Iz Hrvaške danes poročajo o 56 novih okužbah z novim koronavirusom, na NIJZ pa budno spremljajo tudi razvoj epidemije pri južnih sosedih.

Tudi na Hrvaškem po besedah Grilčeve opravijo precej testov, zato je po "ocena kar zanesljiva". Pojasnila je tudi, da seznam varnih in nevarnih držav posodobijo oz. spremenijo enkrat na teden.

Pri nas situacija "pod nadzorom"

Grilčeva je še povedala, da je situacija v Sloveniji pod nadzorom. "Ne moremo reči, da trend zelo narašča, imamo nekje 10 potrjenih primerov dnevno, kar verjetno ni veliko glede na to, da se pri nas še zelo veliko testira. V četrtek je bilo 11 novo potrjenih primerov okužb od 1212 testiranj," je pojasnila in dodala, da je večina potrjenih iz znanih žarišč.

Nekateri, ki so jim potrdili okužbo, so že bili v karanteni, kar po njenih besedah pomeni, da so jih izsledili že prej. Nekaj včeraj odkritih primerov je tudi iz tujine, iz BiH in Kosova.

Več zbranih vprašanj in odgovorov glede počitnikovanja na Hrvaškem na tej povezavi. 

Hrvaška obala Covid-19 Svet Kako varno je iti na dopust na Hrvaško

Hojs: "Stanje na Hrvaškem je alarmantno"

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je ob robu današnje slovesnosti pred sobotnim dnevom policije v izjavi za medije izrazil prepričanje, da bo Hrvaška naredila vse, da omeji širjenje novega koronavirusa, ki je po njegovih besedah "v zadnjih dneh alarmantno, tukaj moramo biti iskreni". "Ne pričakujte pa, da bi slovenska vlada ali pa sam osebno dajal kakršnekoli odpustke, ne glede na to, da Slovenci radi dopustujejo na Hrvaškem, da imajo tam nepremičnine," je zagotovil.

Po ministrovih besedah se bo vlada tudi v primeru sosednje Hrvaške dosledno držala epidemioloških priporočil s ciljem, da zavaruje Slovenijo pred drugim valom epidemije.

Na NIJZ sicer opažajo, da se okužbe z novim koronavirusom hitro širijo na množičnih druženjih, zato pozivajo ljudi, da se izogibajo krajem, kjer prihaja do tesnih stikov.

Koronavirus v Franciji Covid-19 Svet Nove okužbe: tako danes kaže na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 19:43 26.junij 2020.

    a se boste jajotovi pajdaši kaj počli med sabo? hrvašak je varna, kako je varna, če narašča število okuženih, tukaj pa posebni ukrepi, spet maske ... ja sej žarišče je samo v zagrebu ... kdo pa zagrebčanu preprečuje dostop do ...prikaži več obale, kjer se nahajajo uboge sirote slovenčki? ... ne, ne, to je varna država, po mojem se minister gantar moti ... kaj ko bi se res malo zravsal?

  • porko2 19:12 26.junij 2020.

    Ritolizniki, zaprite meje, dokler je še čas. TAKOJ!”