Svet
39191 ogledov

Nove okužbe: tako danes kaže na Hrvaškem

Koronavirus v Franciji Epa
Medtem ko smo v Sloveniji včeraj odkrili 11 novih primerov okužb, so jih Hrvati včeraj samo v Zagrebu odkrili 20.

Kljub temu naj bi bilo na Hrvaškem število novo odkritih okužb precej nižje kot včeraj, nekaj čez 40. Čeprav kaže, da bo rezultat pol nižji kot včeraj, gre za drugi najslabši rezultat v zadnjih 14 dneh. Včerajšnja številka je bila 95, kar je bil drugi najslabši rezultat od začetka epidemije. 

V Zagrebu so odkrili 20 novih okužb, od tega jih je 12 iz nočnih klubov in nekaj uvoženih. Na Hrvaškem podatke sporočajo županije, novinarska konferenca za državo je predvidena ob 14. uri.

V Osiješko-baranjski županiji so potrdili 12 novih okužb (včeraj jih je bilo 38). Osem potrjenih je iz Đakova, kjer sta bila potrjeno okužena dva otroka iz vrtca, ki ga vodijo redovnice iz okuženega samostaja, štirje iz Osijeka. Skupaj imajo 79 aktivno okuženih (v Sloveniji jih je 68). A župan Marin Mandarić je opozoril, da teh osem okuženih oiz Đakova ni končna številka, saj čakajo še na rezultate številnih testov, v samoizolaciji pa je več kot 400 ljudi: 80 otrok in njihovi starši ter 140 birmancev, njihovi botri in starši. Skrbi ga, ker se je okužba razširila iz samostana, ljudi pa poziva, naj upoštevajo navodila. Med drugi so imeli tudi kršitve samoizolacije. 

V Zadarski županiji so odkrili en nov primer, gre za voznika, ki je prevažal tenisače na teniškem turnirju, v Primorsko-goranski županiji (Reka, Crikvenica, Krk, Cres, Lošinj) so potrdili šest novih okužb, podrobnosti še niso znane. 

V Splitsko-dalmatinski županiji so potrdili pet novih okužb, štiri so iz Splita, ena iz Makarske. Od štirih odkritih primerov iz Splita so trije stiki okužene osebe, en primer ni povezan s predhodnimi primeri. Pozitivna oseba iz Makarske je v Zagrebu, kjer je bila tudi testirana. 

Če bo obveljalo, da je okužb danes 40, se bo kazalnik 14-dnevne pojavnosti na sto tisoč prebivalcev poslabšal na 6,7 (do 10 država velja za varno). A pozor, če bi sledili samo štirje enaki dnevi, bi imela Hrvaška kazalnik 10,5 in ne bi več izpolnjevala pogoja za varno državo, kot ga je določil NIJZ. 

Če razmišljate o dopustu na Hrvaškem, preberite odgovore na ta ključna vprašanja.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:41 26.junij 2020.

    OPOZARJAM VSE Slovenske institucije , da ima okoli 50.000 Srbov Hrvaški potni list z SRBSKIM naslovom in da ima 100.000 Bosancev Hrvaški potni list z BOSANSKO adreso !!!!!!!!!!!!! in oni vsi spadajo na rdečo listo , čeprav so na prvi ...prikaži večrvi pogled na potni list Hrvati !!!!!!!!!!!