Slovenija
3353 ogledov

Je mogoče: med koronakrizo te pošljejo na bankomat

Avtobusna postaja Ljubljana Anže Petkovšek
Na največji avtobusni postaji v Sloveniji ne upoštevajo enega temeljnih priporočil NIJZ za poslovanje.

Na nas se je obrnil bralec, ki pravi, da na okencih Avtobusne postaje Ljubljana, še vedno ni mogoče plačati vozovnic s pomočjo plačilne kartice (Maestro), seveda niti ne na brezstičen način. Še posebej ga čudi, da je kaj takega mogoče na avtobusno postaji, ki velja za najbolj obiskano v državi in pomeni za številne potnike, študente in turiste vstopno točko za prevoz po Sloveniji in medregionalno.

Na drugi strani naš Nacionalni inštitut za javno zdravje med priporočenimi ukrepi v boju proti covid-19 poudarja čim večjo rabo brezstičnega plačevanja s plačilnimi karticami namesto plačevanja z gotovino. Novci in kovanci so namreč prenašalci nosilci tako za bakterije kot za viruse. Ker potujejo od rok do rok, so zato eden najbolj rizičnih načinov za širjenje bolezni, se tudi v aktualni situaciji s koronavirusom strinjajo strokovnjaki po vsem svetu. Skrb za dosledno higieno po vsakem rokovanju s fizičnim denarjem je zato še toliko bolj nujna.

Covid-19 Sveži podatki Slovenija Znak za alarm! Kar 30 novih primerov!

Ponekod fizični denar že jemljejo iz obtoka

The Guardian poroča o primeru iz Avstralije, ko je nacionalna banka zadnje tedne zadržala v svojih skladiščih ogromne količine že pripravljenih svežih bankovcev in kovancev ter sprejela načrte, kako iz obtoka vzeti dodatne količine rabljenih, saj so Avstralci kot zaščito pred covidom-19 začeli množično uporabljati brezstični način plaćevanja, zato povpraševanja po klasičnem fizičnem denarju praktično ni.

Število dvigov na bančnih avtomatih je maja letos v Avstraliji upadlo kar za 29 odstotkov v primerjavi z letom prej. Svetovna zdravstvena organizacija pa je med ukrepi, s katerimi je Kitajska tako hitro premagala virus, izpostavila masovno uporabo novih tehnologij, tudi plačevanje na brezstičen način.

brezstična kartica plačilo | Avtor: Profimedia Profimedia

Postaja z "vizijo" pravi, da imajo potniki vedno gotovino

"AP Ljubljana želi še naprej biti vodilen, odličen in sodoben izvajalec storitev avtobusne postaje," piše v viziji podjetja, objavljeni na njihovi spletni strani. Na Avtobusni postaji Ljubljana pa so v odzivu na naša vprašanja, zakaj ne omogočajo poslovanja s karticami, odgovorili takole: "Na Avtobusni postaji Ljubljana je zaenkrat res mogoče plačevati samo z gotovino. Ker gre pri nakupu avtobusnih vozovnic večinoma za manjše zneske, ima velika večina potnikov pri sebi dovolj gotovine. Vsi ostali jo pridobijo na enem od številnih bankomatov v bližini, med drugim sta dva na prostoru avtobusne postaje."

"Ker gre pri nakupu avtobusnih vozovnic večinoma za manjše zneske, ima velika večina potnikov pri sebi dovolj gotovine."

Je pa avtobusne vozovnice mogoče kupiti prek spleta, kar lahko za marsikoga predstavlja sprejemljivo alternativo. Da na postaji vendarle razmišljajo tudi o novih oblikah brezgotovinskega poslovanja, nakazuje dodatek k odgovoru: "Se pa zavedamo, da je brezgotovinsko poslovanje vedno bolj zaželeno. Zato se pogovarjamo z ustreznimi bančnimi skupinami o možnostih uvedbe brezgotovinskega plačevanja."

avtobusna postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Nekaj sto metrov stran gotovine le še za petino

Obrnili smo se še na zavod Turizem Ljubljana, ki ima v prestolnici dva turistično-informacijska centra in ki trži najrazličnejše turistične produkte za obiskovalce. Kot pojasnjujejo, je trenutno razmerje v načinu plačil 60 odstotkov s karticami, 20 odstotkov prek spleta in le še preostalih 20 odstotkov z gotovino. Poleg gotovine ali kartice lahko njihovi obiskovalci na mestu nakupa plačajo tudi z aplikacijami Alipay in WeChat, ki sta sicer priljubljena predvsem med kitajskimi turisti. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • lulibuc 20:49 06.julij 2020.

    Kaj na to reče LJ šerif, tako zvani opanković?

  • Naklonsky 09:44 05.julij 2020.

    Avtobusna postaja? Aja, mislite na cigansko barako sredi Ljubljane! Jasno, da se v takšnih barakah posluje s kešom!

  • Ivo 09:19 05.julij 2020.

    Ko banke ne bi imele takšnih oderuških provizij, bi vsi poslovali s karticami, dokler bo pa moj denar dobival en kravatar za nič dela, pa bo pri meni samo šelestelo! Vlado boli k... za provizije bank, mene pa za njihove ...prikaži več ukrepe; bilateralno pravijo...