Slovenija
4041 ogledov

Protesti tudi v Posavju in Zasavju

prvi dan šole Saša Despot
Na koprski Semedelski promenadi se je dopoldne zbralo več sto staršev in otrok ter drugih v znak protesta proti ponovnemu zaprtju šol v obalno-kraški regiji.

Na mirnem shodu so udeleženci svoja stališča izrazili s transparenti, med katerimi je kraljeval napis "Šole morajo biti odprte; Dovolj! Zoom odpade!" Očitki so leteli tudi na delo vlade.

Starši, otroci in drugi protestniki     

Na pobudo staršev, ki se je razširila po družbenih omrežjih, se je danes dopoldne v Kopru kljub slabemu vremenu zbralo več sto staršev in njihovih otrok ter drugih protestnikov.

Nestrinjanje z odločitvijo vlade, da s ponedeljkom ponovno ustavi pouk na šolah za učence prve triade, so izrazili z vrsto transparentov, na katerih so bili napisi "Otroci v šolo takoj!", "Odprite vrtec, zaprite vlado" ter "Hočemo v šolo". Poleg teh so se pojavljala tudi gesla s petkovih protivladnih protestov, ki so izražala splošno nezadovoljstvo z delom vlade.

Rdeča nit protesta pa je vendarle bila zaprtje šol. "To ni vstaja, to ni revolucija. To je boj za osnovne pravice nas vseh, še posebej naših otrok. Danes smo tu, da odločno rečemo 'ne' nadaljnjemu uničevanju prihodnosti naših otrok," je poudaril eden od staršev.

Kot je navedel, bo zaprtje šol imelo dolgoročno zelo slabe posledice tako za otroke kot tudi za družine, zato je po njegovem "skrajni čas, da se to konča, da epidemija postane zdravstveno vprašanje, ne pa politično".

Starši in otroci so na ploščadi v Portorožu izrazili nestrinjanje z zaprtjem šol in vrtcev Več: https://bit.ly/2L5gYyF

Objavil/a Primorske Novice dne Nedelja, 31. januar 2021

Otroci sami so po večini poudarili, kako pogrešajo pouk v šoli. "Lepše je delati v šoli kot doma," je povedal eden od učencev, drugi pa je pristavil, da jim poleg tega tudi primanjkuje znanja, saj dobivajo manj snovi. Ena od prisotnih deklic pa je poudarila, da bi rada spet šla v šolo, ker se tam "zabavamo, delamo vse, kar želimo".

Podoben protest pa so, sodeč po pozivih na družbenih omrežjih, danes dopoldne pred osnovno šolo v Hrpeljah organizirali tamkajšnji starši.

Starši protestirajo tudi v Posavju

Protestirajo tudi v Posavju, poroča portal ePosavje.

Zasavci protestirali že včeraj

Že v soboto je okoli 200 Zasavcev v Trbovljah pripravilo protest zaradi napovedanega zapiranja šol. Protest je bil v prvi vrsti namenjen klicu k razumu glede otrok. Tako je bila edina zahteva protestnikov, da se šole odprejo.

Danes so protest ponovili, tako je bilo v Zagorju ob Savi.

Po sobotnem protestu so Zasavci prejeli globe zaradi kršenja vladnih ukrepov, a kljub temu starši otrok Osnovne šole Toneta Okrogarja v Zagorju ob Savi za ponedeljek napovedujejo, da bodo v znak protesta ob ponovnem zapiranju šola na prag šolskega vhoda med 7. in 10. uro položili šolske torbe. Na ta način želijo sporočiti, da si njihovi otroci zaslužijo znanje.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer se je vlada v četrtek odločila, da s ponedeljkom v obalno-kraških in zasavski regiji ponovno zaprejo šole. Te so se v omenjenih dveh ter še sedmih regijah za prvo triado odprle minuli torek.

Komentarjev 20
  • jastreb13 08:44 01.februar 2021.

    Upam, da policija po posnetkih vse te družbeno neprilagodljive paciente najde in jim pošteno zakasira davek na BUDALE in verjamem, da bi bilo dobro tudi katerega od teh osebkov poslati na zdravljenje v kliniko za umobolne.

  • Amelia1985 17:14 31.januar 2021.

    Pa kaj ni jasno tle? Prvo je zdravje pol vse drugo Ce bi pa sli v solo pa zbolel en za drugim bi pa kaj blo?? Bi pa spet..niste zaprli prav cas sole..pa take. Tak je in tak se bo ...prikaži večo treba navadit. Ka mas za protestirat. Vsi bi mogli skup drzat ne pa razkol drzave.

  • bogdan76 16:25 31.januar 2021.

    Žalost koliko bedakov premora mahjna Slovenija.