Slovenija
2565 ogledov

"Vpisna mesta niso zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo"

Študenti na univerzi Profimedia
"Vlada ni obravnavala vpisov na univerze in ni blokirala vpisov," je novico, da vlada ni dala soglasja k objavi razpisa za vpis v prihodnjem šolskem letu, komentiral predsednik vlade Janez Janša.

Visokošolski zavodi so običajno v začetku februarja objavili razpis za vpis v naslednje šolsko leto, iz katerega so dijaki zaključnih letnikov dobili informacijo o tem, koliko vpisnih mest je razpisanih za posamezen program, kot tudi o morebitnih novih študijskih programih. Vlada na včerajšnji seji ni dala soglasja k objavi razpisa za vpis v študijskem letu 2021/2022, ker dokumenta še ni obravnavala, je pojasnil predsednik vlade Janez Janša

"Ministrstvo za šolstvo je gradivo poslalo nekaj dni nazaj. Gre za strateške odločitve. Nima smisla, da se jih lotevamo tako, kot so se jih naši predhodniki, da ne bo na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve. Nič nam ne pomaga, če v resolucije pišemo, da bomo digitalni in napredni in inovativni, v naše šole pa ne vpisujemo toliko profilov, kot bi jih potrebovali. Stokrat lahko prisežemo na digitalizacijo in umetno inteligenco, če zadostnemu številu mladih ne omogočimo, da se vpišejo na informatiko ali računalništvo. Razrez vpisov za visoko in univerzitetno šolstvo je eden od temeljnih strateških dokumentov države," je dejal Janša.

"Ali je predlog ministrstva dober ali slab ne vem, ker ga nismo obravnavali, časa ni bilo niti, da bi ga obravnaval pristojni odbor vlade. Potreben je odgovoren pristop. Ministrici sem, naročil, naj preveri, zakaj je prišlo do zamude in sankcionira odgovorne, ministrstvu za delo pa, naj pripravi analizo potreb gospodarstva."

Janez Janša, predsednik vlade

Rektor ljubljanske univerze Igor Papič je za Dnevnik dejal, da bi ta poteza lahko imela resne posledice, saj "bi lahko bil ogrožen vpis cele generacije": Rok za objavo razpisa naj bi bil po nekaterih podatkih 1. februar. "Kdor pravi, da je rok 1. februar, naj vpraša, zakaj tega predloga niso pripravili prej," je to komentiral Janša.

"Vpisna mesta niso zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo, ampak strateški razvojni dokument države, saj gre za davkoplačevalski denar," je še dejal premier. Pred tem je že dopoldne v tvitu objavil predlagana razmerja glede razdelitve vpisnih mest. 

Vlada bo predvidoma prihodnji teden obravnavala to tematiko, kar pomeni, da lahko odgovore na vprašanja, kdaj bo objavljen razpis, pričakujemo v naslednjem tednu.

Tako kot učenci in dijaki se tudi študenti in študentke izobražujejo na daljavo. V tem tednu so v rdečih regijah lahko začeli z izvedbo laboratorijskih vaj in individualnega dela s študenti. Po tem, ko je vlada na črni seznam spet uvrstila zasavsko in obalno-kraško regijo, je prišlo do ponovne prekinitve takšnega izvajanja študija.  

Robi Kroflič intervju Slovenija Šolsko politiko povsem okupira militantna epidemiološka retorika

Na informativne dneve virtualno

Sredi februarja bodo potekali tudi informativni dnevi tako v srednjih šolah kot na univerzah. Informativni dnevi bodo potekali virtualno. Univerza v Ljubljani vabi študente na spletne predstavitve v torek, 16. februarja, in v sredo, 17. februarja. Univerza v Mariboru bo informativne dneve organizirala v petek, 12. februarja, in soboto, 13. februarja. Informativni dnevi na Univerzi na Primorskem bodo potekali prek splet, in sicer 12. in 13. februarja 2021.

Ministrstvo za izobraževanje je srednjim šolam in dijaškim domovom že predlagalo, da se poslužijo virtualnega načina predstavitve. V ta namen so na spletni strani ministrstva objavili seznam vseh srednjih šol in dijaških domov s povezavami do njihovih spletnih strani, da bi bile tako informacije zbrane na enem mestu in čim bolj pregledne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • oneh 11:42 29.januar 2021.

    39 % mest v umetnosti in družboslovju; 37% naravoslovje, tehnika, IKT; 10% sociala in zdravstvo... Nemara bi zmanjšali naravoslovje za 15% in povečali socialo in zdravstvo na 25%. Bojim se namreč, da bo 10% v sociali in zdravstvo premalo za ...prikaži več dajanje pomoči in zdravljenje odvisnikov tistih 39% na družboslovju.

  • popokatopetl 11:17 29.januar 2021.

    Janša že ve. Država je že davno naredila hudo napako, ko so pustili da se Janša vpiše na obramboslovje na FSPN, namesto da bi ga usmerili v metalurgijo, čiščenje odpadnih voda ali kakšno drugo neškodljivo vedo ;)

  • joze127 10:58 29.januar 2021.

    Država finansira in država določa, ne pa zmedeni družboslovci, ki so nam zafurali SFRJ in tudi Slovenijo. Dokaz zmedenosti je dr. Trček v DZ. Patološki primer!!! in seveda kralj zmedenosti KORDIŠ.