Slovenija
107039 ogledov

Pozor: V ponedeljek bodo šole zaprte v vseh regijah

Simona Kustec Daniel Novakovič/STA
Črnim regijam sta se pridružili še dve, ki sta bili prejšnji teden rdeči. Tam se naslednji teden šole zapirajo. V ponedeljek bodo zaprte šole v vseh regijah.

5 regij je črnih

"Ko smo dva dni nazaj odprli vrata šol, smo vedeli, da se bodo nadaljnje odločitve tedensko preverjale zaradi dnevno spreminjajočih se stanj virusne okužbe," je na novinarski konferenci vlade povedala šolska ministrica Simona Kustec.

Črnim regijam sta se tako pridružili še dve regiji, ki sta bili še prejšnji teden rdeči, skupno jih je zdaj 5 - jugovzhodna, goriška, obalno-kraška, posavska in zasavska regija, ostajajo pa šole za prvo triado odprte v gorenjski, koroški, osrednjeslovenski, podravski, pomurski, savinjski in primorsko-notranjski regiji.

"Pred nami je čas nenehnih sprememb in prilagoditev, a z jasnim ciljem - biti v šolah varni in zdravi," je poudarila.

Nujno varstvo za otroke staršev, zaposlenih v kritični infrastrukturi

Predstavila je tudi pomembno novost - varstvo otrok in šolanje na daljavo v črnih regijah, za otroke prve triade, katerih nihče od staršev ne more ostati doma, saj sta oba zaposlena na področju kritične infrastrukture, in v primeru staršev samohranilcev. Na podlagi potrdila delodajalca tako dobijo nujno varstvo in pouk na daljavo. Vrtci in šole organizirajo delo v svojih prostorih.

"Nujno varstvo na šolah izvajajo strokovni delavci, ki niso razredniki in ne izvajajo izobraževanja na daljavo s svojim oddelkom. Zagotavlja se ga lahko tudi v obliki začasnega in občasnega dela študentov," je pojasnila ministrica.

V ponedeljek pouk na daljavo za vse, v torek povratek v šolo v rdečih regijah

V ponedeljek bo za zaposlene v rdečih regijah in tiste, ki bodo v črnih regijah izvajali nujno varstvo, po enakem sistemu kot pretekli teden, potekalo hitro testiranje, je pojasnjila Kustečeva. Zato v ponedeljek pouka tudi v rdečih regijah ne bo. "Pouk se začne v torek. To je bila skupna odločitev s predstavniki ministrstva za zdravje. Pomembno je, da se v ponedeljek ponovi testiranje učiteljev," je dejala ministrica. V ponedeljek bo tako pouk potekal na daljavo za vse. "To je pomembna informacija za vse učitelje in učiteljice, ki bodo verjetno jutri dali navodila za ponedeljek."

Še vedno velja poziv šolam in vrtcem, da pri svojem delu upoštevajo smernice NIJZ in da v skladu s priporočili vsi zaposleni v šoli in vrtcih nosijo maske, da učenci nosijo maske izven učilnic oz. svojega mehurčka.

"Na vladi smo načeli vprašanje, ali se lahko dovoli neka tolerančna stopnja, ko gre za minimalno odstopanje glede okužb, a je prevladala odločitev, da se je vlada dobro dodelala načrt odpiranja s semaforjem, zato se je treba tega držati," je povedala šolska ministrica in dodala, da so spremembe na področju okužb v trendu naraščanja in zelo nestabilne, zato je bila sprejeta odločitev, ki sledi načrtu sproščanja.

Ministrica je dejala, da "virus ne izbira. Če bi izbirala sama, bi bili že danes vsi v vrtcih, šolah in na fakultetah, kot vsa leta do sedaj". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 39
  • Avatar Leon
    Leon 09:00 29.januar 2021.

    Janša odloča o usodi naših otrok ? https://maribor24.si/slovenija/jansa-ni-dal-soglasja-objavi-razpisa-za-vpis-na-fakultete

  • si_rob 23:56 28.januar 2021.

    To kar se pri nas dogaja je skregano itak že od samega začetka z zdravo logiko. To, da so vsi šolarji in študenti doma, toni nikjer v svetu, vsaj toliko časa. Zaprte vse specializirane trgovine, živilski supermarketi pa odprti. Kaka ...prikaži več je spet tu logika. Kje se lažje okužiš, v Mercatorju, Tušu, Sparu, Hoferju ali v Merkurju, OBIju, Baumaxu. Kje je večja gužva? Ali pa smučanje. KJE STE DRŽAVNI IDIJOTI?

  • sasa94 23:42 28.januar 2021.

    Vidim,da so dobili res močno drogo v Lj....tako,da pričakujmo zapiranje in odpiranje na minute