Slovenija
10849 ogledov

Je Slovenija z Melanio kot prvo damo ZDA kaj pridobila?

melania trump
Melania Trump je leta 2017 postala šele druga ameriška prva dama, ki se ni rodila na ameriških tleh. Preverili smo, kako se je to odražalo na slovenskem gospodarstvu.

20. januarja 2017 je Donald Trump kot 45. predsednik Združenih držav Amerike prisegel na Svetem pismu, ki ju je držala njegova žena Melania Trump. Amerika je ta čas vstopila v razburkano/nestanovitno obdobje z vizijo, ki jo je Trump poimenoval "Najprej ZDA". To zgodbo soustvarja tudi Sevničanka Melania Trump (včasih Melanija Knavs), ki se je čez lužo preselila v 90. letih.

Od prisege je preteklo že kar nekaj vina in se že lahko poznajo določene spremembe nove vodilne roke Amerike, zato smo preverili, če je Slovenija z ameriško (slovensko) prvo damo poleg prepoznavnosti pridobila še na katerem drugem področju. Nenazadnje vpliv ameriških volitev sega v vse sfere globalnega delovanja in prinaša spremembe za globalno gospodarstvo, politiko in družbo.

"Gospa Trump svoje poslanstvo in vlogo prve dame odlično opravlja in ima visoko javno podporo. Sevnico je postavila na svetovni zemljevid, povečala pa se je tudi prepoznavnost in zanimanje za celotno Slovenijo. Danes lahko lepote naših krajev pokažemo bistveno širšemu občinstvu," se glasi odgovor Javnega zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (KŠTM Sevnica), če so dejstvo, da je Melania včasih v sevniški občini živela, to v kakšni meri uspeli iztržiti.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu pa so poleg tega, da je Slovenija z Melanio Trump kot prvo damo ZDA pridobila na prepoznavnosti, saj je "Melania Trump v številnih javnih nastopih pred in po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA poudarila svoje slovensko poreklo in izrazila naklonjenost državi, v kateri se je rodila in odrasla", izpostavili tudi pozitiven trend na gospodarskem področju. Saldo blagovne menjave med Slovenijo in ZDA je sicer pozitiven že od leta 2014, kar pomeni, da v ZDA izvozimo več kot od tam uvozimo. Se pa presežek RS v blagovni menjavi z ZDA močno znižuje.

Lani Slovenija zaradi blagovne menjave z ZDA z 7,473 milijona evrov presežka

Borut Pahor z Donaldom in Melanio Trump | Avtor: Official White House Photo by Andrea Hanks Official White House Photo by Andrea Hanks
Po besedah ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZRS) sta Republika Slovenija in Združene države Amerike "strateški partnerici in zaveznici, ki uspešno razvijata medsebojno sodelovanje na političnem, gospodarskem, obrambnem in drugih področjih. Državi krepita dvostranske odnose, tudi na področju trgovine in naložb". In kakšne so številke?

ZDA so od leta 2017 do 2018 napredovale za tri mesta med zunanjetrgovinskimi partnericami RS in se lani uvrstile na 15. mesto. Obseg bilateralne blagovne menjave je leta 2018 v primerjavi s predhodnim letom narasel za 19,1 odstotka in je znašal 1,119 milijona evrov (v letu 2017 940,37 milijona evrov). V prvem tromesečju letošnjega leta je po statistiki MZZRS izvoz znašal 0,152 milijarde evrov, uvoz pa 49,482 milijona evrov.

Kot pravijo na Agenciji RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija), je rast izvoza stabilna, se pa po njihovih besedah stopnje rasti izvoza zadnji dve leti nekoliko zmanjšujejo. "Večja nihanja so na strani uvoza, kjer je bilo v letu 2018 rekordno in je preseglo 550 milijonov evrov," pove Anja Erjavec iz SPIRIT Slovenija.

Blagovna menjava med Slovenijo in ZDA 2013–2019 | Avtor: Izvozno okno Izvozno okno
Na zunanjem ministrstvu nadaljujejo, da "v strukturi bilateralne blagovne menjave velja izpostaviti večji delež slovenskega izvoza od uvoza. Lani je bilo pozitivno povečanje izvoza iz RS v ZDA, in sicer za 1,8 odstotka, vrednostno je izvoz tako znašal 569,4 milijona evrov. Uvoz iz ZDA pa je lansko leto znašal 550,3 milijona evrov, kar predstavlja povišanje za 19,1 odstotka glede na leto 2017".

V letu 2018 tako Slovenija v blagovni menjavi z ZDA beleži zunanjetrgovinski presežek v višini 7,473 milijona evrov.

Največ se izvozi strojev, uvozi pa mineralnih goriv in olja

V tem času smo po podatkih SPIRIT Slovenija izvozili največ strojev in njihovih delov (30%), prav tako tudi veliko farmacevtskih proizvodov (11%), ki so bili pred leti sicer na prvem mestu strukturne menjave. Njihov delež se je v zadnjih letih nekoliko zmanjšal.

Medtem ko smo lani iz ZDA uvažali predvsem mineralna goriva in olja in je obseg presegel polovico vse blagovne menjave (52%). Kot še pove Erjavčeva, "v strukturi uvoza ne beležimo bistvenih sprememb".

Preverili smo tudi, kaj se je v tem času dogajalo z uvozom ameriških avtomobilov. Spletni portal Izvozno okno avtomobilskega sektorja v ZDA ne predstavljajo podrobneje, so pa na naše vprašanje dogajanje preverili pri informacijskih virov, do katerih imajo dostop.

Podatki Trade Map, ki predstavlja največjo bazo podatkov s področja mednarodne trgovine na svetu, kažejo, da se uvoz avtomobilov v Slovenijo v zadnjih petih letih povečuje, pri tem pa pada delež avtomobilov, ki ga iz ZDA uvozimo. Na portalu je še pisalo, da je bil trg prozvodnje avtomobilov v zadnjih letih v upadu, naj pa bi ohranil zdravo stopnjo rasti v predvidenem obdobju. Rast avtomobilskega trga v ZDA se pričakuje zlasti na področju t. i. car sharinga in trga električnih vozil.

"ZDA si želijo biti pomemben naložbenik v RS"

O ameriških investicijah v Trumpovem mandatu in tudi neposrednih investicijah drugih držav v tem času je težko govoriti, saj Banka Slovenije trenutno razpolaga le s podatki iz leta 2017. Kot pa so dejali na zunanjem ministrstvu, ZDA glede na izvorno državo v strukturi neposrednih naložb pri nas zasedajo tretje mesto. Nahajajo se takoj za Avstrijo in Nemčijo.

Z ZDA smo v letu 2017 beležili 19,3 milijona evrov neposrednih tujih investicij ali 0,1 odstotka vseh tujih neposrednih investicij v Sloveniji. Leto prej je bil obseg nekoliko večji in je dosegel 53,6 milijona evrov, v odstotkih to pomeni 0,4 odstotka vseh tujih neposrednih investicij.

Glede na izvor kapitala v letu 2017 jim je pripadlo približno 1,8 milijona evrov neposrednih naložb, pri čemer imajo vlagatelji iz ZDA večji del svojih posrednih naložb v Sloveniji preko povezanih podjetij v Luksemburgu (1.194,3 milijona evrov), na Švedskem (209,8), na Nizozemskem (148,9) v Nemčiji (98,6) in v Švici (88,3).

Donald Trump Ideja Svet Trump bi šel v ta nakup. Resno?

Po podatkih Banke Slovenije so imela slovenska podjetja v ZDA konec leta 2017 56,2 milijona evrov neposrednih naložb. Glede na leto 2016 to pomeni povišanje za 30 odstotkov. Medtem ko je bilo istega leta neposrednih naložb iz ZDA v RS za 19,3 milijona evrov, kar je za 64 odstotkov manj kot konec leta 2016 (vrednost naložb konec leta 2016 je znašala 53,6 milijona evrov). 

"Če gledamo vrednost tuje neposredne investicije (TNI) po državi izvora lastnika kapitala in ne države, iz katere je kapital dejansko pritekel, potem vidimo, da je bilo v letu 2016 v Sloveniji 1,8 milijard naložb ameriškega kapitala," še povedo na MZZRS. Dodajo, da Američani naložbenike iščejo predvsem v slovenskem turizmu, predelovalni in avtomobilski industriji ter v bančništvu. "ZDA si želijo biti pomemben naložbenik v RS, zato so možnosti za povečanje naložb velike," sklenejo.

Torta Melania priljubljena predvsem med Američani, vozijo jo tudi v tujino

Slovenci smo "na račun" ameriške prve dame v svet poslali še eno blagovno znamko: torto Melanijo, ki je postala znana tudi onkraj meja Slovenije, saj so o njej poročali številni ameriški mediji. Torto so ustvarili v sevniški slaščičarni Julija, ki se nahaja v hotelu Ajdovec in je že dvajset let v lasti zakoncev Vidmar. Lastnica slaščičarne Julija, kamor sta v preteklosti občasno zahajala Viktor in Amalija Knavs – starša prve dame ZDA, nam je razkrila, da je torta Melanija narejena v čast Melanie Tramp, ki je bila navdih in vzor za izdelavo torte.

Melania Trump opa! Magazin Melania Trump bo morala proti tej prvi dami priznati poraz

"Želeli smo narediti nekaj tako lepega in večnega zanjo, kot je ona naredila za naš kraj in celotno Slovenijo. Želeli smo, da bi bila torta lepa in elegantna, kot je elegantna tudi ona," izda Nuša Vidmar in pove, da se razlog za belo barvo torte skriva v opravi Melanie med predsedniškimi volitvami, ko je bila večkrat oblečena v belo, in tudi zaradi selitve v Belo hišo.

Vidmarjeva nadaljuje, da je bila izbira sestavin za torto podrejena času nastajanja torte, to je bil mesec november. Po besedah Vidmarjeve so v njihovi slaščičarni zvesti lokalnim sestavinam. "V želji, da naredimo posebno in najboljšo torto, smo uporabili najboljše, kar jesenski čas v Sevnici ponuja. To so seveda oreščki. Za izdelavo torte smo uporabili lešnike in orehe, torto smo nato obogatili z mandeljni in moussom iz bele čokolade, na koncu pa smo ji dodali ročno izdelane pozlačene lističe bele čokolade. Na ta način je dobila prestižni videz," pojasni.

Po dosedanjih izkušnjah je torta priljubljena tako med domačimi kot tudi tujimi gosti, ki k njim prihajajo z vseh koncev sveta. Od tujih gostov pa se torta še posebej dopade Američanom, pove avtorica torte. Velikokrat se je že zgodilo, da so torto morali dostaviti na zabavo ali poroko širom Slovenije in tudi širše.

Na vprašanje, če nameravajo v slaščičarni ustvariti še kakšen tematsko podoben artikel, je Vidmarjeva odgovorila nikalno, saj "smo v izdelavo torte Melanije vložili vse najboljše, kar znamo".

Melania Trump Magazin Iz Melanijine rojstnodnevne čestitke se kraljevsko norčujejo

12 odstotkov več Američanov kot leta poprej 

Kot smo na Žurnalu že poročali, po podatkih Slovenske turistične ogranizacije (STO) slovenski turizem že od leta 2009 beleži pozitiven trend števila prihodov in prenočitev gostov iz Združenih držav Amerike, ki so po navedbah STO tudi eden ključnih trgov slovenskega turizma: "V letu 2018 so ustvarili prek 138.486 prihodov oziroma za skoraj 12 odstotkov več kot v letu 2017, kar jih je postavilo na 12. mesto med državami po številu prihodov v Slovenijo. Po številu prenočitev so prav tako zasedli 12. mesto s 314.862 ustvarjenimi prenočitvami, kar je za skoraj četrtino več kot v letu 2017."

Ameriški turisti, ki obiščejo Slovenijo, konkretno gostje iz ZDA, se uvrščajo tudi v vrh lestvice glede na povprečno dnevno potrošnjo turistov v Sloveniji.

Za ameriške goste je zanimiv tudi obisk Sevnice – rojstnega kraja prve dame ZDA. Kot so nam dejali na KŠTM Sevnica, zadnji dve leti opažajo predvsem porast zanimanja za organizirane izlete, ki jih pripravi Turistična agencija Doživljaj Posavje. "Gostje prihajajo iz Nemčije, Amerike, Nizozemske, Italije, Madžarske. Pred časom pa smo beležili tudi povečan obisk turistov iz Azijskih držav, Srbije, Hrvaške, Anglije, Francije," naštejejo na zavodu, kjer še povedo, da goste najbolj zanimajo grad, ponudba mesta, razna doživetja in okušanje kulinarike.

V kraju Rožno, ki se nahaja blizu Sevnice, so v juliji postavili leseno skulpturo Melanie Trump, o katerem so poročali tudi številni svetovni mediji, kot so BBC, Time in New York Post. Za projekt postavitve je poskrbel ameriški umetnik Brad Downey, ki je umetniško naročilo pri rokodelcu in kiparju z motorno žago Maxiju iz Sevnice tudi sponzoriral.

Prva javna skulptura ameriške prve dame pa zaradi pomanjkanja podobnosti med kipom in originalom v javnosti, še posebej v Sevnici, kjer so kip poimenovali Smrketa, ni požela veliko odobravanja. 

Komentarjev 27
  • mirror 18:30 08.september 2019.

    Vam je novinarka vrgla prazno kost za glodanje? S to temo se oglasite takrat, ko bosta naš predsednik vlade ali države lahko šla v ZDA na uradni obisk. Tega še dolgo ne bo, šli pa bodo po nove kredite brez ...prikaži večz katerih naša država ne zmore. Je treba poplačat Jankovićeve dolgove.

  • eaq89064 18:17 08.september 2019.

    Ostanite doma mama iz New Yorka je delila svojo skrivnost o tem, kako je sposobna vzeti 1500 ameriških dolarjev na teden od spletnega dela Le tri tedne po izgubi starega zaposlitve ... Preberite več.........>>>>> www.WebWork3.Com

  • ludvik96 12:34 08.september 2019.

    ..kaj smo pa pridobili z tako opevano Amy Klobuchar, ki so jo režimski mediji kovali v zvezde kot bodočo predsednico ZDA in bi naj zastopala interese Slovenije....vse je utihnilo... ponujajo