Slovenija
2342 ogledov

Je za Katjino smrt kriv minister? Tako odgovarjajo zdravniki ...

Poklukar, Beovič. Logar
"Ne vidim velike osebne odgovornosti, sploh pa ne krivde za to, kar se je zgodilo, kajti to so nepredvideni dogodki, ki jih nikakor ni možno vnaprej napovedati."

Razkritje avtorjev nevarnega določila, zaradi katerega je poskočilo zanimanja za cepljenje z Janssenovim cepivom, je sprožilo razpravo o tem, ali je za smrt 20-letne Katje po cepljenju odgovoren minister za zdravje Janez Poklukar

A po mnenju zdravnikov na UKC Ljubljana, kjer je Poklukar nekoč služboval kot direktor, temu ni tako. Po mnenju predstojnice infekcijske klinike Tatjane Lejko Zupanc smo namreč v situaciji, ko se stvari lahko iz ure v uro spremenijo, zato "absolutno nisem mnenja, da bi moral minister prevzeti odgovornost". Poudarila je, da ni nihče ni promoviral cepiva Janssen, poleg tega pa je stroka, tako Lejko Zupanc, neštetokrat povedala, da nobeno cepivo ni učinkovito takoj. Strinjala pa se je, da je bila prednost in privlačnost tega cepiva v tem, da je potreben samo en odmerek in se potrdilo o cepljenju prejme takoj. A kljub temu "ne vidim velike osebne odgovornosti, sploh pa ne krivde za to, kar se je zgodilo, kajti to so nepredvideni dogodki, ki jih nikakor ni možno vnaprej napovedati"

Strinjal se je tudi vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb, ki je dejal, da imajo zaradi covida-19 velike težave tako stroka kot tudi celotna družba, ki se sooča s številnimi nepredvidljivimi spremembami in novostmi. Zato po njegovih besedah o krivdi ne moremo govoriti, prepričan je tudi, da zdravstveni delavci in politika ravnajo dobronamerno, enako meni za ministra. "Šlo je za administrativen ukrep," verjame. Obžaluje vsako smrt, ki je ne morejo preprečiti, a je po njegovem mnenju ukrep, s katerim so povečali zanimanje za cepljenje, pozitiven.

Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom covid-19 Zdravje Takšno je trenutno stanje na enoti intenzivne terapije v UKC Ljubljana

Bližajo se počitnice in druženje, opozarja stroka

Na UKC Ljubljana se bojijo posledic počitnic, ko se bodo ljudje več družili in potovali. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je opozorila, naj se tudi na dopustu vedemo samozaščitno, da se z dopusta ne vrnemo z okužbo. Za druženje je raje kot zaprte prostore predlagala naravo.

"Virus je med nami, v idealnih pogojih se lahko zelo hitro razširi," je dejala. Prostore, kjer je več ljudi, je zato treba vsaj enkrat na uro prezračiti in poskrbeti, da ostanemo zdravi. Poleg tega je ob vsakem znaku bolezni, tudi če je to zgolj izcedek iz nosu ali glavobol, ostati doma in ob poslabšanju prositi zdravnika za napotitev na test PCR, do rezultata testa pa počakati doma.

Centri okužb so v zadnjih dneh predvsem študentska druženja, spoznavni večeri in zabave, sledijo zasebna druženja in prenos okužbe na delovnem mestu, je povedala Logarjeva.

"Če gledamo splošno razpoloženje v družbi, imam vtis, da so ljudje siti epidemije," pa je dejala Lejko Zupanc. Tudi sama si tega želi, zato je pozvala vse ljudi, naj pomagajo pri krotenju epidemije tako, da preprečijo prenos virusa. Za doseganje zadostne mere precepljenosti pa po njeni oceni še nismo prepozni, "še je čas, da jo dosežemo"

Nova različica očitno ni tako zelo nevarna

Kako nevarna pa je nova različica delte, AY.4.2? Kot je pojasnila Logarjeva, je najbolj pogosta v Veliki Britaniji, na Danskem je dosegla približno dva odstotka vseh okužb, pa se je potem bistveno zmanjšala. Nekaj primerov nove različice so zabeležili tudi v Izraelu in ZDA. "Trenutno mnenje je, da molekularne lastnosti te različice niso tako pomembno različne, da bi vplivale na samo širjenje virusa. Tudi britanski epidemiologi poudarjajo, da je pojav večjega števila okužb bolj povezan z demografskimi značilnostmi, da se bistveno manj uporabljajo maske in je več združevanja ljudi." Lahko pa se zgodi še kaj nepričakovanega, kar bi lahko vplivalo na lastnosti virusa, je še dodala. 

Regeneron; zdravilo za covid-19 covid-19 Zdravje Kdo je upravičen do zdravil za covid-19? Stroka: "Navodila so jasna!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • antitrust 16:06 22.oktober 2021.

    Spizdite s temi sprenevedanji. Ni bilo promocije? Pa še kakšna !!! Golazen.

  • Avatar zoo
    zoo 15:52 22.oktober 2021.

    Tatjana Lejko Zupanc: smo namreč v situaciji, ko se stvari lahko iz ure v uro spremenijo, zato "absolutno nisem mnenja, da bi moral minister prevzeti odgovornost". Poudarila je, da ni nihče ni promoviral cepiva Janssen, kot nobenega drugega, a ne? ...prikaži več Kakšno nizkotno spreseravanje!

  • eminenca 15:25 22.oktober 2021.

    če pogledam ministra, mi ne deluje kot kriv, kvečjemu je rave ... pa sej ni puklast