Slovenija
31941 ogledov

Jelinčič močno razburil kriminaliste

Zmago Jelinčič Žurnal24 main
Prvak stranke SNS Zmago Jelinčič je razburil kriminaliste.

Društvo kriminalistov Slovenije se je odzvalo na poslansko pobudo Slovenske nacionalne stranke za razpustitev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). V društvu poudarjajo, da je ta predlog nepremišljen in destruktiven, saj bi njegova uveljavitev pomenila precejšen zastoj in težave pri odkrivanju in preiskovanju najhujših oblik kriminalitete.

zakonca Jelinčič na sodišču Magazin Zmago in Monika Jelinčič: Z ločitvijo zaenkrat ne bo nič!

Prvak SNS Zmago Jelinčič je sredi tedna v DZ vložil pisno poslansko pobudo za razpustitev NPU. Kot je izpostavil, je bil NPU ustanovljen, da bi lahko bolj uspešno preiskovali huda kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete, pranja denarja in delno tudi organizirane kriminalitete. A je Slovenija po njegovi oceni pravzaprav dobila dobro plačane slabe kriminaliste, ki so že dolgo brez dodatnih usposabljanj in stikov z gospodarstvom.

Po mnenju Jelinčiča je tudi sporno, da je direktor NPU podrejen direktorju Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, saj da je s tem neodvisnost NPU izničena.

Zmago Jelinčič | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zmago Jelinčič Magazin Foto: Jelinčič Moniki navkljub nadaljuje z gradnjo primorske vile

Jelinčič zato predlaga, naj se kriminalisti vrnejo na delo po policijskih upravah. V primeru hudih ali posebno težkih kaznivih dejanjih lahko namreč direktor uprave kriminalistične policije vedno ustanovi multidisciplinarno preiskovalno skupino za preiskovanje konkretnega primera.

Predsednik društva slovenskih kriminalistov Koroš je v današnjem pisnem odzivu poudaril, da kriminalisti ne pristajajo na neargumentirane predloge in posplošene ter zavajajoče ocene SNS. "Namen takega političnega predloga lahko zgolj slutimo. Po njihovi logiki tako sledi ukinitev Specializiranega državnega tožilstva in specializiranih kazenskih oddelkov sodišč za sojenje najzahtevnejših zadev," je ocenil.

zmago jelinčič, monika jelinčič, rok miklič Magazin Ločitev Jelinčič: Po dveh mesecih končno znana odločitev sodišča!

Jelinčič se je v preteklosti tudi sam znašel v preiskavi NPU. Kot je izpostavil portal 24ur.com, se je znašel v aferi domnevnega podkupovanja članov Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Ti so osumljeni, da jih je azerbajdžanska vlada podkupila, da so glasovali proti poročilu, ki je bilo zelo kritično do razmer političnih zapornikov v Azerbajdžanu. Jelinčič je takrat vse obtožbe zanikal in zatrdil, da je spornih 25.000 evrov zaslužil z prevodom knjige.

Izpostavil je še, da slovenska policija in s tem tudi slovenska kriminalistična policija, slovenskim državljanom zagotavlja visok nivo varnosti, s katerim se lahko ponaša le malo držav. Preiskovalci NPU so v desetih letih obstoja spisali kazenske ovadbe za kar 863 kaznivih dejanj, pri katerih so odkrili za skoraj 1,4 milijarde evrov škode oziroma protipravno pridobljene premoženjske koristi, je navedel.

slovenija, kriminalisti, policija, kamnik, foto: nik rov | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Zmago Jelinčič Magazin Zmago Jelinčič: Starejša hči ni želela k očetu

"Zavedamo se, da se mora kriminalistična policija hitro in učinkovito prilagajati novim razmeram in okoliščinam na področju varnosti, se posodabljati, iskati nove poti in nadgrajevati svojo učinkovitost. Tako je tudi z Nacionalnim preiskovalnim uradom in z drugimi podsistemi v policiji in tudi zunaj nje. Ne zatiskamo si oči, da se ne da delati še bolje, zato venomer iščemo nove poti napredka in nadgrajevanja. Zato smo odprti za konstruktivne pripombe, pobude in predloge," je še dodal Koroš.

 

Komentarjev 13
  • kapibara 09:35 25.maj 2020.

    Nimam kaj dodati: Rezultati teh dveh preplačanih skupin povedo, kako jih rabimo- NADA.. nič.. nobene koristi od njih, nit enega pozitivnega rezultata za državo/ državljane..

  • mizimazi 14:26 24.maj 2020.

    Zmago mehkocurni... fuknjen si do fundamenta...

  • silvo82 14:19 24.maj 2020.

    jelinčič ma po svoje prav.če bi bili za kakšno rabo bi kriminalisti že sami ukrepali ne da čakajo kaj bodo tožilci rekli.npu bi moral biti neodvisen od sodnikov in tožilcev.