Slovenija
41650 ogledov

Jelko Kacin: V Velenju učitelji na veliko jamrajo

Jelko Kacin STA
"To je uspeh cepljenja, ki se mu ne čudit," o bolečinah po cepljenju pravi Kacin.

Na težave velenjskih učiteljev, ki so bili včeraj cepljeni s cepivom AstraZenece in so zaradi posledic množično ostali doma, zaradi česar so v eni od šol tudi odpovedali pouk, se je odzval državni sekretar in koordinator množičnega cepljenja Jelko Kacin. "Včeraj se je zgodilo, da so v Velenju na veliko jamrali zaradi bolečin v ramenu. Jaz verjamem, da bo čez vikend vse v redu in bo šola normalno stekla," je povedal Kacin. 

Glavobol, vrtoglavica, temperatura čez 39 stopinj 

V sredo so na velenjski šoli OŠ Mihe Pintarja s cepivom AstraZenece cepili 26 od 34 prijavljenih učiteljev. Večina jih je po cepljenju poročala o močnem glavobolu, vrtoglavici, povišani telesni temperaturi čez 39 stopinj in slabosti. Na šoli je sicer 57 zaposlenih. Sebastjan Kukovec danes za STA izrazil pričakovanje, da bodo konec tedna simptomi po cepljenju izzveneli in da bo pouk znova polno stekel v ponedeljek.

Zaradi težav po cepljenju z AstraZeneco so začasno cepljenje prekinili v več državah, na Danskem, Norveškem, v Bolgariji in na Islandiji O smrtih po cepljenju so poročali iz Avstrije in Italije. Več tukaj. Svetovna zdravstvena organizacija je medtem sporočila, da ni razlogov za prenehanje uporabe AstraZenece. 

O velenjskih učiteljih ima Kacin svoje mnenje 

Kacin, ki je obiskal cepilno mesto v Zdravstvenem domu Kamnik, je na dodatno vprašanje, ali torej meni, da gre pri velenjskih učiteljih le za "običajne" težave po cepljenju, odgovoril: "Sem samo koordinator, nimam medicinske izobrazbe, zato se veliko lažje do nekaterih stvari opredelim in imam svoje mnenje, ki pa ga ne bom delil z vami." 

seja DZ Janez Janša COVID-19 V SLO Zdravje Janša o cepivu: "Doslej še nisem slišal, da bi imel kdo težave s tem"

Rebolj: Gre za normalne stranske učinke

Kacin je prepričan, da šolnikov v Kamniku roke ne bodo bolele tako zelo, da v ponedeljek ne bi bilo pouka. Kot je dodal direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj, učitelje v Kamniku cepijo v petek prav z namenom, da bi bolečine in dvig temperature, ki so pričakovani stranski učinki, do ponedeljka, izzveneli.
Zavrnil je možnost, da bi cepljenje prekinili. Ko bodo precepljeni učitelji, bodo starostno mejo za AstraZeneco tudi dvignili. V prihodnjem tednu bo s prvim odmerkom cepiva cepljenih okoli deset odstotkov prebivalcev in če bodo cepljenje nadaljevali s takim tempom, bo do konca junija cepljena polovica prebivalcev, je povedal Kacin. 

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje To so pričakovani stranski učinki cepiv

"Reakcija je znak, da je zdravilo začelo prijemati"

O težavah po cepljenju naj bi danes, kot pravi Kacin, razpravljala strokovna skupina ministrstva za zdravje. "Vsi člani strokovne skupine vam bodo rekli, da je reakcija znak, da se vaš organizem upira in, da se cepljenje prijemlje. To je uspeh cepljenja, temu se ne smemo čudit, nasprotno, to je dokaz, da se organizem bori s provokacijo in da bo čez dan ali dva pripravljen na nove izzive," pravi Kacin.

Kacin: Po AstraZeneci zaščiteni devet mesecev

"AstraZeneca je tisto vektorsko cepivo, ki nam omogoča, da pride do drugega odmerka šele po treh mesecih, kar pomeni, da so cepljeni z AstraZeneco zagotovo zaščiteni po devet mesecev skupaj," pravi Kacin, ki predvideva, da bo z Astrazeneco do konca marca precepljeni vsi učitelji.

Zaščita pred novimi sevi minimalna

AstraZeneca naj bi zagotavljala 65 odstotno zaščito, zelo dobro zaščito cepivo zagotavlja že po prvem odmerku. Po podatkih JAZMP, slovenske agencije za zdravila pa še ni jasno, koliko časa naj bi zaščita trajala. Prve raziskave kažejo, da vektorsko cepivo AstraZenece pred novimi sevi ščiti minimalno

 

Komentarjev 47
  • sam1 08:58 13.marec 2021.

    Verjetno mu bodo za to bluzenje za kakšnih 10% povišali plačo......

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:53 12.marec 2021.

    Oh kako lepo je bilo teh pat tednov življenje brez Beovičeve in Kacina. Smo se očitno kar malo preveč sprostili, ko nam nihče ni žugal.

  • ode 22:04 12.marec 2021.

    99%, da gre za sabotažo učiteljev, ki naj bi jo organizirala kriminalna združba, ki nasprotuje cepljenju in vsem ukrepom vlade proti epidemiji C-19. Če je tako, je zadeva zrela za kriminalistično preiskavo.