Slovenija
648 ogledov

Jeseni se lahko veselijo upokojenci

Pokojnina Profimedias
Upokojenci s 40-imi leti pokojninske dobe bodo dobili najmanj 500 evrov mesečne pokojnine.

Pristojni odbor državnega zbora bo danes obravnaval spremembo pokojninskega zakona na področju najnižjih pokojnin. Predlog je lani podala Zveza društev upokojencev, koalicija pa je vnesla nekaj dopolnil, s katerimi najnižja pokojnina 500 evrov ne bo zagotovljena le upokojencem s 40-imi leti pokojninske dobe brez dokupa, ampak vsem tistim z nekoliko krajšo pokojninsko dobo, ki so ob upokojitvi izpolnjevali pogoje za polno upokojitev. 

"Po predlogu podatkov o višinah pokojnin so se v zadnjem času pojavile zahteve po dvigu najnižjih pokojnin za 40 let pokojninske dobe brez dokupa, torej težnje po dvigu najnižjih pokojnin za tiste upokojence, ki so delali daljše obdobje in se upokojili z daljšo pokojninsko dobo brez dokupa," je zapisano v predlogu. "V letošnjem letu namreč starostna pokojnina, odmerjena od najnižje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe brez dokupa znaša 443,74 evrov za moške in 498,00 evrov za ženske."

Minimalno 500 evrov

S spremembo je določeno, da se posamezniku, ki je dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, zagotovi starostna ali invalidska pokojnina, ki ne more biti nižja od 500 evrov.

"Zavarovancu se najprej odmeri pokojnina, v skladu z drugimi določbami ZPIZ-2, ki urejajo način določanja višine starostne pokojnine," je zapisano v predlogu. "V primeru, da tako ugotovljena višina starostne ali invalidske pokojnine znaša manj od zakonsko določenega zneska najnižje pokojnine, je starostna ali invalidska pokojnina zagotovljena v višini najnižje pokojnine, ki se določa s tem zakonom."

Za 40 let pokojninske dobe brez dokupa je zagotovljena najnižja pokojnina v višini 500 evrov, prav tako tudi za zavarovance, ki so se upokojili z manj kot 40 leti pokojninske dobe po predhodno veljavnih zakonodajah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 54
  • munja 09:29 16.september 2017.

    Če ne bi bilo raznoraznih prisesancev na pokojninsko blagajno, ki tam ne spadajo, če ne bi bilo vedno več borcev NOB, če ne bi bilo še in še... bi bilo denarja dovolj. Pa mladim je potrebno dati pogoje, da ostanejo ...prikaži več v Sloveniji. O tem naj vlada razmišlja oz. ne razmišlja, potrebno je kaj storiti in to takoj.

  • kapibara 10:52 10.april 2017.

    proračun tudi bogato tala, kao zslužnim, ta velke penzije, BREZ VPLAČIL v pokoj. blagajno :-(

  • kapibara 10:50 10.april 2017.

    Ob izplačilu OD moraš plačati pokojninske prispevke