Slovenija
5113 ogledov

Tanko zahteval, da Möderndorferja iz parlamenta odstranijo varnostniki

Jani Moderndorfer, Möderndorfer
1/3
Saša Despot
Na današnji izredni seji državnega zbora se je razvnela ostra razprava o dogovoru Združenih narodov o migracijah. Vlada je znova izrazila podporo dogovoru, medtem ko so bile opozicijske stranke kritične do dogovora in so zahtevale umik Slovenije od njega. SDS in SNS sta ob tem v DZ vložili predlog za razpis referenduma glede dogovora.

Predsednik SDS Janez Janša je v razpravi v parlamentu poudaril, da je bil postopek potrjevanja dokumenta protiustaven in protizakonit. Vlada je po njegovih besedah dokument podprla, ne da bi o tem potekala politična ali pravna razprava. Pojasnil je, da jim zato ne preostane drugega, kot da vložijo zahtevo za posvetovalni referendum.

Janez Janša Slovenija Janša: Ministri ne razumejo angleško

To so tudi že storili, je pojasnil ob koncu seje, ki so jo zahtevali skupaj z NSi in SNS. Posvetovalni referendum lahko državni zbor z večino razpiše o zadevah, ki so pomembne za državo, je pojasnil Janša. Vse poslanske skupine je pozval, naj se pridružijo podpisu tega predloga. Dejal je še, naj ljudje preberejo dogovor in povedo svoje mnenje.

Predsednik največje opozicijske stranke je že pred tem vlado pozval, da se umakne iz dogovora ZN. V dogovoru je po njegovih besedah tako člen, ki zagotavlja suverenost držav, pa tudi člen, ki enači zakonite in nezakonite migracije. V tem dokumentu je jasen namen, da se pravica do migracije naredi za človekovo pravico, je še poudaril.

Tudi Jernej Vrtovec (NSi) je povedal, da je v besedilu "zabrisana razlika med ilegalnimi in legalnimi migranti". Piše, da so migracije temelj blaginje, pri čemer pa ne navaja nobene raziskave, ki bi to utemeljevala, je dejal. Izpostavil je še, da dogovor ne vsebuje akcijskega načrta za odpravljanje vzrokov migracij v izvornih državah.

Zunanji minister Miro Cerar je zavrnil navedbe opozicijskih poslancev, da dogovor ZN ne ločuje med migranti in begunci, da vzpostavlja novo kategorijo migrantov in pravico do migriranja kot človekovo pravico. Država ohranja suverenost pri določanju svoje migracijske politike, je izpostavil.

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dogovor medtem jasno opredeljuje vračanje nezakonitih migrantov v države izvora, za katere po Cerarjevih besedah prinaša tudi dodatne obveznosti. Naslavlja tudi vzroke za migracije v teh državah.

Poudaril je, da je ključno, da Slovenija s pristopom k temu dogovoru ostaja v skupini več kot 150 držav, "da bomo skupaj urejali tisto, česar ne more nobena država urejati sama, to so množične migracije in nezakonite migracije".

Postopek sprejemanja je bil po Cerarjevih v skladu s pravili in ustaljeno prakso, kar je ugotovila tudi zakonodajno-pravna služba DZ. "Gre za politični dokument, ki ni pravno zavezujoč. Je pa politično zavezujoč," je poudaril.

Branislav Rajić je v imenu poslanske skupine SMC poudaril, da "gre za dokument, ki za Slovenijo ne prinaša novih obveznosti, temveč temelji na že obstoječih mednarodno pravnih instrumentih," je poudaril.

Da Slovenija s sodelovanjem pri globalnem dogovoru ter njegovem izvajanju ohranja vse svoje suverene pravice, je dejal tudi poslanec SD Milan Brglez.

Robert Pavšič iz LMŠ pa je izpostavil, da dogovor ZN zajema ugotovitev, da so migracije dejstvo, da so tu in da niso le težava ciljnih držav. Maša Kociper (SAB) je ob tem dejala, da gre za prvi mednarodni odgovor o upravljanju migracij, ki se zavzema za boljše sodelovanje med državami na tem področju.

Ivan Hršak (DeSUS) je dejal, da upravljanje z migracijami predstavlja pomembno sestavino pri zagotavljanju varnosti tako v Sloveniji kot v svetu. Z odmikom od dogovora ZN bi se umaknili od iskanja rešitev na mednarodnem nivoju, umaknili bi se preprečevanju ilegalnih migracij in sodelovanju v boju s tihotapci ter pomoči najbolj ranljivim skupinam.

Trditve opozicije, da dokument uvaja cenzuro, jemlje suverenosti državam in zahteva spremembe ustavne ureditve, so medtem po mnenju poslanca Levice Mateja T. Vatovca "sredstva propagande". "V Levici vidimo njegovo največjo pomanjkljivost (dogovora) ravno v tem, da ni zavezujoč," je poudaril.

poslanci, državni zbor, Tanko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Predlagatelji za sklic izredne seje so sicer predlagali, naj DZ vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah in o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah predhodno seznani slovensko javnost in DZ. Priporoči naj ji še, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij. A ker je odbor DZ za zunanjo politiko v petek zavrnil predlog teh priporočil, poslanci danes o njih niso glasovali.

Sejo je zaznamovala skoraj dvourna prekinitev. Sejo so prekinili, ker je podpredsednik parlamenta Jože Tanko, ki je vodil sejo, zahteval od pristojnih, da zaradi "zaničujočih izjav" odvedejo poslanca SMC Janija Möderndorferja, vendar tega niso storili. Tanka je zmotila Möderndorferjeva izjava o princu teme.

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Izredno sejo je spremljal protest pred parlamentom, ki se ga je udeležilo okoli 200 ljudi. Na transparentih je bilo opaziti napise s pozivi odgovornim oziroma vladi, naj globalnega dogovora ne podpre. Transparenti so bili prav tako usmerjeni proti vladi Marjana Šarca.

Komentarjev 21
  • dragec 14:26 22.november 2018.

    šIPTAR - PRINC TEME, KAJ JE PA DRUGA SSDSS OVSKA POSRANSKA BAGRA ???

  • ničelnatoleranca 09:44 22.november 2018.

    En poslanec sprožil tak odziv? Sem slišala že kaj hujšega iz ust gospoda JJ. In kaj? SDS-ovi so bili tiho. Ne bit hinavci no.

  • loco 09:30 22.november 2018.

    Bi nič čudnega če se Kahlonosec zavzema za migrante saj je on največji slovenski migrant. Na vsakih volitvah migrira iz ene politične stranke v drugo.