Slovenija
2305 ogledov

Jure Leben, kandidat za ministra za okolje: Podpiram popolno ukinitev plastičnih vrečk. Čim prej!

Jure Leben
1/5
Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor
Kandidat za okoljskega ministra je večkrat poudaril, da bo delal na tem, da se bo v ospredje postavil posameznik in varovanje okolja. Med prioritete postavlja ravnanje z odpadki in sanacijo okolja, za katero bi po njegovem mnenju morali plačevati tisti, ki so onesnaženje povzročili. Poslanci koalicije kot opozicije so Lebnu priznali, da je izkazal poznavanje področja in ambicije. Njegovo predstavitev je na pristojnem odboru kot primerno ocenilo 11 poslancev, proti sta bila dva.

"Sama vsebina dela me zelo zanima in veseli, saj sem svojo celotno izobraževalno pot delal na področju ocenjevanja in ukvarjanja z okoljem," je uvodoma povedal Jure Leben, ki je kratek čas leta 2014 v minulem mandatu na okoljskem ministrstvu že deloval kot državni sekretar. V dogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem je Leben kmalu odstopil zaradi napačnega navajanja izobrazbe − magisterija. Nekaj več kot dve leti kasneje ga je na mesto državnega sekretarja vlada ponovno imenovala na mesto državnega sekretarja, kjer je med drugim vodil tudi projekt drugega tira.

Na ravni ministrstva si Jure Leben želi dvigniti vsebino dela. V načrtovanje okoljske in prostorske politike bi tudi aktivneje vključil nevladne organizacije, kar bi storil z dvostopenjskim oblikovanjem zakonov. Z vsemi deležniki bi sodeloval že pri oblikovanju koncepta nove zakonodaje, nato bi ga na ministrstvu pripravili in se pred potrjevanjem "še enkrat usedli". Predlaga tudi dvoletno programsko financiranje za nevladne organizacije in mesečne koordinacije.

Jure Leben | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor Saša Despot
Poleg odpadkov prioriteta sanacija okolja

Poleg odpadkov je med svoje prioritete, ki jih bo zasledoval kot minister, postavil sanacijo degradiranih okolij, še posebej onesnaženih zemljin. Leben je še navedel, da se bo v skladu s koalicijsko pogodbo zavzemal za načelo "ničelne tolerance" do onesnaževalcev okolja, stroške za sanacijo pa morajo poravnati tisti, ki je onesnaženje povzročil. Omenjal je zagotovitev finančnih sredstev za odlok v Mežici, sanacijo v Celju ter obenem pripravo načrta, kako sanirati preostala podobna žarišča.

"Glede Mežice se jaz lahko samo opravičim. Denar je potrebno zagotoviti, denar je treba zagotoviti za Celje. Treba je začeti s sanacijo šol, vrtcev. Ne smemo si zagotoviti, da imamo leta 2018 takšne probleme in da denar še zmanjšujemo. Tako kot pri odpadkih moramo stremeti k javni koristi, ne le tržnemu ovrednotenju. Tudi tukaj moramo misliti najprej na zdravje ljudi, šele nato naprej," je že v predstavitvi zagotavljal kandidat za ministra.

"Podpiram popolno ukinitev plastičnih vrečk. Čim prej"

Na področju odpadkov je Leben nanizal, da se bo zavzemal za zmanjšanje nastajanja odpadkov. Sledil bi naslednjim uporabljenim načinom ravnanja z odpadki: preprečevanje, ponovna uporaba, recikliranje, energija iz odpadkov in odlaganje. Njegov cilj je osveščanje in proaktivno delovanje. Leben je še navedel, da se bo kot minister zavzemal za omejitev različnih plastičnih izdelkov. Nasprotuje davku na plastične vrečke, saj jih želi ukiniti. "Podpiram popolno ukinitev plastičnih vrečk. Čim prej."

Napovedal je urejanje vprašanja odpadne embalaže, ki ostaja pri družbah, pooblaščenih za ravnanje z odpadki. Tudi tukaj je izpostavil, da se je treba najprej osredotočiti na korist skupnosti in ne le profitno naravnanost. Problema, ki se ga po njegovih besedah ne da rešiti čez noč, bi se lotil z delitvijo na komunalne in nekomunalne odpadke, z neprofitnostjo in z vzpostavitvijo principa "kar proizvedeš to plačaš", kar pomeni, da bi tudi podjetja, ki uvozijo ali proizvedejo manj kot 15 ton embalaže, morala embalažnino plačati.

Prisluhnil bi tudi etažnim lastnikom ...

"Nujno je treba izboljšati razmerje etažnih lastnikov in upravljavcev ter pripraviti učinkovitejši sistem spremljanja stanja in uporabljanja denarja, ki ga lastniki plačujejo v sklad," je med drugim navedel Leben in dodal, da je trenutno povpraševanje na trgu stanovanj nesorazmerno s ponudbo in je zato treba na trg postaviti več stanovanj, pri čemer je naklonjen tudi temu, da imajo najemniki pri stanovanjskem skladu tudi možnost dolgoročnega odkupa stanovanja. Po njegovem mnenju je rešitev več, kot učinkovito je navedel usklajevanje med stanovanjskim skladom in DUTB, ki razpolaga s parcelami in stanovanji.

Gre za enega bolj zapostavljenih področji, je v nadaljevanju dodal Leben in povedal, da je pogledati različne ukrepe. Na koncu morda ne bo treba nameniti 0,4 odstotka BDP proračunskih sredstev za stanovanja, k čemur so se zavezali koalicijski partnerji.

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 14:44 05.september 2018.

    Jure Leben, kandidat za ministra za kontejnerje in modelčke igrač za odrasle .

  • miki1234 14:29 05.september 2018.

    dokazal je svojo neizobraženost. papirnate vrečke so bolj sporne za okolje kot plastične. za papirnato vrečko se porabi bistveno več energije in naravnih materialov. potrebno je le razmisliti o reciklaži... bistvneo večji problem za okolje so izpuhi tovarn, izpusti kemikalij ...prikaži večj in barvil... tam se kasirajo provizije pa je vse tiho ..

  • Pepe007 14:29 05.september 2018.

    Za nagrado, da je kot sekretar dobro zagovarjal drugi tir, dobi ministrski položaj. Le zakaj ga je potrebno gnjaviti še z zaslišanjem? Pretekle zasluge ima.

Sorodne novice