Slovenija
7600 ogledov

Kacin danes optimističen: "Veseli me, da smo uspešni!"

Jelko Kacin Anže Petkovšek Vladni govorec Jelko Kacin na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusem.
Trenutno nam po Kacinovih besedah kaže precej dobro, vrhunec epidemije je večina evropskih držav že dosegla.

"Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je po svetu preseglo tri milijone, število smrtnih žrtev se je povzpelo nad 200 tisoč. A virus se zdaj širi počasneje, kar gre pripisati številnim sprejetim ukrepom," je na današnji tiskovni konferenci vlade poudaril Jelko Kacin.

Dodal je, da so številne države v Evropi že dosegle vrhunec epidemije v tem valu, a so prakse pri sproščanju ukrepov različne: nekatere države so po njegovih besedah imele precej strožje, recimo policijsko uro, prepoved izhoda iz stanovanj ipd. 

"Dobra novica je včeraj prišla iz Nove Zelandije, kjer je virus trenutno eliminiran - dnevno so imeli manj kot deset novih okužb, včeraj pa samo eno novo okužbo. So pa imeli zelo stroge ukrepe, izhod je bil dovoljen le za najnujnejše opravke in rekreacijo," je povedal Kacin. Zdaj so tam dovoljeni obiski sorodnikov, gibanje med regijami pa še ne, prav tako ostajajo zaprte tudi šole.

"Slovenija še ni na točki, kot je Nova Zelandija, a me veseli, da smo uspešni," je dodal. Veliko bo odvisno od raziskave, ki jo izvaja skupina dr. Miroslava Petrovca.

koronavirus covid-19 test Covid-19 Slovenija Novi podatki o okužbah v Sloveniji

Danes sicer državni zbor obravnava drugi paket ukrepov za blaženje posledic epidemije, ki bo med drugim zajemal tudi samozaposlene v kulturi.  

O poročilu glede morebitnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, ki ga bo vlada kmalu predala v pregled državnemu zboru, pa Kacin ne ve veliko, saj je dejal, da ga "sploh še ni videl".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • sam50 08:46 29.april 2020.

    Ko se hvalijo,se vedno primerjajo z vodilnimi državami sveta,ko je za dvigniti plače delavcem,pa za primerjavo dajejo tiste najslabše,ki so še ostale v vrsti za nami.....

  • Avatar Leon
    Leon 07:41 29.april 2020.

    SLOVENIJA nikoli ne bo NOVA ZELANDIJA g. Petrovc ! Tam imajo demokracijo in pravno državo namesto slovenskega KRIVOSODJA .

  • SonnyBlack 00:12 29.april 2020.

    Jelko Kacin pizda ti materna peder en..da ste ti in vsi vi uspesni?jebem ti mater laznivec😆😆😆 za uspeh ,ce lahko temu tak reces ...ste pahnili celotno nacijo nase drzave v pogubo...gumpec zabiti