Slovenija
32177 ogledov

Kacin dramatično: Tako bomo poročali, ko gibanje po Ljubljani ne bo več mogoče

Jelko Kacin Žurnal24
Vlada predstavlja nov način sporočanja.

"Oglašem se iz tiskovnega središča Vlade RS - s tega prostora bomo v pogojih, ki jih določa širjenje koronavirusa, poročali takrat, ko ne bo mogoče več prosto potovati po Ljubljani," je na današnji tiskovni konferenci povedal govornik kriznega štaba za boj proti koronavirusu Jelko Kacin. "Poskušali se bomo odzvati čimbolj živo, aktualno v tistem trenutku."

Vlada je danes sporočila, da novinarji ne bodo več mogli biti prisotni na izjavah za javnost in postavljati vprašanj. Izjave bi prenašala RTV Slovenija in jih brezplačno dala na voljo tudi drugim medijskih hišam. Vprašanja naj bi mediji poslali po elektronski pošti, a to pomeni, da bi politiki lahko izbrali le tista, ki bi jih ustrezala. V društvu novinarjev so ostro protestirali, menijo, da gre za nesorazmeren ukrep in da je popolni suspenz novinarjev nevarna stvar. Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter je osnovna naloga novinarjev, ravno v teh časih, ko ljudje ostajajo doma, pa so mediji njihovo okno v svet, so opozorili. 

"Na tak način bomo poskušali delovati takrat, ko bo čisto drugače, kot je danes."

Jelko Kacin

Kacin je še dodal, da bodo ob vsaki taki predstavitvi poskušali zagotoviti ustrezno zastopanost vlade in drugih organov ter da bodo pred tiskovko zbrali tudi vprašanja, na katera bodo odgovarjali. "Ker spoštujemo odlok, ki ga je vlada objavila opolnoči, smo tudi tukaj postavljeni na ustrezno razdaljo," je dejal Kacin. "Pomanjkljivosti bomo skušali odpraviti, da bomo lahko delovali takrat, ko bo vse drugače."

Čakanje novinarjev na izjavo ni več mogoče, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. "Ravno zato smo uvedli tako podajanje izjav. Nov način komuniciranja je namenjen temu, da smo vsi skupaj bolje zaščiteni," je odločitev, da vlada ne bo prirejala več običajnih tiskovnih konferenc, na katerih so predstavniki medijev lahko zastavljali vprašanja. 

Koronavirus - soba Infekcijska klinika Koronavirus v SLO Zdravje To so najnovejše številke o obolelih pri nas

Na vprašanje glede stanja zaščitne opreme je Kacin dejal: "Zaščitne maske s Kitajske so v tem trenutku že v RS, so pred skladiščem civilne zaščite v Rojah. Tonin me je obvestil, da lahko s tem seznanim javnost."

Povedal je še, da so obratovalni čas trgovin določili zato, da bi zmanjšali preveliko koncentracijo ljudi pred trgovinami. "S podaljšanjem delonvega časa bo razdalja med kupci in trgovkami ustrezna, na ta način želimo zaščititi prodajalce in kupce," je dejal Kacin. "Če takšna odločitev ne bo življenjska, bomo poiskali drugo."

Janez Janša Slovenija Janez Janša, sram vas je lahko!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • ciril73 13:13 21.marec 2020.

    Morda bo tak način boljši. Bomo videli. Pri informacijah, ki jih podajata RTV in POP TV itak ne vem kaj je res in kaj ne.

  • 5ab88cdfad1c39da632cc9a4d7a3774b4e76408a 07:28 21.marec 2020.

    Lahko pišemo marsikaj ... da nam ja prav ali pa ne ... očitno nekateri RES NE razumejo kam vodi ta situacija ... na koncu si ne boš upal nikamor več, ker bo nate povsod čakal virus ... JE KOT VELIKI ...prikaži več BRAT - NE VEŠ, DA JE PRI TEBI

  • max 22:47 20.marec 2020.

    Pa naj še novinarji ignorirajo izjave vlade. Če ni reklame ne obstajaš.