Slovenija
11449 ogledov

Kacin ne pozna strategije cepljenja in ne mara olimpijcev

Jelko Kacin Saša Despot
Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19, je včeraj v oddaji Premagajmo covid 19 dal izjavo, ki kaže na to, da ne pozna nacionalne strategije cepljenja in da mu gredo olimpijci na živce.

Šlo je za odgovor na sicer nenavadno vprašanje voditeljice, zakaj so ljudje nad 60 let šele v tretji skupini, čeprav naj bi bila med najbolj ogroženimi.

V tretji prednostni skupini so zato, ker so v prvi zdravstveni delavci in oskrbovanci domov za starejše, kjer je veliko tveganje za okužbo in prenos bolezni, v drugi pa so starejši od 70 let, ki bodo predvidoma ta konec tedna že vsi na vrsti za cepljenje. Iz vprašanja tako ni jasno, pred koga bi morali uvrstiti starejše od 60 let, da bi starejše od 60 let cepili prej kot starejše od 70 let, bi bilo skregano s pametjo. O tem, zakaj so starejši od 60 izviseli, smo sicer podrobno poročali. 

A Kacin je v odgovoru razkril, da ne pozna strategije cepljenja. "Niso v tretji skupini, cepimo od 60 navzgor … med obolelimi so zdaj stari tudi 40 let, zato je bila sprejeta strokovna odločitev, da je treba dati prednost tem ljudem, ne pa olimpijcem, od tukaj prihaja ta velik nesporazum, vemo, kdaj so olimpijske igre, bodo počakali še kakšen teden ali dva, prej bomo pocepili vse tiste, ki so starejši od 60 let, da bi potem nadaljevali s tistimi, ki so starejši od 50 let," je dejal.

A v Nacionalni strategiji cepljenja so udeleženci olimpijskih iger, vsega skupaj jih je okrog 250, v isti skupini kot starejši od 70 let, torej bi morali biti na vrsti prej kot osebe, starejše od 60 let.

Kacin je sicer olimpijce prejšnji teden obtožil, da so se cepili preko vrste. "Nedopustno se mi zdi, da so v Mariboru cepili člane olimpijske reprezentance, ki odhaja na Japonsko šele poleti," je dejal, a so nato v mariborskem zdravstvenem domu in kliničnem centru zanikali, da bi cepili kakšnega člana olimpijske reprezentance, da bi jih cepili, so zanikali tudi na olimpijskem komiteju.

"Nihče od članov slovenske olimpijske reprezentance ni bil cepljen, še najmanj mimo vrste. Tudi v ZD Maribor o tem ne vedo nič. Športniki se gremo fair boj in ne nekakšnih prevarantskih dejanj, še najmanj zlorabe," so zapisali.

Je pa strokovni svet za šport pozval svetovalno skupino za cepljenje, naj omogoči cepljenje olimpijcev in vlada jih je tudi dodala visoko na seznam upravičenih do cepljenja.

Hkrati ne drži, da bi potem nadaljevali s tistimi, ki so starejši od 50 let, saj taka prednostna skupina ne obstaja. Potem ko se cepijo policija in vojska, sledijo sektorji kritične infrastrukture in nato ostalo prebivalstvo, a ne po starosti, ampak po vrstnem redu prijav. 

 

Znova objavljamo prednostne skupine za cepljenje iz veljavne strategije cepljenja:

1. zdravstveni delavci in sodelavci (vključuje vse zaposlene pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in vse, ki sodelujejo v delovnem procesu zdravljenja in nege pacientov in prihajajo s pacienti v neposreden stik) ter zaposleni in oskrbovanci v DSO in SVZ,

2. osebe stare 70 let in več; posebej ranljivi kronični bolniki* ne glede na starost; diplomati in drugi uslužbenci MZZ in drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja EU; tuji diplomatski predstavniki v RS; pripadniki Slovenske vojske, ki odhajajo na mirovne misije na tuje in pripadniki Policije, ki odhajajo na mirovne civilne misije na tuje; udeleženci Olimpijskih in Paralimpijskih iger,

3. osebe, stare 60 let in več; kronični bolniki, stari od 18 do 64 let (ki ne sodijo v skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov),

4. Predsednik RS in Urad Predsednika republike, poslanci DZ in državni svetniki DS (in del strokovnih služb), Vlada RS in Urad predsednika Vlade RS, Ustavno sodišče, župani in direktorji občinskih uprav, zaposleni v državni upravi in pravosodju, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje Vlade RS in pravosodnega sistema, Upravi RS za zaščito in reševanje ter policiji in slovenski vojski,

5. zaposleni v sektorjih energetike, prometa, prehrane, farmacevtske industrije in farmacevtske veletrgovske dejavnosti, preskrbe s pitno vodo, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov ter drugi zaposleni, ki izvajajo naloge, nujne za nemoteno delovanje države, zaposleni in prostovoljci v organizacijah in združenjih, ki nudijo neposredno pomoč kroničnim bolnikom, odvisnim od drog, in drugim ranljivim skupinam,

6. ostalo prebivalstvo po vrstnem redu prijav.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • Avatar crusader666
    crusader666 08:19 03.april 2021.

    Jelko Vakcin vse, kar ti je uspelo v življenju je to, da si napadel avtobus pol hrvaških turistov davnega leta 89? mrtev pijan in da, si uspešno spizdil ograjo iz šentviške vojašnice, vse ostalo je nesposobnost in zabitost!

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 01:02 03.april 2021.

    Meni pa ni jasno zakaj imajo prednost pred starejšimi in kroničnimi bolniki, neki zadnji delavčki v javni upravi, ki delajo od doma? Zakaj nimajo prednosti potem trgovci, delavci v proizvodnji, ki so delali izpostavljeni virusu, tudi v najhujši korona krizi? ...prikaži več Naj potem cepijo rajši ljudi, ki delajo v gospodarstvu, ker brez tega plač tudi za JU ne bo in bodo še prej pokrepali, kot če fašejo korono. To vse je tako zblojeno.

  • mamax 19:37 02.april 2021.

    Ta fašistični reptil ima kislo repo, namesto možganov in mu še psihiatrija ne more več pomagati, samo še rešetke.